Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

zondag 6 september 2015

Georgië - Nederland [Europees kampioenschap]

We zijn er weer bij en dat is prima ... Maar, we zijn niet naar het EK gegaan als vakantiegangers. We willen er wel een prestatie neerzetten!

Dat slaat op het team. Helaas niet op mij als supporter! Ik had 2 kaarten gewonnen maar de reis naar Zagreb is een probleem. Een vliegreis is te duur, en een rit met de auto is, gezien verplichtingen op zondag, niet mogelijk.

Het alternatief? TV kijken in een café (want zelf geen Sport1). Wat hebben wij genoten van het Nederlands team! Topscorer Charlon Kloof, de tweede scorer van de ploeg (en topscorer in de eerste helft) Worthy de Jong, de allrounder Mohamed Kherrazi, de Franse Nederlander Nicolas de Jong, Roeland Schaftenaar, Henk Norel (goed spelend (nuttige scores makend) in het vierde kwart) en match-winner Robin Smeulders.

Bondscoach Van Helfteren omschrijft Kloof & De Jong als 'slashers'. Het zijn inderdaad geen schutters (al kunnen zij wel degelijk een driepunter raak schieten!). Beiden beschikken over een sterke penetratie naar de ring. Ze zijn snel, vooral op de belangrijke eerste stap, én atletisch. Charlon Kloof bijvoorbeeld springt enorm. De Jong kan ook wel "een beetje" springen.

Smeulders zou je kunnen typeren als een 'stretch 4'. Hij kan onder de ring spelen maar is minstens zo dreigend op de perimeter. Heeft een mooie touch in zijn driepunter.

Ja, er ging tijdens de wedstrijd het een en ander niet goed aan het spel van Nederland. We pakten weinig verdedigende rebounds, leden te veel balverlies (hoewel het aantal turnovers in totaal nog redelijk was) en we namen slechte schoten (die dan ook misgingen).

Echter, in het tweede kwart namen we wél een voorsprong. De ruststand was 26 - 36. En dat was een aangename verrassing. Zouden we kunnen stunten?

In de tweede helft namen we uiteindelijk een maximale voorsprong van 12 punten. Toen vonden de Georgiërs het wel mooi geweest. Die Nederlanders mochten hen niet langer voor schut zetten op dit podium. Ze gingen anders spelen en kwamen puntje voor puntje dichterbij.

Er waren nog ongeveer 2 minuten te spelen toen Georgië met 70 - 65 voor stond. Zouden we die mooie wedstrijd dan toch gaan verliezen? Is de onervarenheid dan toch een te groot probleem?

Wat gebeurde er toen?
- belangrijke vrije worpen van Henk Norel
- een driepunter van Charlon Kloof (72 - 71)
- een jumpertje van Robin Smeulders (72 - 73)

In de laatste 15 seconden schoten de Georgiërs nog twee keer mis. Ja, ja, jahaaaaaaahahahaha! We hebben gewonnen. We hebben gewonnen! Oranje wint de eerste groepswedstrijd op het EK. Na 26 jaar afwezigheid, en na de laatste overwinning (die was in 1987) werd er nu weer eens gewonnen. Wauw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten