Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 25 juni 2016

Prijskaartje

Op het gastenboek van b.s. Leiden (Leiden gastenboek) meldt iemand dat clubs (en wellicht ook sponsoren) zich de vraag stellen of er wel (veel) geld moet worden uitgegeven aan spelers voor een competitie die niets voorstelt.

Je betaalt in eerste instantie voor de kwaliteit van jouw personeel (coach en spelers). Een goede kracht zal op den duur vertrekken naar een werkgever (club) waar hij meer kan verdienen en/of meer denkt te kunnen bereiken.

Andere krachten (meestal mindere kwaliteit) gaan niet naar een betere werkgever / vinden geen betere baan.

Wanneer clubs structureel minder salaris bieden, en spelers niet in de luxe positie zitten om voor een andere club te spelen (waar zij meer salaris ontvangen), dan worden de lonen vanzelf lager. Je kunt het dan doen met een lagere bijdrage van sponsors. Dit zullen sponsoren merken óf zelfs zelf willen forceren. Zij betalen minder en dwingen clubs om zich maar te redden met die paar centen die zij krijgen.

Het is inmiddels al jaren zo dat clubs het doen met begrotingen van amper € 100 000. De markt (sponsoren) is te klein. Er zijn geen grote bedrijven die geld willen steken in het Nederlandse basketball c.q. in basketballclubs.

Waarom? Dát heb ik al eens gezegd: de competitie is niet aantrekkelijk. Het kwaliteitsverschil tussen de top en de rest is veel te groot. De clubs die kwalitatief gezien het slechtst zijn, zijn van hetzelfde niveau als de top van de promotie divisie.

Wat je dan niet moet doen, maar wat wél veel gezegd wordt, is clubs vanuit de promotie divisie overzetten naar de DBL. Te duur, geen ambitie, geen zin. Allemaal redenen waarom clubs (spelers) dat niet willen.

Wat je wél moet doen: de slechtste ploegen van de DBL overzetten naar een tussen competitie. Je zet daar ook de top van de huidige promotie divisie in. Je vormt meer kleine divisies.

Beperk het aantal wedstrijden tot 4x tegen iedere tegenstander (2x uit, 2x thuis). Bij 4 ploegen in de competitie speel je tot de play-offs dus 12 wedstrijden in de periode 1 oktober tot en met 30 april. (Tussen 15 december en 25 januari ligt de competitie stil. Je houdt dan een internationaal toernooi. Zeg maar de Holland basketballweek.) 24 wedstrijden is een leuk aantal maar 8x tegen een ploeg in het reguliere seizoen en dan ook nog een best-of-5 (halve finale) of best-of-7 (finale) zou wel eens tot verveling kunnen leiden. Denk overigens dat het 6 (3x uit, 3x thuis) wedstrijden zullen moeten worden omdat je anders wél erg weinig wedstrijden hebt (seizoenkaart wordt anders te duur).

In de weekenden waarin er geen competitiewedstrijden zijn speel je regionale bekerwedstrijden (bijv. in 1 poule Donar, BVG en Groene Uilen) of zijn er trainingen voor de nationale ploeg (met de internationals die wél in Nederland spelen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten