Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

donderdag 14 juli 2016

Fiasco eredivisie basketball

BSW (Weert) bestond uit twee takken. Een van deze takken is gestorven. Toch is de Limburgse club de club met de langste reeks zonder faillissement. Hoe gek het ook moge klinken: een prestatie om trots op te zijn.

En ja, dat is zeer sarcastisch. Het is dan ook diep triest dat clubs failliet zijn gegaan omdat men gewoon een te grote broek aan wilde trekken!

Kijk, je moet sowieso al geen geld uitgeven wat er niet is. Maar dat je óók nog eens dromen gaat verwarren met doelen?! Astronauts Amsterdam, Den Bosch, Donar Groningen, Den Helder Kings. Legio voorbeelden.

Dat een club die toch al een minimaal budget heeft lijdzaam moet toezien dat er ook nog eens sponsoren stoppen, en dat verwoede pogingen om tóch te blijven meespelen mislukten, dat is zuur. Virtus Werkendam, NAC Breda, West-Brabant Giants Bergen op Zoom, Magixx Nijmegen, Magixx Wijchen. En nu dus ook BS Weert.

Het kan nog zijn dat de Weertenaren in de DBL blijven spelen. Dankzij die andere tak. Maar dat zou de FEB eigenlijk niet moeten toestaan. En niet omdat het Weert betreft!

De FEB zou alleen clubs mogen toelaten tot de DBL die minimaal € 1 000 000 als totaalbudget, waarvan minimaal € 450 000 als spelersbudget, exact € 100 000 inschrijvingsgeld voor een licentie, exact € 50 000 voor arbitrage (opleiden en vervoer van scheidsrechters), exact € 200 000 voor jeugdopleiding, minimaal € 150 000 reserves.

Doe je dat niet dan zet je je competitie weg als een amateurcompetitie die niet serieus te nemen valt. Helaas is dat ook precies wat al jaren gebeurt. Media en sponsoren nemen basketball niet serieus. Ze zien het als een soort bezigheidstherapie. In de geest van de Romeinse keizer die het had over brood en spelen.

Grootheidswaan ... het lijkt er nog altijd op dat Den Bosch daar ten onder aan gaat. In het gunstigste geval blijft de club bestaan maar moet fors bezuinigen. Het kan ook zijn dat de club het faillissement aanvraagt. Nou is dát misschien ook wel gunstig voor hun toekomst?

Donar vroeg een faillissement aan om vervolgens onder een andere stichting door te kunnen gaan. Het is legaal en het werkt maar verdient geen schoonheidsprijs.

Ook hier zou de FEB veel strenger in moeten zijn! En dat begint eigenlijk al met het controleren van de begrotingen. Verder zou men een nieuwe club (stichting) alleen moeten toelaten als deze kampioen is geworden in achtereenvolgens de eerste én promotie divisie. Ik verwacht dat clubs dan veel beter te werk gaan.

Sportief gezien deugt de DBL (geleid door de FEB) al net zo min:

  1. te grote verschillen in punten tussen de nummer 1 en de nummer laatst (en ook clubs uit de middenmoot) 
  2. bestuursleden die tevens bestuurders zijn van clubs die in de DBL spelen 
  3. speelzalen die niet deugen (op het punt van instorten)
Dit moet verbeteren! Of het gaat gebeuren? Natuurlijk niet. Ego's zijn groter dan trots. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten