Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 17 december 2016

Donar vs Landstede [VOORBESCHOUWING]

Donar (Groningen), 12 wedstrijden gespeeld waarvan 11 gewonnen en 1 verloren, vs Landstede (Zwolle), ook 12 wedstrijden gespeeld met als resultaat 9 gewonnen en 3 verloren.

Het is de ontmoeting tussen de huidige nummer 1 (Donar) en 2 (Landstede) van de DBL.  Vandaag spelen beide ploegen voor de 2e keer dit seizoen een officiële wedstrijd tegen elkaar.

De 1e confrontatie was op 6 november in Zwolle. Landstede won die wedstrijd met 76 - 74. Erik Braal, de coach van Donar, besloot in de laatste seconden van die wedstrijd om geen P te laten maken. Tiller maakte toen de winnende score.

Of Tiller vanavond speelt is mij niet bekend. Voor zover ik begrepen heb kampt (of kampte?) hij met een blessure.

Landstede en Donar speelden vorig seizoen de finale van de play-offs tegen elkaar. Donar won met 1 - 4. Landstede had in die serie, als nummer 1 van de reguliere competitie, het thuisvoordeel. Donar was de reguliere competitie destijds geëindigd als nummer 3.

Gewoonlijk wordt een wedstrijd tussen de nummer 1 en 2 een topper genoemd. Laat ik duidelijk zijn: daar is nu absoluut geen sprake van. Met alle respect maar het spelniveau van beide ploegen in de DBL is bedroevend slecht. (Dan weet je ook meteen hoe het niveau van de overige ploegen in deze competitie is.)

Voor Donar, de enige Nederlandse club in een Europees bekertoernooi, een vervelende situatie. De ploeg is in Nederland (in de eredivisie) niet in staat om zichzelf te ontwikkelen. Gebrek aan tegenstand. Het is een cliché maar je past (bewust of onbewust) jouw niveau aan, aan dat van de tegenstander. Tegen een goede ploeg speel je beter dan tegen een slechte ploeg.

In Nederland zijn er alleen maar slechte ploegen. Of er dan niet goed genoeg wordt gewerkt op trainingen? Vast wel. Maar je wordt beter door het spelen van serieuze wedstrijden. Als spelers vertrekken naar andere landen in Europa (Leon Williams naar Duitsland, Worthy de Jong naar Frankrijk) en clubs niet in staat zijn om redelijke spelers te contracteren (wegens geldgebrek) dan is achteruitgang een logisch gevolg. Daar is al jarenlang sprake van maar de FEB verzuimt om in te grijpen.

Hopelijk is aan het einde van dit weekend dit de stand:

  1. Donar 13 gespeeld, 12 gewonnen, 1 verloren, 24 punten 
  2. Landstede 13 gespeeld, 9 gewonnen, 4 verloren, 18 punten 
  3. Leiden 13 gespeeld, 8 gewonnen, 5 verloren, 16 punten 
  4. Apollo Amsterdam 13 gespeeld, 7 gewonnen, 6 verloren, 14 punten 
  5. Den Bosch 13 gespeeld, 5 gewonnen, 8 verloren, 10 punten 
  6. Aris Leeuwarden 13 gespeeld, 5 gewonnen, 8 verloren, 10 punten 
  7. Rotterdam 13 gespeeld, 5 gewonnen, 8 verloren, 10 punten 
  8. Weert 13 gespeeld, 1 gewonnen, 12 verloren, 2 punten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten