Hoe ruim zijn de mogelijkheden om iemand als werknemer in dienst te nemen voor een dubbelfunctie? Ofwel: je geeft hem (in dit geval althans) een contract voor 2 verschillende functies. Functies die (beschreven situatie) niets met elkaar te maken hebben.
Kijk, wanneer je iemand aanneemt als speler/coach dan is het verschil gering. Of je nu langs de lijn staat/zit als coach of je doet je werk terwijl je op de vloer staat, in beide gevallen geef je aanwijzingen. En, als je tegelijkertijd coach bent, dan kun je er nog actief invloed op uitoefenen ook.
Maar wat als je directeur en speler bent? Hoe zou dan de balans moeten zijn qua uren? En, moet je dan iemand contracteren die als speler ook nog gewend is op dat niveau te spelen of contracteer je iemand als back-up of zelfs 3e man (op een positie)?
Aangezien je 12 spelers op het wedstrijdformulier mag zetten, kun je denk ik best een 13e speler contracteren. Iemand die je echter laat werken als directeur. Je betaalt hem echter als speler om zo de loonkosten voor een directeur te besparen. Als het een speler is die niet gewend is om op eredivisieniveau te spelen, dan hoef je ook geen riant salaris te betalen voor die functie.
Maar ik zou, om iemand bereid te vinden, wel zorgen voor een beetje behoorlijk loon. Er zijn weinig mensen die zich graag laten uitbuiten. Vind echter eerst maar eens een geschikte kandidaat! Bij voorkeur iemand die ook Nederlands spreekt (lees: Nederlands als 1e taal en Engels als 2e taal). Een directeur heeft vooral contact met het managementteam, en minder met de 'werkvloer' (spelers en coaches). Dat laat je aan je managers over.
Geschiktheid (bekwaamheid) is essentieel! Maar ik zou bereidheid zeker niet vergeten. De club zit in zwaar weer. Om uit de crisis te komen, om een professionale organisatie te worden, is motivatie onontbeerlijk. Bij alle werknemers. Als directeur moet je dan het goede voorbeeld geven. Leading by example. Een "zakkenvuller" zal heel snel zijn geloofwaardigheid verliezen. Hoewel we op 0 beginnen zet je in zo'n geval niet 1 stapje in plaats van 2 of 3 stapjes vooruit maar meteen al 10 achteruit. Dan had je niet eens aan je proces moeten beginnen omdat je mogelijk al zo veel weerstand krijgt dat niemand meer de juiste richting in te sturen is.
Dit betekent niet dat je tijdens het proces geen fouten mag maken. Van fouten kun je leren. Maar ... ondanks de fouten moet er wél naar eer en geweten gehandeld zijn. Wanneer je een parasiet in je nest hebt is daar geen sprake van. Zo'n parasiet bevuilt je nest in zeer ernstige mate. Daar moet je echt voor waken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten