Dat is volgens hen anti-reclame. In de NBA bedekken ze fouten met de mantel der liefde. Moeten wij hier ook doen! Zegt die speler.
Nou ... er is wel een heel groot verschil tussen de NBA en de DBL! Kijkend naar het Nederlandse basketball is er wat mij betreft geen andere conclusie mogelijk dan: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
We willen meer aandacht van de media? Die aandacht moet je verdienen. Het product moet zichzelf kunnen verkopen. Nederlands basketball slaagt daar niet structureel in.
De wedstrijd Rotterdam vs Aris Leeuwarden toonde aan hoe dat kan.
Er wordt gespeeld op een vloer die men in iedere gymzaal ziet: duizenden lijnen. Als dat coke zou zijn dan zouden alle Nederlandse gebruikers van cocaïne voor de komende eeuwen genoeg te snuiven hebben. Ik, als kijker, krijg er hoofdpijn van.
Het spel: een point-guard die met 34 punten topscorer is, ook 6 assists heeft, maar ook 5x balverlies lijdt. Dit terwijl de ploeg tot een totale productie van 77 punten komt én 17x balverlies lijdt.
De tegenstanders verdelen de scores meer. Totale productie van 100 punten. Zij hebben een Nederlandse power-forward die goed is voor 18 punten + 18 rebounds.
Verhouding assists tussen beide ploegen? 11 (Rotterdam) vs 17 (Aris).
Ik heb niet veel gezien maar wat ik zag was mij al te veel. Het deed mij pijn aan mijn ogen (en hoofd). Dit zijn de nummers 6 en 7 van de eredivisie. Dit zijn ploegen die beiden de ambitie hebben om aan het einde van de reguliere competitie in de top 4 te staan.
Dat gaat ze, zo is mijn verwachting, niet lukken.
Stand:
- Donar 11 gespeeld, 10 gewonnen, 1 verloren, 20 punten
- Leiden 11 gespeeld, 8 gewonnen, 3 verloren, 16 punten
- Landstede 11 gespeeld, 8 gewonnen, 3 verloren, 16 punten
- Den Bosch 11 gespeeld, 5 gewonnen, 6 verloren, 10 punten
- Apollo 11 gespeeld, 5 gewonnen, 6 verloren, 10 punten
- Aris 12 gespeeld, 4 gewonnen, 8 verloren, 8 punten
- Rotterdam 12 gespeeld, 4 gewonnen, 8 verloren, 8 punten
- Weert 11 gespeeld, 1 gewonnen, 10 verloren, 2 punten
We krijgen een top 4: Donar (Groningen), Leiden, Landstede (Zwolle) en Den Bosch (waarin dit seizoen de nummer 1 een grotere voorsprong zal hebben op de nummer 2 dan vorig seizoen het geval was, de nummers 2 t/m 4 zullen denk ik een spannende strijd met elkaar voeren), daarachter weer het drietal clubs Apollo, Rotterdam en Aris (spannende strijd maar dan wel om een bespottelijke eer (deelname aan de play-offs) en tot slot, op grote achterstand, Weert.
Gezien het niveau van de competitie is het volslagen belachelijk dat 6 van de 8 ploegen mogen deelnemen aan de play-offs.
Als de FEB dit met ingang van het seizoen 2017/2018 niet verandert (4 ploegen in de DBL die aan het einde van het seizoen volgens best-of-3 en daarna een finaleserie best-of-7 gaan uitmaken wie kampioen wordt) dan hebben wij na 2020 geen eredivisie basketball meer.
Het lukt, alle goede bedoelingen ten spijt, 75 - 80% van de clubs niet om een fatsoenlijk budget te verzamelen. Men kan dan ook geen selectie samenstellen met enige kwaliteit. Die zwakke broeders hebben een negatieve invloed op de competitie. Hoewel clubs tegen elkaar spelen, vorm je samen een competitie. Die is als een ketting. En een ketting is zo sterk als de zwakste schakel.
Apollo, Rotterdam en Aris groeien financieel noch sportief gezien naar de top van de DBL. Wél is duidelijk dat Leiden in een neerwaartse spiraal zit. En die val zal voor 2019 vermoedelijk niet te stoppen zijn.
Zwolle heeft een mooie hal, Landstede heeft de uitstraling van een gezonde club maar is wél een organisatie die stil staat. De rek lijkt er uit. Basketball leeft niet in Zwolle en omgeving.
Den Bosch kende de afgelopen jaren problemen. Afgelopen zomer leek men zelfs failliet te gaan. Men wil nu een gezond fundament (grote groep sponsoren). Goed streven, maar of het basketball op genoeg liefde kan rekenen?
Donar (Groningen) kan misschien de komende paar seizoenen haar huidige status vasthouden, maar als de DBL nóg zwakker wordt dan zal ook de Groninger club minder krachtig worden.
Geen Nederlandse club in een Europees bekertoernooi? Geen goede basis voor de nationale ploeg? Is dát wat wij willen? De vraag stellen is deze beantwoorden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten