Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 5 september 2015

Groene Uilen (Groningen) vs Aris (Leeuwarden) [oefenwedstrijd]

De kampioen van de promotie divisie in de seizoenen 2013/2014 én 2014/2015 (Groene Uilen) tegen de nummer 6 van de eredivisie in het seizoen 2014/2015 (Aris) speelden vanavond, zaterdag 5 september, een oefenwedstrijd tegen elkaar.

Aan de zijde van Aris in deze wedstrijd 3 Amerikanen: Javier Duren (guard), Joe O'Shea (guard/forward) en Josiah Heath (center).

• Duren is een energie guard die (denk ik) ook als swingman kan spelen.
  • O'Shea is een schutter maar hij kan ook van dicht bij de ring scoren. Wanneer Aris beter op elkaar ingespeeld raakt en hij dus betere passes krijgt, dan zou hij wel eens een behoorlijk kanon kunnen zijn.
  • Heath heeft lengte. Zijn sprongkracht vind ik redelijk tegenvallend. Aanvallend en verdedigend (nog) weinig indrukwekkend.
Aris had nog maar 1 training afgewerkt voor deze (1e) oefenwedstrijd. De Friesche ploeg zal binnenkort nog twee oefenwedstrijden spelen in de regio: zaterdag 19 september 20:00 uur Aris vs ETB Essen (Kalverdijkje, Leeuwarden) & 20 september 16:00 uur Aris vs Rasta Vechta (Heerenveen).

De Amerikanen van Aris verwonderden zich (in negatief opzicht) over de Nederlandse arbitrage. Na de wedstrijd sprak ik hier kort over met Javier Duren. Hij is bij deze gewaarschuwd.

Kwartstanden:
  1. 11 - 14
  2. 20 - 40
  3. 32 - 57
  4. 42 - 84
Over dit soort wedstrijden kun je niet al te veel zeggen. Spelers kennen elkaar nauwelijks. Van automatismen is geen sprake. De conditie is dikwijls nog niet optimaal. En, in mijn ogen, vormde de wedstrijd van vanavond hierop geen uitzondering. Aris zal, tenminste dat verwacht ik, echt beter gaan worden.

De meeste potentie lijkt in de aanval te zitten (en dat past wel bij Aris én hun coach). Hoe sterk de verdediging wordt, dat zal bepalend worden voor het resultaat.

De rotatie is denk ik wel erg smal. 4 USA-spelers, 1 Britse Nederlander en 1 behoorlijke Nederlander. Dan is het helaas gedaan met (voor de eredivisie) goede spelers. Het is voor de ploeg heel jammer dat zij er (tot nu toe?) niet in slagen om nog een extra goede Nederlandse speler te contracteren. En voor een speler als Stefan Mladenovic (geen contract) is dat ook spijtig.

De wedstrijd Groene Uilen vs Aris had niet het niveau van een wedstrijd die ik, in poolcafé "Cue Action", 's middags had gezien: Georgië - Nederland (poulewedstrijd Europees kampioenschap). Na 26! jaar (de laatste keer was in 1989) mag de nationale ploeg van Nederland weer eens meedoen op een EK (tussentijds deden we ook niet mee aan een wereldkampioenschap).

De verwachtingen ten aanzien van de prestaties van oranje waren (zijn?) niet hooggespannen. Sterker nog: velen acht(t)en de ploeg kansloos en gingen (gaan) uit van 5 ruime nederlagen.

Wát een geweldig positief resultaat boekte het team! De ploeg hield in het eerste kwart gelijke tred en nam in het tweede kwart een voorsprong. De ruststand was 26 - 36.

In het derde kwart werd de marge nog wat vergroot (maximaal 12 punten). Echter in het vierde kwart kwamen de Georgiërs heel sterk terug in de wedstrijd. Zij namen een voorsprong van 5 punten (7- 65). De onervarenheid leek 'ons' te gaan opbreken maar toen ...

twee belangrijke vrije worpen van Henk Norel, vervolgens schoot Charlon Kloof (uiteindelijk topscorer met 22 punten) een belangrijke driepunter raak én daarna een jumpshot in de laatste 20 seconden van Robin Smeulders. In de laatste 15 seconden schoten de Georgiërs nog 2x ... en gelukkig mis!

Een verdiende 72 - 73 overwinning in de eerste poulewedstrijd. Morgen, zondag 6 september om 15:00 uur, speelt Nederland tegen Macedonië.