Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 10 november 2013

RTC vu 20 verzuimen te winnen

De vrouwen under 20 ploeg van het RTC Noord hebben vanmiddag verzuimd om te winnen van de gasten uit Bemmel (en omgeving): Batouwe, spelend onder de sponsornaam Rent - a - professional.

De bezoeksters konden vanwege blessures niet beschikken over drie vrouwen die worden gezien als de beste speelsters van hun ploeg. Bij het RTC was iedereen, op de langdurig geblesseerde Hedy Hoeve na, iedereen (ogenschijnlijk) fit. Een uitgelezen kans om te winnen van een ploeg die kandidaat is voor de final four aan het einde van het seizoen.

Kwartstanden:
1. = 19 - 16
2. = 31 - 34 (12 - 18)
3. = 47 - 52 (16 - 18)
4. = 60 - 61 (13 - 9)

Als er tijdens rebound-duels geen sprake is van boxing - out, en je speelt tegen zulke lange meiden als die van Batouwe én je laat hen, door niet aan boxing - out te doen, in de buurt van de ring én bal komen, dan vraag je er om dat je punten om je oren krijgt! Dát was onder andere wat er te vaak gebeurde.

Te weinig beweging (van speelsters) en tempo (passing) in de aanval, tegen de 2 - 3 zone van de vrouwen uit Bemmel, is een ander chronisch gebrek.

Het niet beheersen van een basisprincipe als 'ball - you - (wo)man' (het innemen van een positie waardoor je zowel de bal als je directe tegenstand(st)er kunt zien (en dus je tegenstand(st)er kunt verdedigen)), slecht voetenwerk, slechte lichaamshouding (kont moet meer naar beneden, dieper zakken door je knieën), het niet afstoppen van penetraties, niet correct anticiperen op een pick & roll, slechte passing (met turnovers als gevolg), slechte keuzes als het gaat om 'wanneer speel ik de bal af en aan wie?', druk zetten op een schot, instappen, achterlijn afsluiten, het wijd open laten van de 'backdoor' (een speelster van de tegenpartij kan de ruimte achter de verdediging inlopen, de bal vangen en scoren), eerst kijken en dan pas de bal op een juiste manier afspelen, 'triple threat' (dreiging met zowel dribble, pass als schot), tempo maken in de break. Het zijn zogenaamde 'fundamentals' die men onvoldoende beheerst. Vaardigheden waar men al over zou moeten beschikken vóór men wordt toegelaten tot het RTC!

Nu slaat de balans tussen opleiden en presteren te veel door naar opleiden. Speelsters doen te veel dingen fout, en men hoopt (in enkele gevallen tegen beter weten in) dat speelsters zich hierin verbeteren. Maar, waarom? We hebben het hier over jonge vrouwen die over een paar jaar te oud zijn voor de under 20 eredivisie. In Groningen is er geen ploeg die structureel in de eredivisie uitkomt.

Groene Uilen speelt nu in een eredivisiepoule maar eigenlijk is er sprake van een combi-divisie (6 eredivisieploegen + 12 promotiedivisieploegen) die straks wordt gesplitst in een eredivisie van 8 ploegen en een promotiedivisie van 10 ploegen. Groene Uilen zal gaan spelen in de promotiedivisie.

Niet alle speelsters van het RTC under 20 zullen gaan studeren (hbo of universiteit). En, wie niet studeert aan de Hanzehogeschool of de rijksuniversiteit Groningen (RuG) is niet speelgerechtigd voor de Groene Uilen. Het aantal dispensatiekaarten is beperkt.

Een topsportbeurs is leuk, en het is goed als er sprake is van een topsportregeling zodat colleges zijn afgestemd op 2x trainen per dag, maar dan moet je wél studente zijn!

Zo lang er geen eredivisieploeg is waar ook goede speelsters welkom zijn die geen studente zijn, houdt het op. Want speelsters hebben geen doel, geen toekomst. Het zogenaamde opleidingstraject is zinloos, en wordt ook nog eens niet met het benodigde fanatisme afgelegd. Men gaat naar het RTC omdat Celeritas en BVG geen meiden en vrouwen hebben die inter rayon under 18 of eredivisie under 20 kunnen spelen.

Detail van deze wedstrijd: met nog ongeveer 8 seconden te spelen (dus bijna aan het einde van de wedstrijd) bij de stand 60 - 61 neemt het RTC Noord een time-out. Wanneer je in de laatste twee minuten een time-out neemt dan mag je de bal innemen ter hoogte van de vrije worplijn op de helft waar de tegenpartij staat te verdedigen. Je kiest welke speelsters in het veld staan, je bepaalt wie het schot mag nemen. Maar ... als speelster moet je zelf ook kunnen zien of er iemand anders beter voor staat dan jij. En je moet beseffen dat afspelen (en dus ook het vangen door een medespeelster) tijd kost. Als een pass niet zuiver is of een medespeelster gaat dribbelen dan kost dit nog meer tijd. Het ging volledig fout! De vrouwen schoten niet!

Wat redelijk ging: rotatie in de zone-defence, het uitspelen van de break (2 vs 1) alleen de snelheid zou veel hoger moeten, teamgeest (men gunt elkaar de bal).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten