Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

dinsdag 17 juni 2014

Timmy D

Tim Duncan (geboren op 25 april 1976, werd gekozen voor de NBA in 1997 (zijn debuutseizoen was derhalve 1997/1998)) is inmiddels 17 seizoenen actief in de NBA, en daarin won hij 5 kampioenschappen. Tevens werd hij 'rookie' van het jaar (seizoen 1997/1998), 2x meest waardevolle speler van het seizoen en 3x meest waardevolle speler van de finale.

De power-forward van de San Antonio Spurs wordt nog wel eens saai gevonden. Maar die saaiheid is gebaseerd op kalmte. En dat is juist zijn kracht. Als mavo-scholier had ik ooit een gymleraar die zei "Aan de beheersing herkent men de klasse" en beheersing is wat Duncan heeft. Hij doet geen gekke dingen zoals de Portugese voetballer Pepe. Hij is geen speler die zich belangrijk hoeft te voelen zoals Carmelo Anthony of Kobe Bryant. En in mindere mate LeBron James en Kevin Durant. Nee, Tim Duncan is een TEAMspeler.

In de discussie beste speler allertijden richt men zich op 'kleine' spelers, op guards en small-forwards: Michael Jordan, Kobe Bryant en LeBron James. De aandacht is maar zelden gevestigd op Tim Duncan. Hij zal het allemaal wel best vinden. Zijn erelijst is indrukwekkend genoeg.

De beste power-forward allertijden is hij nu toch zeker wel. Karl Malone, Charles Barkley, Shawn Kemp, Dirk Nowitzki wonnen veel minder titels. Sterker nog: Nowitzki is de enige van hen die een titel won. Natuurlijk zijn er diverse ploegen geweest die een dynastie wisten op te bouwen maar ik kan zo geen power-forward bedenken die zo goed was als Duncan. En, niet iedere ploeg deed dat met dezelfde power-forward. Neem bijvoorbeeld de Chicago Bulls. Zij wonnen hun eerste drie titels met Horace Grant als power-forward en hun tweede drie titels met Dennis Rodman als power-forward.

Rodman won weliswaar ook 5 titels (namelijk ook 2 met de Detroit Pistons) maar Rodman is minder allround. Rodman kreeg regelmatig de taak om small-forwards te verdedigen. Die rol is voor Duncan nooit weggelegd geweest. Hij verdedigt de power-forward of center van de tegenstanders. Het verschil in lengte (201cm voor Rodman respectievelijk 211cm voor Duncan) is daarbij bepalend.

Duncan is enorm veelzijdig: punten maken, de bal overspelen, rebounds pakken, schoten blokken. Hij doet het allemaal. Een voorbeeld voor jeugdspelers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten