Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

donderdag 28 april 2016

De eerste klap een daalder waard? (Leiden vs Donar [VOORBESCHOUWING])

Het is de semi-klassieker: Leiden vs Donar (Groningen). Net als Leiden vs Den Bosch vol rivaliteit. In mijn ogen is dé klassieker Den Bosch vs Donar, vanwege de absentie van Leiden tussen 1986 en 2006.

Donar, weliswaar dankzij enkele keren een herstart na een faillissement, was in die jaren wél aanwezig in de eredivisie.

Leiden en Donar hebben elkaar sinds de terugkeer van Leiden in de eredivisie nu 6x ontmoet in de play-offs.

2009 - 2010: halve finale 3 - 2 voor Donar
2010 - 2011: finale 4 - 3 voor Leiden
2012 - 2013: halve finale 3 - 0 voor Leiden
2013 - 2014: halve finale 3 - 2 voor Donar (in dat seizoen won Donar ook de bekerfinale van Leiden, en pakte Donar de 'dubble' (landskampioenschap + nationale beker))
2014 - 2015: halve finale 3 - 1 voor Donar (dat vervolgens de finale verloor van Den Bosch, maar in de halve finale van het bekertoernooi won van Leiden om vervolgens deze bekerfinale te winnen van Den Bosch)

Leiden sloot de reguliere competitie af als nummer 2, Donar eindigde op de 3e plaats. Het leverde Leiden 2 voordelen op: 1. vrij in de eerste ronde van de play-offs (meer rust, wellicht wat vastgeroest?), 2. thuisvoordeel (ten opzichte van Donar) in de halve finale (best-of-7 = maximaal 4 thuiswedstrijden voor Leiden, maximaal 3 voor Donar).

Donar  wist in de eerste ronde van de play-offs (2 - 0 winst tegen Rotterdam) geen goede wedstrijd te spelen. Uiteindelijk werd de tweede wedstrijd wel ruim gewonnen.

Het thuisvoordeel zal mogelijk beslissend zijn in deze serie. De 3 - 1 balans (in het voordeel van Donar) tijdens het reguliere seizoen zegt niks. Play-offs basketball is heel anders.

Beide ploegen hebben ervaren spelers, dus veel indruk zal de sfeer niet maken op de spelers. Maar ik vrees dat de scheidsrechters zich wel zullen laten beïnvloeden. Is het niet door het publiek dan wel door de bond (FEB).

Of dit in zo'n grote mate is dat Leiden de serie gaat winnen, daar durf ik geen voorspelling aan te wagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten