Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 23 november 2013

Vreselijk zwak Donar wint zeer matige vertoning tegen Leiden

Allereerst "nieuws" over de kwestie Jeff Robinson & Dan Coleman: komende week (tussen ergens tussen zondag 24 en zaterdag 30 november) komt er duidelijkheid. Blijft Jeff Robinson of neemt de club toch afscheid van hem? Coleman speelde vanavond niet.

De opmerking (Robinson behouden, en doorgaan met 5 Amerikanen waarvan er per wedstrijd 4 mogen spelen) van coach Skelin werd mogelijk voor de grap gemaakt (hoewel ...) maar men is er toch over gaan nadenken. Hoe schadelijk is het gevolg van een vertrek van Robinson voor de sportieve resultaten dit seizoen en de commerciële resultaten voor het volgende seizoen?

Aangezien hoofdsponsor GasTerra vermoedelijk stopt is het winnen van de dubbel noodzakelijk voor het voortbestaan van de club! Als het landskampioenschap én de nationale beker niet gewonnen worden is dit vermoedelijk het laatste seizoen in het bestaan van de club.

Dramatisch? Wellicht maar wel de realiteit. Een nieuwe sponsor komt er alleen als de club deze prijzen pakt, anders is de club commercieel niet aantrekkelijk.

En voor het winnen van die prijzen is, zo denkt het bestuur nu, Robinson op zijn zachtst gezegd nuttig. Hij heeft inmiddels in verschillende wedstrijden aangetoond hoe goed en belangrijk hij kan zijn.

Vanavond was dat overigens niet het geval. En helaas haalden meer spelers niet het niveau wat ze eerder wel vertoonden. Jason Dourisseau, met name in de eerste helft, was eigenlijk de enige die niet door de vloer zakte.

Obstakel voor het verlengen van het contract van Jeff Robinson is geld. De club heeft niet het geld om een vijfde buitenlandse speler te contracteren. Salariskosten voor de rest van het seizoen? Zo tussen de € 30000 en € 50000.

Hoe zit dat met Coleman? Wanneer kreeg hij last van een blessure of had hij die blessure al voor hij kwam? En, hoe was dan het resultaat van de medische keuring? Wat is er met hem besproken? Waarom, als er sprake was van een bestaande conditie, mag hij hier (weliswaar in de ziektewet) revalideren met als gevolg dat de club nu, omdat hij weer fit is?, zijn salaris moet gaan betalen?

Begrijp me niet verkeerd: als Coleman inderdaad zo'n goede speler is als over hem gezegd wordt, dan hoeft hij van mij zeker niet te vertrekken. Dan hou ik 'm er graag bij.

Maar, ondanks de slechte wedstrijd van vanavond tegen Leiden, ik hoop ook dat Robinson in het team blijft.

Kwartstanden:
1e = 11 - 11
2e = 34 - 34 (23 - 23)
3e = 50 - 47 (16 - 13)
4e = 70 - 61 (20 - 14)

De arbiters waren ogenschijnlijk zeer bang voor bondscoach Toon van Helfteren en de internationals Sean Cunningham, Worthy de Jong en Josh (Joshua) Duinker. Met name de eerste twee spelers begingen herhaalde persoonlijke fouten die niet als zodanig werden beoordeeld. Als er al eens een vermaning kwam dan protesteerden deze spelers en knepen de scheidsrechters bij een volgende fout hun beide ogen dicht.

Donar had hier last van want het fanatiek (en fysiek) spelende Leiden kreeg hierdoor veel ruimte. Omdat Donar zelf veel minder "agressief" speelde werd de ploeg flink overbluft. Iets wat de ploeg overigens in de eerste plaats zichzelf moet verwijten. Maar, het werd op de tribune wél geconstateerd dat de arbitrage zeer inconsequent was.

Donar speelde, ondanks het gebrek aan scherpte, aanvallende redelijk maar kon niet tot scoren komen vanwege de acties van Leiden. Aan de andere kant werden bijna alle verdedigende acties van Donar als foutief gezien en volgden vele vrije worpen.

In de eerste helft schoot Leiden haar driepunters tegen een hoog percentage raak. Met name Sean Cunningham was hot (15 punten in de eerste helft, 17 over de gehele wedstrijd).

Dourisseau stond in de eerste helft overigens goed te verdedigen en te rebounden. In de tweede helft zakte hij qua niveau weg, mee in de malaise van de rest van de ploeg. Wright en Pryor gingen in de tweede helft juist beter spelen maar ook hun niveau bleef erg matig.

Verdedigend had Donar het moeilijk met de tactiek van Leiden. Duinker, een speler die van afstand kan schieten maar het vanavond niet deed, liet zich veel naar buiten zakken om vervolgens weer de bucket in te gaan. Dat leverde hem onder het bord te vaak te veel ruimte op. Nu is het in de verdediging ook niet slim om te gaan springen als de aanvaller een schotpoging doet. Contact is zo goed als onvermijdelijk, en je krijgt dan ook 9 van de 10x vrije worpen tegen.

Duinker wist in de eerste helft stand te houden (weliswaar mede dankzij het maken van persoonlijke fouten) maar in de tweede helft was Bekkering hem dikwijls de baas. Zijn schottechniek, bij vrije worpen, vind ik niet verzorgd maar ach ... als hij ze er in gooit (2x mis) dan valt er weinig te klagen.

Hij overtuigde niet enorm, 't was niet heel indrukwekkend, maar ik zou 'm toch best willen verwelkomen als speler van Donar.

A.s. dinsdag de eerste thuiswedstrijd in de Euro Challenge van het seizoen 2013/2014. Hoe duur is dat, en is het verstandig om aan deze competitie mee te doen? (Zouden de Amerikanen ook gekomen zijn als de club zich niet zou hebben ingeschreven?)

Hopelijk volgt binnenkort ook duidelijkheid én openheid over de financiële situatie van de club. En hoef je dat niet alleen na te lezen in een jaarverslag dat je (tegen betaling) kunt opvragen bij de Kamer van Koophandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten