Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 18 december 2016

Volleybal vs basketball

In een uitzending van rtv Noord sport (zondag 18 December 2016) zei een speler van volleybalclub Lycurgus dat de eredivisie gaat inkrimpen: 3 van de 12 ploegen zullen verdwijnen, en daar komen geen ploegen voor terug.

Kijken wij naar de eredivisie basketball, de DBL, dan zien wij daar eenzelfde "trend": te veel zwakke ploegen. Er is over de gehele competitie gezien, GEMIDDELD, een te laag niveau.

Donar, op dit moment de nummer 1 van de competitie, doet in het FIBA Europe cuptoernooi (zeg maar qua niveau het 4e niveau) aardig mee (2e ronde gehaald). Dat is voor een club niet slecht.

De overige ploegen zijn kwalitatief gezien allemaal minder. Landstede Zwolle won begin november een competitiewedstrijd van Donar (enige nederlaag tot nu toe). Leiden verraste Donar bijna. In de slotfase pakte Donar (met 67 - 68) toch nog de winst.

Het verschil met de volleybal eredivisie is het aantal clubs: zoals gezegd 12 bij het volleybal. De basketball eredivisie bestaat uit 8 ploegen. 1 minder dan het aantal clubs wat overblijft in de volleybal eredivisie. Tóch moet de DBL inkrimpen. Met minimaal 25%.

Ik pleit dan voor Weert en Aris Leeuwarden. Beide ploegen spelen met jonge spelers. Die kunnen zich dan volledig concentreren op de u24 competitie. (Aris werd daar recent uitgezet door de FEB.) Voor alle duidelijkheid: spelers die nu in het A-team spelen maar jonger zijn dan 24 jaar zullen dan in het nieuwe seizoen in de u24-ploeg spelen. (Tenzij deze jongens besluiten om te vertrekken bij de club.)

Hopelijk zal dat laatste niet gebeuren. Ik zou een samenwerking tussen Aris en Donar wel zien zitten. Aris gaat door met Dexter Hope, Leroy Peterson en Eric Peutz. Donar behoudt Bas Veenstra, Sjoerd Koopmans, Daan Marink en Tim Hoeve. De overige spelers van de u24 ploeg van Donar én de u24 selectie van Aris worden verdeeld over beide ploegen om zo twee gelijkwaardige teams te krijgen.

De jonge spelers van Donar krijgen zo veel mogelijk de kans om ook in het A-team te spelen. Een aanscherping van het aantal buitenlanders zal hier aan bijdragen.

Nu: 4 buitenlanders (Jeter, Fieler, Smith en Pasalic), 1 genaturaliseerde speler (Dourisseau) en 1 speler met 2 nationaliteiten (Cunningham: NL en VS).

Straks (met ingang van seizoen 2017/2018): 1 buitenlander (Jeter?), 1 genaturaliseerde speler (Dourisseau) en 1 speler met 2 nationaliteiten (Cunningham?). Wat dat betreft scheelt het dat Ross Bekkering afgelopen zomer met pensioen ging.

Het zal niet meevallen om voor Fieler een goede Nederlandse! opvolger te vinden. Maar, het vinden van een Nederlandse point-guard van het niveau Jeter zal ook niet meevallen. Charlon Kloof? Leon Williams? Bryan Alberts?

Goede Nederlandse inside-spelers? Schaftenaar, Van der Mars, Kevin Bleeker? In hoeverre zijn zij betaalbaar? Thomas Koenis? Wil hij terugkeren bij Donar? Nicolas de Jong? (2 nationaliteiten!)

Is Jessey Voorn te bewegen tot een nieuwe periode bij Donar? (Als eventuele vervanger van Sean Cunningham.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten