Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 10 april 2016

Kopen, kopen, kopen?

Diverse volgers van het Nederlandse basketball, met name fans van Den Bosch en Leiden, zijn van mening dat Donar (Groningen) te veel én te vaak spelers koopt. "Ze leiden geen spelers op. Jonge spelers worden gebruikt als bankvulling".

Donar heeft ieder seizoen de ambitie om kampioen van Nederland te worden. Wat is daar fout aan?
Donar heeft ieder seizoen, tegenover de fans, de verplichting om kampioen van Nederland te worden. Wat is daar mis mee?
Donar heeft, ondanks de afwezigheid van een hoofdsponsor, voldoende budget om een behoorlijke selectie samen te stellen (zelfs met mogelijkheid om tijdens het seizoen spelers te vervangen, al vind ik wél dat men daar te lang mee wacht). Wat is daar op tegen?

Als we kijken naar de huidige klasseringen van de opleidingsteams ...
under 24: 10. (van 10 ploegen) 18 wedstrijden gespeeld, 1 gewonnen, 17 verloren, 2 punten, doelsaldo -306
under 18 (spelend onder de naam RTC Noord): 11. (van 12 ploegen) 20 wedstrijden gespeeld, 4 gewonnen, 16 verloren, 8 punten, doelsaldo -185
under 16 (spelend onder de naam RTC Noord): 9. (van 12 ploegen) 20 wedstrijden gespeeld, 8 gewonnen, 12 verloren, 16 punten, doelsaldo -15
under 14 (spelend onder de naam RTC Noord): 9. (van 12 ploegen) 19 wedstrijden gespeeld, 5 gewonnen, 14 verloren, 10 punten, doelsaldo -225.

Het niveau van de jeugd is laag. Dat is al jaren het geval. Of men in Groningen niet kán opleiden? Of het niet wil? Ik denk dat het een mathematische logica is. Laag bevolkingsaantal = weinig mensen. Weinig mensen = weinig jeugd. Weinig jeugd = weinig jonge basketballers (want basketball is in Nederland niet populair). Weinig jonge basketballers = weinig ploegen. Weinig ploegen = weinig wedstrijden (kleine competitie). Weinig wedstrijden = weinig talentontwikkeling (en als er door het geringe aantal spelers al weinig talent in jouw regio rondloopt ...).

De randvoorwaarden zijn niet gunstig. Al valt daar misschien wél iets aan te veranderen (verbeteren?): gebruik het RTC alleen om spelers te trainen. Laat hen wedstrijden spelen met hun eigen clubs. In ieder geval tot en met under 16. Liefst tot en met under 18.

Ga pas in de under 20 (nu tweede divisie competitie) "landelijk" spelen. Daarvoor blijven spelers in het rayon spelen. Nu wordt het rayon uitgehold omdat talent zo jong mogelijk verzameld wordt om samen een ploeg te vormen. In zo'n loeg is ruimte voor 12 spelers. Wie niet wordt gekozen is wellicht dan al kansloos om een carrière op te bouwen. Andere sterke ploegen zijn er niet in de regio. Waar kan je dan nog terecht?

De overgang van "jeugd" naar de mannen eredivisie is, ook met de DTL (u24), voor veel jonge spelers te groot. Tenminste, in Groningen. Spelers die in Groningen zijn opgeleid, en nu volwaardige eredivisiespelers zijn, spelen allen elders. Zij hebben zich allen buiten Groningen ontwikkeld tot eredivisiespelers: Nikki Hulzebos, Stefan Mladenovic, Valentijn Lietmeijer en Maarten Bouwknecht. En daar hebben zij, met uitzondering van Maarten Bouwknecht, ook enige jaren over gedaan.

Of Donar dan inderdaad maar geen jeugd moet laten doorstromen? Dat moeten zij zeker wél doen! Alleen vereist dat wél de aanvulling van Nederlandse toppers en 2  heel goede buitenlandse spelers. En dat in een rotatie van 12 spelers. Zeg maar 10 man diep plus 2 jonge spelers.

Bijvoorbeeld:
jeugd 1 = Nieboer, Niek
jeugd 2 = Vries, de, Olaf
10 = Veenstra, Bas
9 = Lietmeijer, Valentijn
8 = Hope, Dexter
7 = Treffers, Quincy
6 = Bouwknecht, Maarten
5 = Bekkering, Ross
4 = Dourisseau, Jason
3 = Wright, DeJuan / Clark, Billy
2 = Mladenovic, Stefan
1 = Jeter, Lance / Williams, Leon

Het is belachelijk om Donar te verwijten geld (wat men heeft) uit te geven in de poging om succesvol te zijn.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten