Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

donderdag 29 december 2016

Rotterdam vervangt Amerikaan

Rotterdam basketball heeft een nieuwe Amerikaanse speler. Anthlon Bell heeft, vanwege privéomstandigheden, besloten om na de jaarwisseling niet terug te keren bij de club.

De Rotterdammers hebben inmiddels een vervanger gecontracteerd: Jermaine Marshall.

Marshall is een specialist in het maken van scores in de basket van zijn eigen ploeg. Ja, met zo'n teamgenoot heb je geen tegenstanders meer nodig.

Per wanneer Marshall de kans krijgt om in de DBL punten in eigen basket te maken is nog niet bekend.

Dennis Rodman weer in actie

Dennis Rodman (forward, 55 jaar) is weer een basketballer. In Mexico dit keer.

De "Worm" won in de NBA 5 kampioenschappen (2x Detroit Pistons (1989 + 1990), 3x Chicago Bulls (1996, 1997 & 1998)), was 7x de beste rebounder (1992 - 1998) en 7x gekozen in het gezelschap van beste verdedigers (1989 - 1993, 1995 & 1996).

Niet slecht voor een speler die de 3e keuze van de 2e ronde (27e totaal) van de selectie (NBA draft) van 1986. Hij werd, onder Chuck Daly, een topper in de Pistons-ploeg bijgenaamd 'Bad Boys'.

Wat kan deze man nog? Op zijn (met alle respect) leeftijd! Want denk je eens in hoe het zou zijn als hij in de Dutch basketball league zou spelen.

woensdag 28 december 2016

Haarlem

Haarlem terug in de eredivisie? Lees hier meer.

Wat zou het mooi zijn geweest als dit bekend zou zijn geweest tijdens een nieuwe editie van de Haarlem basketball week. (Meer publiciteit)

En wat is het treurig dat er al jaren geen basketballweek meer is tussen Kerst en oud & nieuw. De Haarlem basketball week werd later opgevolgd door de Holland basketball week.

Daarna kreeg je de Groninger Basketball Week en, eerder al, een soort parodie (Basketball Days).

Hoe krijgen we zo'n toernooi terug? Deelname van een collegeteam is lastig (seizoen begint daar in november). Het Nederlands team kan niet over alle spelers beschikken (en kunnen zij een show neerzetten?). Clubteams (uit de DBL) willen dan juist rust?

All stars en zo

Leon Kersten schrijft hier wie hij kiest voor het all star team. En daar hoe hij het bekertoernooi zou willen zien.

Dat het bekertoernooi een andere opzet zou moeten krijgen, dat ben ik met hem eens. Ik heb alleen wel een ander 'format' in gedachten: minimaal 4 regio's (noord, oost, zuid en west). Per regio minimaal 1 ploeg uit de eredivisie. Verder ploegen uit de promotie divisie (uitgaande van huidige competities) en eerste divisie. Vooruit kijkend naar een eredivisie met 4 ploegen zeg ik: per regio 1 ploeg uit de eredivisie. Verder ploegen uit de nieuw te vormen promotie divisie (8 ploegen: de nummers 5 t/m 8 van de huidige DBL plus de final four van de huidige promotie divisie) en ploegen uit de nieuwe eerste divisie (de nummers 5 t/m 12 van de huidige promotie divisie).

Bijvoorbeeld:

  1. Donar, Aris, Groene Uilen & BVG 
  2. Landstede, Red Giants, Weert?? & ??? (anders te weinig in breng vanuit de promotie divisie in oost: indien Weert in zuid)
  3. Den Bosch, Rotterdam?, ??? & ??? 
  4. Leiden, Apollo, Grasshoppers, Lions Landsmeer, Lokomotief, CobraNova (anders te veel inbreng vanuit de promotie divisie in west: indien Rotterdam in west)
Ik kies als all stars: Lance Jeter (Donar), J.T. Tiller (Landstede), Jason Dourisseau (Donar), Chase Fieler (Donar), Thomas Koenis (Leiden), 6e man Drago Pasalic (Donar) en coach Erik Braal (Donar).

Dimeo van der Horst vind ik geen small-forward. Ik vind dat Dourisseau een betere speler is dan Van der Horst. Gezien de defensieve kwetsbaarheid van Jeter & Tiller heb je denk ik ook wel een speler als Dourisseau nodig! Koenis is zo belangrijk voor Leiden (meer dan Pasalic voor Donar) dat hij mijns inziens niet mag ontbreken. En ik vind dat Pasalic (inzetbaar als center en power-forward) een geschikte speler voor de positie van 6e man. Betere prestaties dan Andrew Smith. Drew vervult bij Donar zijn rol als invaller prima! De 6e man van Donar lijkt mij overigens Arvin Slagter. 

dinsdag 27 december 2016

Generaal Jeter: heet, pikant en meer dan een basketballer - RTV Noord

Parlementsverkiezing 2017

Ipsos politieke barometer

De coalitie heeft minimaal 76 zetels nodig. Een minderheids coalitie is in theorie mogelijk maar in de praktijk eigenlijk niet. Aanval vanuit de oppositie én de Eerste kamer.

Ik geloof deze peilingen niet. DENK zal, zo verwacht ik, zo'n 40% van de stemmen krijgen. Net iets minder dan de PVV (42%).

Mocht het wél kloppen dan komen VVD, D66, Groen Links en 50Plus net tekort: 68. Zelfs met de partij voor de dieren erbij is het onvoldoende: 73.

Nederland kent te veel foute partijen: CDA, CU, DENK, PvdA, PVV, SGP, SP en die splinterpartijen.

Partijen die zijn gebaseerd op religie zijn sowieso fout: scheiding van kerk (religie) én staat (politiek)!

De PvdA is een zooitje landverraders. Zij geven alle macht aan gelukszoekers (overwegend Islamieten) om de Nederlandse cultuur (normen en waarden) geweld aan te doen.

De PVV versterkt polarisatie. Iets wat voor de SAMENleving zeer nadelig is.

De SP is een communistische bende.

Nieuwe spelers in de DBL

B.S. Leiden: Leigh Enobakhare (center; België / Nigeria) Meer informatie
BS Weert: Aleek Joseph - Pauline (point-guard; Frankrijk / USA) Meer informatie

Beiden zijn meteen speelgerechtigd. (Vanwege nationaliteit van een EU-land.)

Hoe zullen de invloeden zijn op de resultaten van Leiden en Weert?

maandag 26 december 2016

Meer kwantiteit, minder kwaliteit

6 of 7 clubs extra in de DBL. Het is slecht voor meerdere divisies:

  • DBL krijgt meer zwakke ploegen in deze divisie 
  • promotie divisie wordt niet versterkt met ploegen die terugvallen vanuit de eredivisie
  • promotie divisie verliest (sub)toppers 
  • promotie divisie wordt kleiner (wat op zich niet erg is) maar het leidt niet tot een betere competitie 
  • eerste divisies worden niet versterkt met ploegen die terugvallen vanuit de promotie divisie
Het Nederlandse basketball (FEB, NBB) maakt zichzelf kapot! 

Ik kan wel zeggen hoe het wél moet maar daar wil niemand naar luisteren. Sja ... dan houdt het op hè!?!

Landstede basketball

De clubmanager hier aan het woord.

Ik hoop dat de club blijft groeien. De sfeer is er inderdaad prima, helaas wel met weinig publiek. (Veel lege stoelen.) De hal en tribunes zijn prima, de vloer is goed, de prijzen voor eten en drinken zijn niet belachelijk hoog. Ik heb alleen het beangstigende gevoel dat er te weinig beleving is om de club te kunnen laten groeien. Of om zelfs het huidige niveau vast te houden.

Het leven wordt duurder (ook het kopen van spelers), inkomsten worden minder (sponsoren stoppen, fans komen niet terug). Zaken waar de DBL mee te maken heeft omdat het niveau zo enorm triest is.

De gehele competitie stelt niks voor! De ploegen op de plekken 2 tot en met 4 bezitten geen kwaliteit. Om over de ploegen daaronder maar te zwijgen. Het resultaat is dat de huidige nummer 1 (Donar) in haar competitiewedstrijden slecht speelt (gemakzucht) én een te laag basisniveau heeft voor de Europese competitie.

Ik hoop dat Landstede zich blijft ontwikkelen. Dat jeugdspelers doorgroeien naar goede eredivisiespelers. Op dit moment is het nog niet zo ver.

Een DBL met op dit moment Donar, Landstede, Amsterdam en Den Bosch is wat de competitie nodig heeft.

vrijdag 23 december 2016

Dream Team

Wat mij betreft had het zó moeten zijn in Barcelona, in 1992.


Isiah Thomas 


Earvin "Magic" Johnson 


Gary Payton 


Michael "Air" Jordan


Reggie Miller 


Scottie Pippen


Dennis "worm" Rodman


Larry Bird 


Karl "mailman" Malone


Charles "round mound of rebound" Barkley


Shaquille O'Neal


David Robinson


Patrick Ewing

Per wedstrijd zal 1 speler (van het trio Robinson, Ewing, Malone) niet meespelen.







Rapport 1e seizoens "helft"

De winterstop (hoewel de winter net is begonnen) is aangebroken na de wedstrijd Benfica vs Donar (in Lissabon).

De stand op de ranglijsten (DBL, Europe cup) zijn duidelijk. Net als het resultaat in het NBB-bekertoernooi en de statistieken.

Wat valt er nog te zeggen over het team?

Het basisvijftal is, zoals je mag verwachten, een vijftal dat bijna iedere wedstrijd begint. Zelden staat er iemand anders in het veld aan het begin van de wedstrijd. 1x (Weert thuis) koos coach Erik Braal hiervoor. En enkele keren kon Dourisseau niet spelen vanwege een blessure. Dus ook toen een ander vijftal.

Lance Jeter: bijnaam 'de Generaal'. Eigenlijk zegt dat wel hoe belangrijk hij is. De 'floorleader'. Hij is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de plannen van de coach. 8+

Sean Cunningham: geweldige teamspeler. Noteert geen indrukwekkende statistieken maar is wel heel belangrijk. Een alles kunner wiens spel ook een beetje alles of niets is. Heel klein beetje maar. Want waar het vroeger (als speler van Leiden) schommelde van 1 tot en met 10 (en ook tijdens een wedstrijd enorm kon omslaan) is hij bij Donar altijd goed geweest voor minimaal een 5. Een cijfer hoger dan een 9 zou ik hem denk ik nog niet gegeven hebben. Maar dat is zeker niet met negatieve gedachten. 7,5

Jason Dourisseau: 'cultuurdragers'. Ex-voorzitter Rob Schuur had het daar jaren geleden over. JD is zo'n speler. Niet alleen omdat dit zijn 7e seizoen voor Donar is. Zijn ethos past in het plaatje wat Groninger basketballfans hebben van hun ploeg. Kop d'r veur, schouders er onder. Hard werken en niet zeiken. 7,5

Chase Fieler: vorig seizoen (zeker voor zijn blessure) al van waarde. Dit seizoen onmisbaar. Zet geweldige cijfers neer. Aanvallend (driepunters) en verdedigend (blocks) enorm belangrijk. Moderne power-forward. Beweeglijk, wendbaar, goed afstandsschot, veel finesse. Geen blok beton dat zich overal doorheen probeert te beuken maar een slimme speler. 8

Drago Pasalic: 'oude' rot. Zeer ervaren speler. Kroaat en dus geschoold met veel 'fundamentals'. Geen showman maar zeer efficiënt. Af en toe denk ik wel: ga nou rechtstreeks naar die ring (met kracht) in plaats van die leuke bewegingen en schotjes maar zijn statistieken zijn heel behoorlijk. En het team wint veel wedstrijden. 8-

Het spel verandert (verzwakt) wel als er gewisseld wordt. 6e man is zonder enige twijfel Arvin Slagter. De aanvoerder van het Nederlands team. Routinier. Won van 2013 tot 2015 met drie verschillende clubs (Leiden, Donar (Groningen) en Den Bosch) drie landskampioenschappen. Hij is de speler die qua niveau niet onder doet voor Sean Cunningham en Jason Dourisseau. Zijn blessure (opgelopen tijdens de EK-kwalificatie) is de reden dat hij niet in de starting-five staat. Dit vijftal werd gevormd in de zomer, en dat wordt nu niet meer gewijzigd. 7+

Andrew Smith is de speler die Drago Pasalic of Chase Fieler vervangt. Bijvoorbeeld omdat een van hen in foutenlast is gekomen. Smith is een jonge, energieke speler. Hij dunkt geweldig maar is verder nog niet heel effectief. Wél wordt hij iedere wedstrijd beter. (Past hij iedere wedstrijd beter in de ploeg.) 6,5

Tjoe de Paula is een van die spelers (naast Arvin Slagter) die jaren met Erik Braal heeft gewerkt. Daarom vroeg Braal hem om Yannick Franke te vervangen. Zijn nieuwe contract is ongetwijfeld ook om die reden afgesloten. Hij weet wat er van hem verwacht wordt en doet dat zonder morren. Ideale teamspeler die prima in staat is om het groepsbelang boven het individuele belang te stellen. 6

Stefan Mladenovic. Sloot laat aan bij de ploeg. Werd gehaald vanwege blessure van Arvin Slagter (en omdat een degelijke, ervaren back-up point-guard nodig is). Speler van het Nederlands team. Hij speelt nuttig maar zeker niet geweldig. Het oogt vaak wat wiebelig als hij speelt. Daar waar het met Jeter een en al rust is. Toch geeft hij goede passes, verdedigt hij prima (o.a. Limburg United uit). Zo slecht als diverse fans hem vinden speelt hij in mijn ogen niet. 6-

Bas Veenstra klimt langzaam uit een dal. "Krijgt" van coach Braal de laatste tijd meer speeltijd. En doet het in die minuten ook een stuk beter dan hij tot voor kort deed. 5,5

Sjoed Koopmans is een van de jeugdspelers in de selectie. Is van dit trio (Hoeve, Koopmans en Marink) veruit de beste. In de minuten die hij speelt doet hij het heel behoorlijk. Is niet bang om een actie te maken. Verstopt zich niet maar schikt zich wel prima in een bijrol. Omdat hij weinig speelt en daarin toch niet heel belangrijk is krijgt hij van mij een 5,6. Maar ... hij heeft het in zich om een grotere rol te vervullen.

Erik Braal. Fel bekritiseerd. Vooral vorig seizoen. Logisch, want tot en met januari was het kommer en kwel. Het was een en al ellende. Maar ... het team werd uiteindelijk overtuigend kampioen. In oktober werd zonder moeite de supercup gewonnen (in een wedstrijd tegen Den Bosch). 8

donderdag 22 december 2016

FIBA Europe cup 2e ronde deel 2

De standen kun je hier vinden.

Zoals je ziet zijn er in de poules K en M al twee ploegen met ieder 4 punten.

Donar heeft 3 punten. Ook in de poules L, N en O hebben de nummers 2 allen 3 punten.

Het zal niet meevallen om de laatste 16 te halen. De coach bekijkt het van wedstrijd tot wedstrijd. Spijtig genoeg ging de eerste wedstrijd van de 2e ronde (thuis) verloren. Wanneer je een groepsfase door wilt komen in het van groot belang om al jouw thuiswedstrijden te winnen.

Nu verloren wij in de eerste ronde ook een thuiswedstrijd (tegen Gravelines). Het winnen van 2 uitwedstrijden was voldoende om toch 4 wedstrijden te winnen.

Als we in staat zijn om in deze poulefase nog 2 thuiswedstrijden en 2 uitwedstrijden (maar minimaal de uitwedstrijd tegen de Bulgaren) te winnen dan is er een kleine kans om ook de 2e ronde te overleven.

Het is jammer dat ons doelsaldo niet zo goed is. Zowel tegen Enisey áls tegen Benfica hebben wij punten verspeeld. Mogelijk zijn dat dure (en zure) punten.

Hertog?

Grayson Allen (Duke Blue Devils) is misschien wel de bekendste basketballer van de NCAA - competitie van dit moment. Hij is echter, spijtig genoeg, niet bekend vanwege zijn scores, briljante passes of krachtige rebounds.

Allen heeft de kwalijke reputatie dat hij mensen nogal eens laat struikelen. In de letterlijke zin. Hij steekt zijn been uit en schopt iemand dan onderuit.

Luister hier wat hij daar zelf over te zeggen heeft.

Waarom doet hij dit? Waarom lukt het hem niet om zijn emoties te bedwingen?

2e ronde

De 2e rondeeeeee! Inmiddels heeft Donar twee wedstrijden gespeeld in de 2e ronde van het FIBA Europe cuptoernooi: thuis tegen bc Enisey (76 - 84 nederlaag) en uit tegen sl Benfica (82 - 94 overwinning).

Dankzij deze resultaten is dit de huidige stand in de poule:
  1. bc Enisey 2 gespeeld, 2 gewonnen, 4 punten, 176 voor, 147 tegen (+29) 
  2. Donar 2 gespeeld, 1 gewonnen, 1 verloren, 3 punten, 170 voor, 166 tegen (+4) 
  3. Lukoil academic 2 gespeeld, 1 gewonnen, 1 verloren, 3 punten, 155 voor, 164 tegen (-9) 
  4. sl Benfica 2 gespeeld, 2 verloren, 2 punten, 154 voor, 178 tegen (-24)
Donar werd in de 1e ronde tweede in de groep. Ter vergelijking:
  • Gravelines won deze poule. Zij speelden tot nu toe ook 2 wedstrijden in de 2e ronde. Beide wedstrijden gingen verloren. De "Fransen" staan 4e in hun groep. 
  • Körmend was de nummer 3 van de poule. Zij gingen door als een van de 4 beste nummers 3 (een van de 2 van de conference). Ook zij speelden tot nu toe 2 wedstrijden in de 2e ronde. 1 overwinning, 1 nederlaag. Goed voor de 2e plaats in hun groep. 
Het is fijn om te horen dat de spelers teleurgesteld zijn over de nederlaag tegen Enisey. Dat geeft aan dat de ploeg niet te veel ontzag heeft voor haar tegenstanders. Of daar tegen de Russen wél sprake van was? Ik weet het niet! Zelf denk ik dat de nederlaag het gevolg is van een slechte voorbereiding: het spelen in de DBL. 

Neem iemand mee naar een wedstrijd voor de DBL en vraag wat hij/zij ziet. Als jij als antwoord krijgt "klootschieten" dan is dat absoluut geen vreemde reactie! 

Donar TV - Donar wint in Lissabon van Benfica!

zondag 18 december 2016

Volleybal vs basketball

In een uitzending van rtv Noord sport (zondag 18 December 2016) zei een speler van volleybalclub Lycurgus dat de eredivisie gaat inkrimpen: 3 van de 12 ploegen zullen verdwijnen, en daar komen geen ploegen voor terug.

Kijken wij naar de eredivisie basketball, de DBL, dan zien wij daar eenzelfde "trend": te veel zwakke ploegen. Er is over de gehele competitie gezien, GEMIDDELD, een te laag niveau.

Donar, op dit moment de nummer 1 van de competitie, doet in het FIBA Europe cuptoernooi (zeg maar qua niveau het 4e niveau) aardig mee (2e ronde gehaald). Dat is voor een club niet slecht.

De overige ploegen zijn kwalitatief gezien allemaal minder. Landstede Zwolle won begin november een competitiewedstrijd van Donar (enige nederlaag tot nu toe). Leiden verraste Donar bijna. In de slotfase pakte Donar (met 67 - 68) toch nog de winst.

Het verschil met de volleybal eredivisie is het aantal clubs: zoals gezegd 12 bij het volleybal. De basketball eredivisie bestaat uit 8 ploegen. 1 minder dan het aantal clubs wat overblijft in de volleybal eredivisie. Tóch moet de DBL inkrimpen. Met minimaal 25%.

Ik pleit dan voor Weert en Aris Leeuwarden. Beide ploegen spelen met jonge spelers. Die kunnen zich dan volledig concentreren op de u24 competitie. (Aris werd daar recent uitgezet door de FEB.) Voor alle duidelijkheid: spelers die nu in het A-team spelen maar jonger zijn dan 24 jaar zullen dan in het nieuwe seizoen in de u24-ploeg spelen. (Tenzij deze jongens besluiten om te vertrekken bij de club.)

Hopelijk zal dat laatste niet gebeuren. Ik zou een samenwerking tussen Aris en Donar wel zien zitten. Aris gaat door met Dexter Hope, Leroy Peterson en Eric Peutz. Donar behoudt Bas Veenstra, Sjoerd Koopmans, Daan Marink en Tim Hoeve. De overige spelers van de u24 ploeg van Donar én de u24 selectie van Aris worden verdeeld over beide ploegen om zo twee gelijkwaardige teams te krijgen.

De jonge spelers van Donar krijgen zo veel mogelijk de kans om ook in het A-team te spelen. Een aanscherping van het aantal buitenlanders zal hier aan bijdragen.

Nu: 4 buitenlanders (Jeter, Fieler, Smith en Pasalic), 1 genaturaliseerde speler (Dourisseau) en 1 speler met 2 nationaliteiten (Cunningham: NL en VS).

Straks (met ingang van seizoen 2017/2018): 1 buitenlander (Jeter?), 1 genaturaliseerde speler (Dourisseau) en 1 speler met 2 nationaliteiten (Cunningham?). Wat dat betreft scheelt het dat Ross Bekkering afgelopen zomer met pensioen ging.

Het zal niet meevallen om voor Fieler een goede Nederlandse! opvolger te vinden. Maar, het vinden van een Nederlandse point-guard van het niveau Jeter zal ook niet meevallen. Charlon Kloof? Leon Williams? Bryan Alberts?

Goede Nederlandse inside-spelers? Schaftenaar, Van der Mars, Kevin Bleeker? In hoeverre zijn zij betaalbaar? Thomas Koenis? Wil hij terugkeren bij Donar? Nicolas de Jong? (2 nationaliteiten!)

Is Jessey Voorn te bewegen tot een nieuwe periode bij Donar? (Als eventuele vervanger van Sean Cunningham.)

Topsporthal

Stokroos over sporthal. De voorzitter van Donar (J. Stokroos) over twee topsporthallen: 1 trainingshal + 1 wedstrijdhal die permanent gebruikt kunnen worden.

Ik hoop, ondanks de ongunstige ligging (parkeerplaatsen) van MartiniPlaza, dat het gerealiseerd wordt!

Samen met een verbetering (inkrimping qua aantal clubs) van de DBL kan dit Donar helpen om de noodzakelijke stap in het verbeteringsproces te maken.

Donar TV in gesprek met Scott Snider 171216

Hup Donar

Woensdag 21 December speelt Donar in Lissabon (Portugal) tegen Benfica. Het is de tweede wedstrijd in de 2e ronde (van het Europe cuptoernooi).

Het katje op de foto vliegt niet mee. Of mascotte Thunder meereist weet ik niet.

Ik heb dit plaatje gekozen omdat het mij doet denken aan een Hub-vliegtuig. Maar, wellicht vliegt de ploeg van Schiphol naar Lissabon?

Of er fans naar Lissabon gaan, en zo ja wie en hoeveel, is mij niet bekend. Ik hoop het voor de ploeg. En ik gun die fans een paar fijne dagen in Lissabon. Met een warm zonnetje. (Je zal toch naar Siberië gaan in Januari!)

Benfica verloor de eerste wedstrijd van deze 2e ronde in Sofia met 84 - 72. Zij staan daardoor nu op de 4e plaats in de poule. Donar staat, door de 76 - 84 nederlaag tegen Enisey, op de 3e plaats.

Enisey (2e) speelt op 21 December een thuiswedstrijd tegen Lukoil academic (1e).

Resterend programma in deze groep:

  • 4 Januari Lukoil academic vs Donar 
  • 4 Januari Enisey vs Benfica 
  • 11 Januari Enisey vs Donar 
  • 11 Januari Benfica vs Lukoil academic 
  • 17 Januari Donar vs Benfica 
  • 18 Januari Lukoil academic vs Enisey 
  • 25 Januari Donar vs Lukoil academic 
  • 25 Januari Benfica vs Enisey
Jammer dat Donar op 7 Januari een uitwedstrijd tegen Rotterdam heeft. Het zou fijn zijn om 3 Europese (uit)wedstrijden op rij te hebben zonder onderbreking door een wedstrijd voor de Nederlandse competitie.

Aan de andere kant: op 14 Januari speelt Donar thuis tegen Leiden. Ook dat is een vervelende onderbreking van het Europese programma. Net als de wedstrijd Landstede vs Donar op 21 Januari.

Winst in Januari (vooral tegen Zwolle en Leiden) betekent dat de ploeg goede zaken doet voor de DBL. (Plaatsing voor de play-offs.)

Beam me up Scotty!

Zaterdagavond was hij te gast bij de wedstrijd Donar vs Landstede basketball: Scott Snider. (Klik op afbeelding 1 voor een interview (van Donar tv).) Snider speelde met Donar 1 finale (gedurende de 2 seizoenen (1996-1997 en 1997-1998) waarin hij voor de club speelde). En wel in het seizoen 1997/1998. Deze finale, die na 7 wedstrijden verloren ging, is nog altijd goed voor nachtmerries. Het schot wat goed was voor 2 punten maar van de scheidsrechter 3 punten kreeg (Rolf Franke), het eerder in diezelfde wedstrijd weggeven van een voorsprong van 16 punten, in wedstrijd 7 terugkomen tot 66 - 66 na een achterstand van zo'n 15 punten maar dan in amper een minuut weer op 10 punten achterstand komen door herhaaldelijk balverlies.

In die finaleserie werd Snider (op de foto in blauw shirt met rugnummer 14) geconfronteerd met Erwin Hageman en Chris Mims. Spijtig genoeg leverde het geen kampioenschap op maar Snider wist overduidelijk Hagemans en Mims te verslaan. Zijn snoekduik naar de bal staat nóg op mijn netvlies. (Mims ging in 2004 voor Donar spelen.)

Donar werd tot nu toe 5x kampioen. Verloor 2 finaleseries na 7 wedstrijden: 1997-1998 en 2010-2011. In een all-star team zou Snider niet misstaan. Kriisa, Jeter; Young DeJuan Wright, Bauscher Buchanan, Cunningham; Dourisseau, Triemstra, Melderis; Bekkering, Novak, Reed; Snider & Haryasz vormen een mooie selectie.

Donar TV met Drago, Drew, Arvin en coach Braal 171216

zaterdag 17 december 2016

Tijd voor oliebollen!

Donar vs Landstede is de afsluiting van de 1e helft van het seizoen 2016/2017. Voor Donar staat er in de maand December nog 1 wedstrijd op het programma: Benfica vs Donar. Wedstrijd 2 van de 2e ronde van het Europe cuptoernooi.

Het begin van de wedstrijd was in het voordeel van de bezoekers uit Zwolle. Maar, de eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen (0 - 7).

Kwartstanden:
  1. 26 - 22 
  2. 47 - 39 (21 - 17) 
  3. 66 - 54 (19 - 15) 
  4. 84 - 69 (18 - 15)
Na deze slechte openingsfase kwam Donar langzaam doch zeker in de wedstrijd. Het resulteerde in een maximale voorsprong van 20 punten. Met als "hoogtepunt" de dunk van Drago Pasalic.

Slordigheden (te veel turnovers) waren er debet aan dat het na vier kwarten 84 - 69 was. Een ruimere marge (meer punten voor en minder punten tegen) was mijns inziens mogelijk. 

Het spel van beide ploegen viel mij opnieuw zwaar tegen. Ondanks mijn verwachting! (Daar werd aan voldaan.) De wedstrijd werd ook nog eens ontsierd door het trio Bertha, Fatima en Klaziena. 

Wat ook triest was: het uitfluiten van Erik Braal toen hij werd voorgesteld. Na de wedstrijd Donar vs Enisey had hij (Braal) zijn teleurstelling uitgesproken. (Hij had in de slotfase van die wedstrijd een time-out genomen, en dat werd hem niet in dank afgenomen.) Coach verschilt qua mening met een aantal fans. Om dan zo te reageren vind ik kinderachtig. Spreek de coach aan op zijn uitspraken. Vertel waarom je daar boos om bent. En respecteer dan dat hij wellicht een andere kijk op het gebeuren heeft dan jij. Laat het daar dan bij. 
Een sneu moment in een andere wedstrijd (Aris Leeuwarden vs Den Bosch): Craig Osaikhwuwuomwan is geblesseerd geraakt. Op dit moment denkt men aan een beenbreuk. Ik wens Craig bij deze van harte beterschap toe. 

Misselijk geworden van het niveau van de competitie ga ik mij de komende dagen maar eens te goed doen aan oliebollen. Ik heb inmiddels meer dan genoeg van die appelflappen die de wedstrijden verzieken. Tragisch voorbeeld: onsportieve fout voor een fout tijdens een break van Donar.

We hebben tijdens een wedstrijd van het Europe cuptoernooi gezien hoe het wél moet: break laten lopen. Nu haal jij als stupide scheidsrechter het voordeel weg. Continueren van de break is zeker 2 punten. Fluiten betekent twee vrije worpen + zijkant. Maar ... dit kan heel goed leiden tot maar liefst 0 punten: 2 gemiste vrije worpen gevolgd door een aanval die geen score oplevert. 

Emoties

Het is bijzonder wat emoties met je kunnen doen.

Erik Braal, coach van Donar, nam in de slotfase van de wedstrijd Donar vs Enisey een time-out. De stand in de wedstrijd was 76 - 84. Tevens de eindstand.

Het was de bedoeling om in de laatste 8 seconden van de wedstrijd nog een goede schotoptie te "krijgen" en zo de achterstand nog met 3 punten te verkleinen.

Tactisch gezien heel begrijpelijk. Een juiste beslissing van de coach. Of de aanval die hij wilde spelen tactisch een goede actie was weet ik niet. Op zich kreeg Lance Jeter een goede kans, helaas trof hij geen doel.

Wat was ik bijna een jaar eerder (wedstrijd Donar vs Den Bosch) boos toen diezelfde coach bij een achterstand van 10 punten een time-out nam in de slotfase van de wedstrijd. Tactisch gezien was ook dát een logische daad.

Waarom toen woede en later rust + goede hoop?

In de wedstrijd tegen Den Bosch, destijds, speelde Donar ...

  • tegen een tegenstander die kwalitatief niet als beter ingeschat hoefde te worden 
  • de gehele wedstrijd ontzettend slap 
  • aanvallend én verdedigend een belachelijk slechte wedstrijd 
  • absoluut niet als team
Tegen Enisey speelde Donar ook een slechte wedstrijd maar was de inzet prima, en speelde de ploeg wél als team. Daarbij mogen de tegenstanders (de ploeg uit Siberië) worden ingeschat als een top 8 ploeg van de eerste twee rondes van het Europe cuptoernooi. Daar waar ik Donar inschat als een van de nummers 3 of 4 van de zes poules in de tweede ronde. 

In de wedstrijd tegen Den Bosch floot ik niet. Wel stond ik te vloeken en tieren, en ben ik weggelopen. De laatste aanval heb ik dus niet gezien. 

Tegen Enisey heb ik in de laatste seconden nog "Kom op Donar!" geschreeuwd. 

Donar vs Landstede [VOORBESCHOUWING]

Donar (Groningen), 12 wedstrijden gespeeld waarvan 11 gewonnen en 1 verloren, vs Landstede (Zwolle), ook 12 wedstrijden gespeeld met als resultaat 9 gewonnen en 3 verloren.

Het is de ontmoeting tussen de huidige nummer 1 (Donar) en 2 (Landstede) van de DBL.  Vandaag spelen beide ploegen voor de 2e keer dit seizoen een officiële wedstrijd tegen elkaar.

De 1e confrontatie was op 6 november in Zwolle. Landstede won die wedstrijd met 76 - 74. Erik Braal, de coach van Donar, besloot in de laatste seconden van die wedstrijd om geen P te laten maken. Tiller maakte toen de winnende score.

Of Tiller vanavond speelt is mij niet bekend. Voor zover ik begrepen heb kampt (of kampte?) hij met een blessure.

Landstede en Donar speelden vorig seizoen de finale van de play-offs tegen elkaar. Donar won met 1 - 4. Landstede had in die serie, als nummer 1 van de reguliere competitie, het thuisvoordeel. Donar was de reguliere competitie destijds geëindigd als nummer 3.

Gewoonlijk wordt een wedstrijd tussen de nummer 1 en 2 een topper genoemd. Laat ik duidelijk zijn: daar is nu absoluut geen sprake van. Met alle respect maar het spelniveau van beide ploegen in de DBL is bedroevend slecht. (Dan weet je ook meteen hoe het niveau van de overige ploegen in deze competitie is.)

Voor Donar, de enige Nederlandse club in een Europees bekertoernooi, een vervelende situatie. De ploeg is in Nederland (in de eredivisie) niet in staat om zichzelf te ontwikkelen. Gebrek aan tegenstand. Het is een cliché maar je past (bewust of onbewust) jouw niveau aan, aan dat van de tegenstander. Tegen een goede ploeg speel je beter dan tegen een slechte ploeg.

In Nederland zijn er alleen maar slechte ploegen. Of er dan niet goed genoeg wordt gewerkt op trainingen? Vast wel. Maar je wordt beter door het spelen van serieuze wedstrijden. Als spelers vertrekken naar andere landen in Europa (Leon Williams naar Duitsland, Worthy de Jong naar Frankrijk) en clubs niet in staat zijn om redelijke spelers te contracteren (wegens geldgebrek) dan is achteruitgang een logisch gevolg. Daar is al jarenlang sprake van maar de FEB verzuimt om in te grijpen.

Hopelijk is aan het einde van dit weekend dit de stand:

  1. Donar 13 gespeeld, 12 gewonnen, 1 verloren, 24 punten 
  2. Landstede 13 gespeeld, 9 gewonnen, 4 verloren, 18 punten 
  3. Leiden 13 gespeeld, 8 gewonnen, 5 verloren, 16 punten 
  4. Apollo Amsterdam 13 gespeeld, 7 gewonnen, 6 verloren, 14 punten 
  5. Den Bosch 13 gespeeld, 5 gewonnen, 8 verloren, 10 punten 
  6. Aris Leeuwarden 13 gespeeld, 5 gewonnen, 8 verloren, 10 punten 
  7. Rotterdam 13 gespeeld, 5 gewonnen, 8 verloren, 10 punten 
  8. Weert 13 gespeeld, 1 gewonnen, 12 verloren, 2 punten

woensdag 14 december 2016

FEB, hatelijk bedankt!

Waarom verloren wij vanavond de eerste wedstrijd in de 2e ronde van het Europe cuptoernooi?

Omdat wij geen acceptabel basisniveau hebben! Wanneer jij als club iets wilt tegen gedoodverfde favorieten als BC Enisey dan moet jouw standaard hoog zijn én moet je in zo'n wedstrijd ook nog eens kunnen pieken.

Boven onszelf uitstijgen lukte wel (hoewel wij ook enorm door onze Europese ondergrens zakten) maar onze doorsnee maat voldoet volstrekt niet aan de norm die wij onszelf moeten stellen.

Hoe kan het ook anders met wedstrijden in een amateurcompetitie tegen ploegen met spelers die het verschil tussen een pingpong-bal en een hunebedsteen nog niet eens zien!?!

Kwartstanden:

  1. 17 - 17 
  2. 36 - 43 (19 - 26) 
  3. 53 - 65 (17 - 22) 
  4. 76 - 84 (23 - 19) 
Wij begonnen goed aan de wedstrijd met een 8 - 0 'run'. Als wij niet de fout hadden gemaakt om een bal binnen de lijnen te houden (en in de handen van een tegenstander te tikken) dan hadden wij zelfs een 10 - 0 start kunnen hebben.

Na dit begin (ons eerste schot (een driepunter van Cunningham) ging mis) stelden de Siberiërs orde op zaken. Vanaf dat moment speelden wij een verloren wedstrijd. Toch bleven wij kans houden op een overwinning.

Een achterstand van ongeveer 20 punten kon dat zelfs niet verhinderen. Het gedeeltelijk wegpoetsen van die achterstand kostte ons wel veel energie. Te veel. Zeker in combinatie met frustratie ten aanzien van de arbitrage. En die wás waardeloos! Wij werden afgefloten wegens vermeende 'reaching fouls' maar de tegenpartij werd niet bestraft voor het omver kegelen van onze spelers (met name Jeter).

De tegenstanders speelden een goed positiespel, met goede 'ballmovement' én een hoog schotpercentage. Wij speelden een matig positiespel, met zwakke ballmovement én een laag schotpercentage.

Wij kunnen in de DBL niet naar een behoorlijk niveau, een gezonde basis, toewerken. Daarvoor heb je in jouw eigen nationale competitie redelijke tegenstanders nodig. In Nederland zullen die er zo lang ik zal leven (en al word ik 10000 jaar) nimmer komen.

En dan heb ik het niet over tegenstanders van Donar maar over tegenstanders van de clubs die Nederland vertegenwoordigen in Europese bekertoernooien.

Op dit moment is het zo slecht gesteld met het Nederlandse basketball dat er in de hoogste landelijke divisie (de DBL) niet eens basketball wordt gespeeld. Men gooit een oranje bal van de ene kant van het veld naar de andere kant. Aan wat men doet is niet te zien wat de bedoeling is van het spel.

Gezien het materiaal wat wordt gebruikt én hetgeen je te zien krijgt in Europese wedstrijden neem ik aan dat je moet proberen om die oranje bal door die ring (met daaronder een netje) te gooien. Maar dat zal wel niet het geval zijn.

zaterdag 10 december 2016

Leiden vs Donar [LIVE VERSLAG]


Je kunt de wedstrijd volgen op YouTube. Klik op de "afbeelding" hierboven.

Mijn verwachting ten aanzien van deze wedstrijd was niet optimistisch. Tot nu toe komt die verwachting uit. Weliswaar werd er aan het begin van de wedstrijd redelijk geschoten (Donar pakte mede daardoor een redelijke voorsprong (6 - 15)) maar het spel was erg matig.

Donar verzuimd te verdedigen, is aan het slaapwandelen waardoor Leiden makkelijk aanvallende rebounds kan pakken, is niet in staat om aanvallen af te ronden, het schotpercentage vrije worpen is erg laag. 

Stand na 1e kwart: 15 - 19.

Halverwege het 2e kwart moeten wij in een time-out vluchten. Stand: 24 - 27.

Zeer zwak 2e kwart. Ruststand: 35 - 33.

LIVE statistieken

Stand aan het einde van het 3e kwart: 46 - 50.

Eindstand: 67 - 68. Gelukkig toch nog winst!

DBL 10 & 11 december

De wedstrijden van dit weekend:

  • Apollo Amsterdam vs Den Bosch 
  • Leiden vs Donar Groningen 
  • Landstede Zwolle vs Weert 
Eerder schreef ik al dit blogartikel. Inmiddels is de wedstrijd Rotterdam vs Aris Leeuwarden gespeeld.

De huidige stand:

  1. Donar 11 gespeeld, 10 gewonnen, 1 verloren, 20 punten
  2. Leiden 11 gespeeld, 8 gewonnen, 3 verloren, 16 punten
  3. Landstede 11 gespeeld, 8 gewonnen, 3 verloren, 16 punten 
  4. Den Bosch 11 gespeeld, 5 gewonnen, 6 verloren, 10 punten
  5. Apollo 11 gespeeld, 5 gewonnen, 6 verloren, 10 punten
  6. Aris 12 gespeeld, 4 gewonnen, 8 verloren, 8 punten 
  7. Rotterdam 12 gespeeld, 4 gewonnen, 8 verloren, 8 punten 
  8. Weert 11 gespeeld, 1 gewonnen, 10 verloren, 2 punten 
Op de site van de DBL schrijft Hans Kortekaas het volgende verhaal. Hij heeft wel gelijk als hij zegt dat winst van Donar in de wedstrijden tegen Leiden & Landstede Zwolle de spanning in de DBL nog verder wegnemen.

Dat kan de competitie, waarvan het niveau bedroevend laag is, ook nog wel gebruiken.

Voorspellingen van de wedstrijden van dit weekend: Den Bosch, Donar en Landstede gaan winnen. Het worden geen leuke, goede wedstrijden.

Kudde

'De mens is een kuddedier' zo wordt gezegd. Dat is maar ten dele waar. Ja, mensen vertonen vaak sociaal wenselijk gedrag (boven kiezen voor wat het beste is voor hem/haar zelf), en volgen daarmee de kudde. (Sektarisch gedrag.)

Mensen durven soms ook anders te zijn. Terwijl kuddedieren dat niet doen. Als zij anders zijn dan worden zij verstoten.

Een ander verschil: kuddes werken samen. Dat is iets wat mensen niet kunnen. Dieren richten zich niet op individuele belangen. Die vallen als lemmingen van een berg. Mensen bekommeren zich eerst om individuele belangen en dan pas om het collectief.

Het Nederlandse basketball bloeit niet. Een economie kent hoog- en laagconjuctuur. Basketball kent dat ook wel maar ... de successen in de meest bloeiende periode zijn niet voldoende om voldoende "reserve" op te bouwen. Er wordt geen fundament gelegd voor structureel succes. En dan heb ik het over een competitie die levensvatbaar is en over nationale seniorenploegen die niet meer dan 2 internationale toernooien (EK en wk) missen.

In de periode van tegenslagen gaat het met het Nederlandse basketball heel erg slecht. Financiële problemen (nationale bond, clubs), 26 jaar lang geen deelname aan een internationaal toernooi, slechts incidenteel nog het bereiken van de tweede ronde van een Europees bekertoernooi (Den Bosch 2e ronde Euro Challenge seizoen 2014/2015 respectievelijk Donar 2e ronde Europe cup seizoen 2016/2017).

Regelmatig lees en hoor je oproepen om het te verbeteren. Zelf publiceer ik af en toe ook mijn ideeën. Maar het gaat niets worden. De reden daarvoor is in dit verhaal beschreven. Een goede lezer(es) haalt die boodschap er uit. Nog 1 tip:


vrijdag 9 december 2016

Leiden vs Donar [VOORBESCHOUWING]

Leiden wil zich binnenkort versterken met een buitenlandse center? (Of power-forward?)

  1. Waar willen zij hem van betalen? 
  2. Hoe groot is de kans dat zij Jeroen van der List terughalen? 
In Groningen werd het 80 - 42. Zo groot zal het verschil dit keer wel niet worden. Donar speelt a.s. woensdag haar eerste wedstrijd in de tweede ronde van het Europe cuptoernooi. Men zal, indien mogelijk, energie willen sparen.

Donar won donderdag (8 december) in en tegen Den Bosch. Het was een wedstrijd in de 1/8 finaleronde van het NBB-bekertoernooi. De uitslag was 84 - 95. En dat is dan ook het enige positieve wat er over de wedstrijd te zeggen valt (als je Donar-fan bent). Voor de neutrale volger was er niets aan deze wedstrijd om blij van te worden.

Vroeger zei men: een ploeg wordt beter van het meedoen aan een Europees bekertoernooi. Nou, ik durf nu te beweren dat Donar slechter wordt van het meedoen in de DBL.

De Groningers hebben baat bij een sterke eredivisie. Maar dat is dromen. Nieuwe clubs en bestaande clubs met ambities zijn luchtkastelen. De DBL wordt ieder jaar zwakker. Geloof mij: die trend gaat zich de komende jaren voortzetten.

Nóg een domper: het niveau van de arbitrage zal ook ieder jaar afnemen.

donderdag 8 december 2016

Offday

Wat een wanvertoning was de bekerwedstrijd Den Bosch vs Donar. Beide ploegen speelden bagger maar het was zeker van Donar een afgang.

Hoezo? vraag jij je gezien de 84 - 95 eindstand misschien af? Nou, Donar is kwalitatief zo veel beter dan Den Bosch dat de ploeg, zonder vrije worpen in de laatste minuten (omdat de tegenstanders proberen de tijd stop te zetten), eenvoudig met 13+ punten moet winnen van de Bosschenaren.

Slechte aanvallen, er werd niet verdedigd. Dit potje knoeiwerk in een notendop. Volgens mij was men bezig met een workshop macrameeën. Van basketballen was in ieder geval absoluut geen sprake. Ook niet door de Bossche ploeg.

Lance Jeter komt 3 rebounds tekort voor een triple-double.

De marge van 11 punten is te danken aan een dozijn vrije worpen in de laatste twee minuten van de wedstrijd. Zonder die vrije worpen zou de wedstrijd wellicht een verlenging gekend hebben. Dat leed is de Groningers bespaard gebleven.

Den Bosch is onttroond als bekerkampioen (zij wonnen in het vorige seizoen de NBB-beker), Donar is door naar de volgende ronde. Zij treffen in de kwartfinale (zeer waarschijnlijk) B.S. Leiden.

woensdag 7 december 2016

Brede middenmoot

Er zijn personen, o.a. een speler van het Nederlands mannen A-team, die vinden dat je niet kritisch mag zijn op het Nederlandse basketball.

Dat is volgens hen anti-reclame. In de NBA bedekken ze fouten met de mantel der liefde. Moeten wij hier ook doen! Zegt die speler.

Nou ... er is wel een heel groot verschil tussen de NBA en de DBL! Kijkend naar het Nederlandse basketball is er wat mij betreft geen andere conclusie mogelijk dan: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

We willen meer aandacht van de media? Die aandacht moet je verdienen. Het product moet zichzelf kunnen verkopen. Nederlands basketball slaagt daar niet structureel in.

De wedstrijd Rotterdam vs Aris Leeuwarden toonde aan hoe dat kan.

Er wordt gespeeld op een vloer die men in iedere gymzaal ziet: duizenden lijnen. Als dat coke zou zijn dan zouden alle Nederlandse gebruikers van cocaïne voor de komende eeuwen genoeg te snuiven hebben. Ik, als kijker, krijg er hoofdpijn van.

Het spel: een point-guard die met 34 punten topscorer is, ook 6 assists heeft, maar ook 5x balverlies lijdt. Dit terwijl de ploeg tot een totale productie van 77 punten komt én 17x balverlies lijdt.

De tegenstanders verdelen de scores meer. Totale productie van 100 punten. Zij hebben een Nederlandse power-forward die goed is voor 18 punten + 18 rebounds.

Verhouding assists tussen beide ploegen? 11 (Rotterdam) vs 17 (Aris).

Ik heb niet veel gezien maar wat ik zag was mij al te veel. Het deed mij pijn aan mijn ogen (en hoofd). Dit zijn de nummers 6 en 7 van de eredivisie. Dit zijn ploegen die beiden de ambitie hebben om aan het einde van de reguliere competitie in de top 4 te staan.

Dat gaat ze, zo is mijn verwachting, niet lukken.

Stand:

  1. Donar 11 gespeeld, 10 gewonnen, 1 verloren, 20 punten 
  2. Leiden 11 gespeeld, 8 gewonnen, 3 verloren, 16 punten 
  3. Landstede 11 gespeeld, 8 gewonnen, 3 verloren, 16 punten 
  4. Den Bosch 11 gespeeld, 5 gewonnen, 6 verloren, 10 punten 
  5. Apollo 11 gespeeld, 5 gewonnen, 6 verloren, 10 punten 
  6. Aris 12 gespeeld, 4 gewonnen, 8 verloren, 8 punten 
  7. Rotterdam 12 gespeeld, 4 gewonnen, 8 verloren, 8 punten 
  8. Weert 11 gespeeld, 1 gewonnen, 10 verloren, 2 punten 

We krijgen een top 4: Donar (Groningen), Leiden, Landstede (Zwolle) en Den Bosch (waarin dit seizoen de nummer 1 een grotere voorsprong zal hebben op de nummer 2 dan vorig seizoen het geval was, de nummers 2 t/m 4 zullen denk ik een spannende strijd met elkaar voeren), daarachter weer het drietal clubs Apollo, Rotterdam en Aris (spannende strijd maar dan wel om een bespottelijke eer (deelname aan de play-offs) en tot slot, op grote achterstand, Weert.

Gezien het niveau van de competitie is het volslagen belachelijk dat 6 van de 8 ploegen mogen deelnemen aan de play-offs.

Als de FEB dit met ingang van het seizoen 2017/2018 niet verandert (4 ploegen in de DBL die aan het einde van het seizoen volgens best-of-3 en daarna een finaleserie best-of-7 gaan uitmaken wie kampioen wordt) dan hebben wij na 2020 geen eredivisie basketball meer.

Het lukt, alle goede bedoelingen ten spijt, 75 - 80% van de clubs niet om een fatsoenlijk budget te verzamelen. Men kan dan ook geen selectie samenstellen met enige kwaliteit. Die zwakke broeders hebben een negatieve invloed op de competitie. Hoewel clubs tegen elkaar spelen, vorm je samen een competitie. Die is als een ketting. En een ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

Apollo, Rotterdam en Aris groeien financieel noch sportief gezien naar de top van de DBL. Wél is duidelijk dat Leiden in een neerwaartse spiraal zit. En die val zal voor 2019 vermoedelijk niet te stoppen zijn.

Zwolle heeft een mooie hal, Landstede heeft de uitstraling van een gezonde club maar is wél een organisatie die stil staat. De rek lijkt er uit. Basketball leeft niet in Zwolle en omgeving.

Den Bosch kende de afgelopen jaren problemen. Afgelopen zomer leek men zelfs failliet te gaan. Men wil nu een gezond fundament (grote groep sponsoren). Goed streven, maar of het basketball op genoeg liefde kan rekenen?

Donar (Groningen) kan misschien de komende paar seizoenen haar huidige status vasthouden, maar als de DBL nóg zwakker wordt dan zal ook de Groninger club minder krachtig worden.

Geen Nederlandse club in een Europees bekertoernooi? Geen goede basis voor de nationale ploeg? Is dát wat wij willen? De vraag stellen is deze beantwoorden!

dinsdag 6 december 2016

Leidse list?

Of is dat bedrog?

Ik las zojuist dat Jeroen van der List zou hebben verklaard niet meer in Frankrijk te spelen. Hij tekende afgelopen zomer voor een derde divisie ploeg. (Ter vergelijking: Worthy de Jong vertrok naar een tweede divisie ploeg. Bill Clark (ex-Donar) vertrok in de zomer van 2015 ook naar een derde divisie club.)

Hoe groot is de kans dat Van der List terugkeert als speler van Leiden? De Leidenaren hebben een smalle selectie. Van der List is geen center, absoluut niet zelfs. Ondanks zijn lengte. Maar hij kan wél nuttig zijn als stretch 4 (met zijn driepunter). Zijn zwakte is verdedigen en rebounden. Maar wellicht dat de ploeg dit kan ondervangen met Draper?

Van der List speelde jaren voor B.S. Leiden. De meeste spelers hebben al meerdere jaren met hem samen gespeeld.

Go Donar!

maandag 5 december 2016

Update bekerprogramma

13 december (21:00 uur): Trajanum (1e divisie) vs BVG (promotie divisie) [1/8 finale]. De winnende ploeg speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van de wedstrijd Red Giants (promotie divisie) vs Landstede (eredivisie).

15 december: Grasshoppers (promotie divisie) vs Aris (eredivisie). [1/8 finale]

Den Bosch vs Donar (beker [VOORBESCHOUWING])

Donderdag 8 december is de bekerwedstrijd Den Bosch vs Donar. Het is een ontmoeting in de 1/8-finale tussen twee ploegen uit de eredivisie. Dat is al vroeg. Maar ja, dat heb je met dit slechte systeem.

Het systeem is al een paar jaar zo. En het is daardoor ook wel eens voorgekomen dat in de kwartfinale twee ploegen uit de promotiedivisie tegen elkaar speelden. In de halve finale kreeg je dan een ontmoeting tussen een ploeg uit de promotie divisie en de eredivisie.

Met alle respect: dat vind ik niet goed. In de kwartfinale, halve finale en finale behoren eredivisieploegen te spelen. Tenzij zij in de voorgaande rondes verliezen van een ploeg uit de promotie of zelfs eerste divisie.

De NBB zou meer weekenden moeten vullen met bekerwedstrijden. Toernooien waar ploegen uit de eerste divisie, promotie divisie en eredivisie aan meedoen. Verdeel het land in 4 regio's en speel in die regio's van dit soort toernooien.

Laat deze toernooien plaatsvinden in de hallen van de amateurclubs zodat zij kunnen verdienen aan deze toernooien. (Kaart- en drankverkoop.) In regio Noord dan BVG, Groene Uilen, 1 ploeg uit de voorrondes en Donar. Hou 3 toernooien en laat de beste ploeg van deze drie toernooien doorgaan in het bekertoernooi.

In regio Oost: Dolphins?, Arnhem Eagles?, Red Giants, Landstede, ZAC.

In regio Zuid: Black Eagles, BS Weert, Den Bosch, 1 ploeg uit de voorronde.

In regio West (2 poules): Apollo, Rotterdam, Leiden, en bijvoorbeeld Grasshoppers, Lions Landsmeer, Lokomotief, CobraNova en 2 ploegen uit de voorrondes.

Er gaan dan 5 (2 uit west) ploegen door naar een nieuwe ronde (1x uit, 1x thuis). De 4 beste ploegen gaan naar de final four (1 weekend).

Den Bosch vs Donar is een confrontatie die over 1 wedstrijd gaat. Het is toevallig een ontmoeting tussen de bekerwinnaar van het seizoen 2015/2016 (Den Bosch) en de landskampioen van het seizoen 2015/2016 (Donar). Beide ploegen speelden dit seizoen 3x tegen elkaar: supercup, Den Bosch vs Donar en Donar vs Den Bosch.

Den Bosch is de afgelopen maand "versterkt" met 3 Amerikanen. De waarde van deze spelers vind ik overigens beperkt. In mijn ogen worden zij enorm overschat. Met name Antwan Scott & Justin Watts.

Donar heeft deze december maand veel wedstrijden op het programma staan. Dit brengt deelname aan een Europees bekertoernooi met zich mee. Voor het eerst in de clubgeschiedenis werd de 2e ronde bereikt. Een verheuglijk feit. In dat opzicht zijn ze in Den Bosch meer gewend. Vandaar dat de club die 16 keer kampioen van Nederland werd haar thuishal tot voor kort 'home of Dutch basketball' noemde. Nu, vanwege de nieuwe sponsor, 'home of basketballheroes'.

De omroeper meende tijdens de competitiewedstrijd diverse beledigende opmerkingen te moeten maken richting Donar (aan het adres van coach Braal en de fans). Karma deed toen haar werk: Donar won dat potje.

Programma DBL 7 & 10 december

Het programma van deze week:

  • 7 december 20:00 uur Rotterdam (6) vs Aris (7) (Leeuwarden) 
  • 10 december 20:00 uur Apollo (4) (Amsterdam) vs Den Bosch (5) 
  • 10 december 20:00 uur Leiden (2) vs Donar (1) (Groningen) 
  • 11 december 14:00 uur Landstede (3) (Zwolle) vs Weert (8) 
Een wedstrijd in de tob, een wedstrijd in de middenmoot en een wedstrijd in de "top" van de ranglijst. En nog een wedstrijd tussen een subtopper en de drager van de rode lantaarn van de competitie.

De  huidige stand op de ranglijst:

  1. Donar 11 gespeeld, 10 gewonnen, 1 verloren, 20 punten 
  2. Leiden 11 gespeeld, 8 gewonnen, 3 verloren, 16 punten 
  3. Landstede 11 gespeeld, 8 gewonnen, 3 verloren, 16 punten 
  4. Apollo 11 gespeeld, 5 gewonnen, 6 verloren, 10 punten 
  5. Den Bosch 11 gespeeld, 5 gewonnen, 6 verloren, 10 punten 
  6. Rotterdam 11 gespeeld, 4 gewonnen, 7 verloren, 8 punten 
  7. Aris 11 gespeeld, 3 gewonnen, 8 verloren, 6 punten 
  8. Weert 11 gespeeld, 1 gewonnen, 10 verloren, 2 punten

Landstede vs BS Weert. Als het de Zwollenaren lukt om hun thuiswedstrijd te winnen dan zouden de Limburgers hun achterstand op de rest wel eens groter kunnen zien worden. Het loopt moeizaam bij de Zwolse ploeg? Tegen Aris kregen zij veel weerstand? Geen verrassing. Het lijkt er sterk op dat Landstede dit seizoen kwalitatief minder goed is dan vorig seizoen.

Rotterdam vs Aris. Winst voor de Leeuwardenaren betekent dat zij hun voorsprong op Weert vergroten. En belangrijker: hun kans op deelname aan de play-offs levende houden. Ze komen dan op gelijke hoogte met de Rotterdammers (en werken aan een verbetering van de onderlinge verhouding (resultaten)).

Apollo vs Den Bosch. Een strijd om de top 4. Den Bosch is bezig aan een reeks overwinningen. Apollo is het ritme kwijt. De smalle selectie kost de Amsterdammers winstpunten. In een ongunstig geval zou de nummer 5 van nu naar de 6e plaats van de ranglijst kunnen zakken. (Als Rotterdam wint van Aris.)

Welke invloed zal de bekerwedstrijd van donderdag 8 december hebben op de Bossche ploeg?

Leiden vs Donar. Welke invloed zal de bekerwedstrijd van 8 december hebben op de Groningers? En welke invloed zal het vooruitzicht van de eerste wedstrijd in de tweede ronde van het Europe cuptoernooi hebben op de Groningse ploeg?

Een ontmoeting tussen de nummer 2 en 1, dat geeft het idee dat er sprake is van een ontmoeting tussen twee topploegen. Maar daar is in dit geval absoluut geen sprake van. Leiden is geen topploeg. Na de wedstrijd Donar vs Leiden (d.d. 29 oktober 80 - 42) werd er gesproken over het belang van het doelsaldo. Wanneer de onderlinge ontmoetingen resulteren in een 2 - 2 balans dan zou aan het einde van de reguliere competitie het doelsaldo bepalend kunnen zijn. Maar: Donar behoort deze uitwedstrijd te winnen met minstens 20 punten verschil.

Leiden zal haar 2e plaats willen vasthouden ten koste van Landstede. Beide ploegen staan nu op 16 punten. (4 punten minder dan lijstaanvoerder Donar.)

Als Donar donderdag in en tegen Den Bosch de bekerwedstrijd wint dan volgt in de volgende ronde (kwartfinale) de confrontatie Leiden vs Donar. Vermoedelijk speelt Donar in dat geval eerst thuis aangezien Leiden vorig seizoen verliezend finalist was.

zaterdag 3 december 2016

Boeoeoeh!

Laat ik eerst maar beginnen met de rapportcijfers per kwart. Het gemiddelde is de waardering voor de gehele wedstrijd.

  1. 2,0 
  2. 2,0 
  3. 6,8 
  4. 2,0 
Het was een vervelende wedstrijd: Donar speelde niet zo goed als de ploeg wél kan spelen (getuige prestaties in het Europe cuptoernooi), Apollo grossierde in fouten (werd regelmatig niet afgefloten wegens onsportieve fouten waar dat wél had gemoeten) en de scheidsrechters dwongen met hun wanprestaties eigenlijk een nieuwe spelling van het woord scheidsrechters af.

Niet alleen beoordeelden zij acties van Apollo keer op keer onjuist. Ook acties van Donar werden zeer herhaaldelijk verkeerd geïnterpreteerd.

Triest én lachwekkend was dat zij na de onsportieve fout van Kherrazi (op Fieler) een heus Kyoto-akkoord moesten sluiten, na een overleg in het Hufterhuis, om tot overeenstemming te komen.

Bas Veenstra had een nuttige inbreng vanaf de bank. Niet iedere reserve had, in mijn ogen, een gelukkige invalbeurt. Maar ... als een pass net achter de medespeler komt (die overigens wel de actie kan maken) dan is idee en het lezen van het spel wel goed.

Ik hoop dat het niveau van de spelers die gewoonlijk niet in de basis beginnen beter wordt door de Europe cupwedstrijden. Het zal het team beter maken. Dat is, als in Nederland de prijzen gewonnen moeten worden, van waarde zijn.

Kwartstanden:
  1. 24 - 14 
  2. 35 - 30 (11 - 16) 
  3. 64 - 45 (29 - 15)
  4. 91 - 65 (27 - 20) 
De scores in het derde kwart waren eigenlijk (getuige de stand) niet eens goed. Maar het spelbeeld in dit kwart voldeed tenminste nog enigszins aan de eis die aan de lijstaanvoerder van de eredivisie gesteld mag worden.

Het is dat ik voor de wedstrijd veel mokken koffie heb leeggedronken (en tijdens de wedstrijd nog een blikje cola) want ik was anders zeker in slaap gevallen. Hetgeen beide ploegen op de planken brachten was niet om aan te zien.

Was het maar een uitzondering! Dit is echter de standaardnorm voor dit seizoen in de DBL. Veel beter dan dit wordt het niet. Ik vrees voor de komende seizoenen.

Gelukkig mag Donar dit seizoen nog minstens 3 thuiswedstrijden spelen in het Europe cuptoernooi! Basketball wordt er in de DBL niet gespeeld.

Danny Gibson

Artikel over Danny Gibson (ex B.S. Leiden, thans speler van Lukoil academic). Hij is een van de spelers die wij ontmoeten in de 2e ronde van het Europe cuptoernooi.

vrijdag 2 december 2016

Programma DBL 3 en 4 december

De wedstrijd Donar vs Apollo heb ik al besproken in een voorbeschouwing. Dit is een van de 4 wedstrijden dit weekend. Het volledige programma:

  1. Weert (8) vs Leiden (2) 19;30 uur 
  2. Donar (1) vs Apollo (4) 19:30 uur 
  3. Aris (7) vs Landstede (3) 20:00 uur 
  4. Den Bosch (6) vs Rotterdam (5) 15:00 uur 
De huidige stand op de ranglijst: 
  1. Donar 10 gespeeld, 9 gewonnen, 1 verloren, 18 punten 
  2. Leiden 10 gespeeld, 7 gewonnen, 3 verloren, 14 punten 
  3. Landstede 10 gespeeld, 7 gewonnen, 3 verloren, 14 punten 
  4. Apollo 10 gespeeld, 5 gewonnen, 5 verloren, 10 punten 
  5. Rotterdam 10 gespeeld, 4 gewonnen, 6 verloren, 8 punten 
  6. Den Bosch 10 gespeeld, 4 gewonnen, 6 verloren, 8 punten 
  7. Aris 10 gespeeld, 3 gewonnen, 7 verloren, 6 punten 
  8. Weert 10 gespeeld, 1 gewonnen, 9 verloren, 2 punten 

Körmend - Donar FIBA europecup full game [sound fix]

Nog eens terugkijken?

Donar TV met Jason en Sean

Persconferentie Donar Groningen - BS Weert

Donar vs Apollo [VOORBESCHOUWING]

Donar speelde donderdagavond een thuis'wedstrijd' tegen BS Weert. Ik was niet bij de wedstrijd aanwezig. Had een etentje in Ni Hao Stadspark. Zoals verwacht heb ik niets gemist. Jammer dat de wedstrijden dit seizoen zo slecht zijn. Landstede vs Donar was, met een beoordeling van 4.5, de beste wedstrijd in de DBL van dit seizoen tot nu toe. Alle andere wedstrijden, dus ook wedstrijden die niet door Donar werden gespeeld, waren allemaal slechter.

Het niveau in Nederland wordt minder en minder. (Vindt Geert Wilders vast leuk.) Goed uitgespeelde aanvallen zijn per week op de vingers van 1 hand te tellen. Van verdedigen is helemaal geen sprake.

"My momma is an astronaut!" zei Woody Harrelson in de film 'White men can't jump'. (Zie filmpje YouTube. Dit is een mix met stemmen van de Chipmunks. Het origineel is veel leuker én grappiger!) Apollo, de tegenstanders van morgen (zaterdag 3 december), is eigenlijk de opvolger van Astronauts. (Zoals Landstede basketball de opvolger is van de Hammers.)

Ik ben geen astronaut. Noch vind ik dat mijn favoriete ploeg (Donar) buitenaards goed speelt. Het gemiep van fans van andere ploegen (Donar is te goed) is zeer irritant. De afgunst valt er met bakken zo groot als de Sahara of wellicht zelfs de Grote Oceaan van af te scheppen.

In Amsterdam werd ooit overwogen(?) om een samenwerking aan te gaan met een voetbalclubje. De naam van dit club heb ik bij mij thuis ook. Maar dan op een brandblusser en een fles schoonmaakmiddel. (Zie afbeelding rechts maar dan een ander merk.) Heel misschien heb ik nog een opstel over de Griekse mythologie waar deze naam in voorkomt. Dat die samenwerking er niet is gekomen, is iets waar ik heel blij mee ben.

Dat is absoluut niet omdat ik het Amsterdamse basketball geen succes gun! Ik weet zelfs zeker dat wanneer die band er wél zou zijn, het Amsterdamse basketball nóg verder van succes verwijderd is.

De huidige stand op de ranglijst:
  1. Donar 10 gespeeld, 9 gewonnen, 1 verloren, 18 punten 
  2. Leiden 10 gespeeld, 7 gewonnen, 3 verloren, 14 punten 
  3. Landstede 10 gespeeld, 7 gewonnen, 3 verloren, 14 punten 
  4. Apollo 10 gespeeld, 5 gewonnen, 5 verloren, 10 punten 
  5. Rotterdam 10 gespeeld, 4 gewonnen, 6 verloren, 8 punten 
  6. Den Bosch 10 gespeeld, 4 gewonnen, 6 verloren, 8 punten 
  7. Aris 10 gespeeld, 3 gewonnen, 7 verloren, 6 punten 
  8. Weert 10 gespeeld, 1 gewonnen, 9 verloren, 2 punten 
Ik durf wel te voorspellen dat aan het einde van het reguliere seizoen minstens 4 ploegen op meer dan 10 punten achterstand van de nummer 1 gaan eindigen. Al deze ploegen zouden dan uit de DBL gezet moeten worden.

Terugzetten naar de nieuwe promotie divisie. Deze klasse wordt aangevuld tot 8 ploegen met de top 4 van het reguliere seizoen in de huidige promotie divisie. Anders redden wij het Nederlandse basketball niet.

Voor welke basis vijf zal coach Erik Braal morgen kiezen?

Scheidsrechters: A. van Bochove, J. van Dam en P. den Hartog.

donderdag 1 december 2016

Nederlands basketball weer een stap dichter bij de dood

Het Nederlandse basketball is wéér een stap dichter bij de dood. (Vroeg of laat, het eerste is het meest waarschijnlijk, zal die toch wel volgen. Want het Nederlandse basketball is een ernstig zieke patiënt: diverse clubs met financiële problemen (ieder jaar maar wéér de vraag welke clubs er voldoende geld hebben om mee te doen), de competitie is sportief gezien rampzalig (heel erg zwak qua niveau).) Wat is het geval?

In een dorpje, waar men de basketballclub 'kengetal basketball' noemt, heeft men in al haar onwijsheid bedacht om de naam van een BVO (betaald voetbal onderneming) te adopteren.

Als jij wilt dat het Nederlandse basketball nóg verder kapot gaat dan moet je dit soort acties ondernemen. Ik zeg: applaus voor jezelf!

Om de ondergang te vermijden is het in ieder geval noodzakelijk om heel ver bij het voetbal weg te blijven. Redenen? Nou, heb jij even voor mij?!?

  1. voetbal is de dominante "sport" in de Nederlandse cultuur. De link leggen met voetbal zorgt er voor dat basketball het imago krijgt van het zwakste kindje van de groep. Men denkt: basketball is niet levensvatbaar zonder voetbal en valt dus niet serieus te nemen. 
  2. voetbal is onlosmakelijk verbonden met criminaliteit (zowel bvo's áls fans áls toeschouwers). 
  3. Op Twitter/Facebook/gastenboeken etc. zullen voetbalfans verbaal de strijd met elkaar aangaan. 
  4. Wedstrijden zullen een aanzuigende werking van hooligans hebben. Meer nog dan nu al het geval is. Nu is basketball die sport waar je fijn naar wedstrijden toe kunt met het hele gezin. Daar zal dus binnenkort geen enkele sprake meer van zijn. 
  5. Clubs zullen eigendom worden van allerlei louche ondernemingen of personen. 
  6. Op wedstrijden zal, meer nog dan nu, gegokt worden. Zeker weten dat coaches, spelers en scheidsrechters zich hier (meer nog dan nu) schuldig aan maken. 
In eerste instantie zal de eredivisie overlijden. Kort daarna, omdat de eredivisie het boegbeeld is, de rest van het Nederlandse basketball.

Ik zal nooit naar een wedstrijd van ... (naam voetbalclub) ... gaan! Ook niet als het de finale is. Ik zal de naam van de voetbalclub ook nimmer gebruiken als naam van de basketballclub. Dan maar praten over het dorp waar de club vandaan komt.

Raar? Nee! Het verleden (Breda) heeft ooit al bewezen dat je geen link tussen basketball en voetbal moet gaan leggen. In andere landen kan dat wel maar niet in Nederland. Waarom? Omdat in andere landen basketball een veel beter imago heeft.