Toon van Helfteren, de huidige bondscoach, meldt dat het (voorlopige) einde van het nationale mannen A - team dan toch aanstaande lijkt. Nadat vorig jaar al het einde leek te zijn gekomen toen de NBB aangaf zich genoodzaakt te zien om te stoppen met de nationale mannenploeg, kwam er een reddingsactie. Een actie die, ondanks redelijke sportieve prestaties (in ieder geval qua uitslagen, want de wedstrijden zelf heb ik niet gezien!), geen vervolg lijkt te krijgen. Jammer? Toch wel!
Ondanks de noodzaak (althans de beslissing van partijen (NBB en FEB) om zich niet te willen bekommeren om oranje is begrijpelijk) geen verantwoordelijkheid te kunnen dragen over de nationale mannenselectie gekoppeld aan de teleurstellende belangstelling (nog geen 500 kaarten verkocht op de dag van de wedstrijd?) is het, voor de toekomst spijtig dat er geen toekomst lijkt te zitten in de nationale mannenploeg!
Of de jeugdploegen nu wel of niet talentvol zijn: om eventueel talent een hoopvolle toekomst te bieden is een vlaggenschip, hoe degelijk dan ook, onmisbaar. De mogelijkheid van clubs om deel te nemen aan Europese bekertoernooien is, deels, afhankelijk van punten op de FIBA-ranglijst verdient door de nationale selectie. En, die punten zijn nodig omdat clubs zelf niet zo goed presteren. De eerste ronde werd vorig seizoen door geen van de drie deelnemende clubs gehaald. In het seizoen 2014/2015 zal alleen Den Bosch meedoen aan een Europees bekertoernooi.
Geen situatie om blij van te worden. Deelname aan een Europees bekertoernooi is voor buitenlandse spelers (USA) een drijfveer om een contract te tekenen bij een Nederlandse club. Want de Nederlandse eredivisie wordt verder niet als een sterke competitie gezien. Een geschikte springplank naar een sterkere Europese competitie wél. In Nederland kan een speler wennen aan de Europese regels (ondanks de waardeloze arbitrage in de DBL!), Nederlanders spreken (ondanks het belabberde onderwijs) redelijk Engels (althans zo voelen spelers afkomstig uit de USA dat) waardoor men zich hier redelijk prettig voelt.
Nederland is voor spelers niet interessant vanwege de salarissen die clubs uit de DBL betalen aan spelers. In Duitsland betaalt men hogere lonen. En ook in België doen clubs dat. Het is mijns inziens dan ook niet vreemd dat Mart Smeets een vergelijking trekt met landen als Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken, Zweden en Ijsland.
Spanje, Italië, Duitsland, landen in de Balkan (als Servië, Montenegro en Bosnië) zijn geen landen waar Nederland zich aan kan spiegelen. In die landen zijn competities beter georganiseerd (Duitsland), worden spelers beter betaald (ik denk in al deze genoemde landen) én is er cultureel veel meer aandacht voor basketball. Nederland richt zich niet op sport maar op domme spelletjes (voetbal en korfbal) en folklore (schaatsen, met een polsstok over een slootje springen, kaatsen, met een bootje varen op een meertje).
Of de nationale mannen A-ploeg gered moet worden? Ja, maar eerst moet men zorgen voor een goede jeugdopleiding, vervolgens voor een goede nationale competitie pas daarna voor nationale selecties. Ik zal je alvast zeggen: dat gaan we nooit voor elkaar krijgen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten