Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

zondag 5 juni 2016

Hoe verder?!?

Spelers die stoppen, clubs die ter nauwernood in leven blijven (of wellicht (tijdelijk) niet levensvatbaar zijn?). Hoe moet het verder met de Nederlandse eredivisie.

Nieuws en geruchten over spelers van de afgelopen maand:

  1. Quincy TREFFERS heeft besloten te stoppen met basketball. Hij kiest (en ik geef hem groot gelijk) voor een baan als onderofficier bij de marine. Hij liet zijn nog doorlopende contract bij Aris (*) ontbinden. 
  2. Ewoud KLOOS neemt afscheid van de eredivisie. Hij kiest voor zijn studie. Ook hem geef ik groot gelijk. Met deze studie zal hij waarschijnlijk een baan vinden die beter betaalt dan het beroep professioneel basketballer in Nederland. 
  3. (Gerucht) Rogier JANSEN blijft weliswaar basketballen maar dan wel een niveau lager. Promotie divisie? 
  4. (Gerucht) Leon WILLIAMS is beschikbaar op de spelersmarkt? Hij tekende vorig jaar een contract voor 3! seizoenen bij Shoeters Den Bosch. Nu, na het eerste seizoen, is dit al beëindigd? 
Nieuws en geruchten over clubs van de afgelopen weken: 
  1. Aris Leeuwarden behoudt Klaas Stoppels en Nanne Klompstra als coaches. De club zal, zij het met een minimale begroting, ook in het seizoen 2016/2017 uitkomen in de eredivisie. 
  2. Den Bosch heeft een crediteurenakkoord aangevraagd bij 19 schuldeisers. De club besloot recent om niet verder te gaan met Sam Jones (coach). Bij een akkoord zal de club met een minimaal budget meedoen in de eredivisie. Er zal dan naar verwachting niet worden gespeeld om de prijzen. 
  3. B.S. Weert heeft nog niet bekend gemaakt of zij in het seizoen 2016/2017 ook meedoen in de eredivisie. Ik heb gehoord (gerucht) dat de club naar de promotie divisie gaat. Is dat zo? Want vanuit de eredivisie kun je niet zo maar degraderen naar de promotie divisie. Hier gaat het om open inschrijving. Mocht Weert de eredivisie verlaten dan kan het seizoen dat het in de eerste of zelfs tweede divisie terechtkomt? Mocht dát zo zijn, dan is het logischer om met de spelers die overblijven van de ploeg van afgelopen seizoen mee te doen in de Dutch "talent" league. 
Uitgangspunt voor verbetering van het Nederlands basketball moet zijn: kwaliteit en niet kwantiteit. Liever een gelijkwaardige, sterke competitie met 4 ploegen dan een ongelijkwaardige, zwakke competitie met 12 ploegen! 

Nieuwkomers voor de eredivisie mogen alleen instappen na rechtstreekse promotie (kampioen van de promotie divisie). Behalve deze sportieve voorwaarde ook strenge financiële eisen stellen. Ook aan andere randvoorwaarden (sporthal) moet voldaan worden. (Ik vind dan ook dat Leiden uit de DBL gezet moet worden als zij weigert om in een andere hal te spelen. De huidige locatie is al decennia geleden "afgekeurd". Tribunes zijn gerepareerd maar blijven onveilig?

Bij het verdwijnen van Den Bosch en Weert, maar met het de aanwezigheid van Leiden zouden dit de ploegen kunnen worden? 

Apollo: Royé, A. Slagter, G. Slagter, De Pagter, Van Schaik, Van der Horst, Wessels, Hulzebos. 

Aris: Van Oostrum, Hope, Bouwknecht, Veenstra, Visser, Peterson, Swart, Van der Kooij, Aarts, Dijkstra.

Rotterdam: Filipan, Theeuwkens, Kok, De Randamie, Steijn, Tamasauskas, N. Onuoha, C. Stolk, Van der List, B. Stolk, Krabbendam. 

Zwolle: McWhorter, Voorn, Gibbs, Hinz, Glenn, Darib, Lietmeijer, Witteveen, Osaikhwuwuomwan, Vos, Zondervan.

Leiden: Wright, Akerboom, Driessen, Kherrazi, Aarts, Averink, Morren, Willems, Versteeg, Nelemans.

Donar: Jeter, Wright, Dourisseau, Fieler, Bekkering, Williams, Mladenovic, Cunningham, Clark, Koenis.

Stel: er blijft 1 eredivisieclub over. Haar budget is € 1 400 000 per seizoen. De clubs in de promotie divisie, die per club een gemiddeld budget van € 15 000 per seizoen hebben, zeggen "Wij willen haar niet in onze divisie!". Buitenlandse divisies zeggen "Wij willen haar niet in onze competitie!" of die ene club kan deelname aan zo'n competitie niet betalen (reiskosten). Die ene club heeft de internationals gecontracteerd die geen plek kunnen vinden in een competitie buiten Nederland. Wat dan?!?

Spelers moeten spelen. Het zou de doodsteek zijn voor het Nederlandse basketball. Of zal het allemaal wel meevallen en gaat die club dan toch meedoen aan de Belgische of Duitse competitie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten