Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

dinsdag 22 juli 2014

Wie de jeugd heeft ...

Op de website van rtv Noord de discussie of DONAR moet (blijven) investeren in jeugdopleiding. (Zie DONAR en het RTC) Ik zeg: ja! Maar de balans van deze opleiding moet de komende jaren wél veranderen. Nu ligt de focus op het opleiden van spelers. Die moet worden verschoven naar het opleiden van toptrainers en -coaches!

De reden waarom spelers die in Groningen de jeugdopleiding doorliepen landelijk tekort komen (bij kleinere clubs kost het hen meer tijd om zich te ontwikkelen dan spelers die in het westen van Nederland (de randstad) zijn opgeleid) is dat rayon Noord veruit het zwakste rayon van Nederland is. En dat is al decennia lang het geval. Dorpjes in Groningen, Friesland en Drenthe waar een basketballvereniging is, die hebben geen goede trainers en coaches als begeleiders van de jeugd. Het is niet altijd zo dat ze überhaupt geen goede trainers en/of coaches hebben. Soms wordt de verkeerde keuze gemaakt. Namelijk: een goede trainer of coach benoemen voor het eerste team. Maar ... dát is niet de basis!

Het RTC Noord zal daarom de komende 10 jaar vele goede jeugdtrainers en -coaches moeten opleiden zodat al die jeugdteams van rayon Noord voorzien kunnen worden van goede trainers en coaches. We krijgen dan veel betere jeugd. Een eredivisieclub zal dan minder snel een jonge speler uit Amsterdam contracteren.

Om de komende paar jaren te overbruggen pleit ik voor het terughalen van spelers die in Groningen hun jeugdopleiding hebben genoten. Stefan Mladenovic (van Magixx Wijchen dat niet meedoet in de eredivisie), Valentijn Lietmeijer (van Landstede basketball Zwolle (deze club doet wel mee in de eredivisie (rol Valentijn Lietmeijer onbekend (vorig seizoen was die beperkt))), Jos van der Laan (van Apollo Amsterdam (dat nog geen beslissing heeft genomen over deelname aan de eredivisie (op dit moment komt de club naar eigen zeggen nog € 30 000 tekort)).

Als Yannick van der Ark zijn contract verlengt dan hebben we een leuke kern van Nederlanders, veel Groningers, waarmee we kunnen bouwen aan de toekomst. Deze spelers hadden in het verleden al een voornamere rol van betekenis moeten spelen in de selectie van het eerste! Zeker Stefan en Valentijn.

Nog 2 andere jonge Nederlanders erbij (Dimeo van der Horst (van Magixx Wijchen) en Berend Weijs (van Apollo Amsterdam)) en dan kijken welke goede Amerikaan/Amerikanen je nog kunt en wilt contracteren. Daar kun je geduld mee hebben.

Het kampioenschap moet je doe blijven. De voornaamste kandidaat is in mijn ogen Den Bosch. Maar een team bestaande uit Mladenovic, Van der Horst, Bouwknecht, Lietmeijer, Van der Laan, Van der Ark, Veenstra, Bekkering, Osaikhwuwuomwan, Koenis en Weijs kan in mijn ogen heus concurreren met Den Helder en Leiden. Zeker als daar een of twee Amerikaan/Amerikanen van het kaliber Quentin Pryor bijkomen. (Ik had graag Dourisseau en Pryor terug zien keren. Maar we weten inmiddels dat Dourisseau in het nieuwe seizoen voor s. Oliver baskets Würzburg speelt.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten