Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 10 december 2016

Kudde

'De mens is een kuddedier' zo wordt gezegd. Dat is maar ten dele waar. Ja, mensen vertonen vaak sociaal wenselijk gedrag (boven kiezen voor wat het beste is voor hem/haar zelf), en volgen daarmee de kudde. (Sektarisch gedrag.)

Mensen durven soms ook anders te zijn. Terwijl kuddedieren dat niet doen. Als zij anders zijn dan worden zij verstoten.

Een ander verschil: kuddes werken samen. Dat is iets wat mensen niet kunnen. Dieren richten zich niet op individuele belangen. Die vallen als lemmingen van een berg. Mensen bekommeren zich eerst om individuele belangen en dan pas om het collectief.

Het Nederlandse basketball bloeit niet. Een economie kent hoog- en laagconjuctuur. Basketball kent dat ook wel maar ... de successen in de meest bloeiende periode zijn niet voldoende om voldoende "reserve" op te bouwen. Er wordt geen fundament gelegd voor structureel succes. En dan heb ik het over een competitie die levensvatbaar is en over nationale seniorenploegen die niet meer dan 2 internationale toernooien (EK en wk) missen.

In de periode van tegenslagen gaat het met het Nederlandse basketball heel erg slecht. Financiële problemen (nationale bond, clubs), 26 jaar lang geen deelname aan een internationaal toernooi, slechts incidenteel nog het bereiken van de tweede ronde van een Europees bekertoernooi (Den Bosch 2e ronde Euro Challenge seizoen 2014/2015 respectievelijk Donar 2e ronde Europe cup seizoen 2016/2017).

Regelmatig lees en hoor je oproepen om het te verbeteren. Zelf publiceer ik af en toe ook mijn ideeën. Maar het gaat niets worden. De reden daarvoor is in dit verhaal beschreven. Een goede lezer(es) haalt die boodschap er uit. Nog 1 tip:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten