Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 27 december 2014

Drillers

In Den Helder is een nieuwe basketballorganisatie opgericht: de Drillers. Vanwege de sponsor(?)naam voluit Port of Den Helder Drillers genaamd.

Merkwaardig(?!) scenario. Port of Den Helder werd aan het einde van het vorige seizoen de hoofdsponsor van Den Helder Kings. Een van de directieleden van Port of Den Helder was tevens bestuurslid van Den Helder Kings (1. Belangenverstrengeling / onwenselijk om deze functies beiden te bekleden.). In de loop van dit seizoen trad deze man af als bestuurslid van Den Helder Kings, en toen trok Port of Den Helder haar bijdrage aan de Kings in. Nu, na het faillissement, is Port of Den Helder weer de hoofdsponsor? (Voor welk bedrag? 2. Dit lijkt op het bewust onttrekken van kapitaal aan een onderneming.)

Daar waar men in Den Helder eerst aangaf bij een doorstart slechts jonge Nederlanders in de selectie te willen (doorstromingen van spelers uit de u24 - ploeg), daar wordt u gesproken over doorgaan met Amerikaanse spelers (die een contract hadden als spelers van de Kings). Volgens een gerucht zouden deze Amerikanen gesproken hebben met Hakim Salem (voormalig coach van Apollo Amsterdam en daarvoor Donar (onder de naam GasTerra Flames)). Dit zou de klaagzang van Salem, over het benaderen van spelers van de Kings, in een ander licht zetten. Wanneer Salem en de Helderse organisatie voor het eerst met elkaar in gesprek zijn gegaan is mij niet bekend (en daarover verwacht ik ook geen duidelijkheid) maar er is altijd zoiets als schijn.

En, als Salem inderdaad al in beeld was als nieuwe coach nog voor de Kings failliet gingen, dan nog verwijt ik het hem niet om zijn belangen te verdedigen. Het probleem zit 'm bij de bond (FEB)! Zij staan toe dat het een zooitje is én blijft. Zij maken al jaren de verkeerde keuzes, en daar gaan ze voorlopig mee door.

Mocht Salem inderdaad coach worden van de Drillers, en de ploeg meedoen met ingang van januari, dan sluit ik niet uit dat ook Jessey Voorn daar gaat spelen. Leuk, want een Voorn in vorm hoort in de nationale ploeg (op het EK). Echter, ik vind het geen goede zaak dat de Drillers mogelijk met ingang van januari 2015 meedoen in de DBL. Kom in de zomer van 2018 maar terug. Maar dan wél als je in juni 2018 kampioen bent geworden van de promotiedivisie!

Het moet anders met het Nederlandse basketball anders is het binnen nu en 2 jaar voor eeuwig verloren.

woensdag 24 december 2014

Money time

Donar Groningen heeft een oproep op haar website geplaatst. Je kunt meeloten om shirtsponsor te worden. Je koopt dus niet voor een X-bedrag je plek op de shirts voor 1 wedstrijd maar maakt kans op vermelding van je naam of logo op de shirts voor de rest van het seizoen.

Helaas heb ik daar op dit moment geen geld voor! En mocht ik nou volgende week de Postcodeloterij winnen dan ben ik vast te laat om nog mee te doen aan de loterij om shirtsponsor te worden. Nu zou ik niet mijn eigen naam op de shirts willen laten plaatsen maar de naam van mijn werkgever.

Of die daar mee akkoord gaat?

De naam van de organisatie past wel bij de toestand waarin het Nederlandse basketball zich bevindt. (En zoals je wellicht weet: die is niet positief!)

Spijtig genoeg zijn bestuurders dommer dan ezels. Ze stoten zich keer op keer tegen dezelfde steen. Waarom men toch steeds weer in dezelfde problemen geraakt? Simpel: slecht management! Er is geen juiste visie, en daardoor ook geen deugdelijk beleid.

Een van de voornaamste fouten die men maakt is de bekrompen overtuiging dat kwantiteit gelijk staat aan kwaliteit. Ofwel: een competitie met veel clubs (maar zonder spanning) is beter dan een competitie met weinig clubs (maar wel vol spanning).

In een krampachtige poging om meer clubs in de eredivisie te krijgen verlaagt men de toelatingseisen. Gevolg? Slecht imago van de eredivisie en daarmee de sport als geheel. Je weet dat dit gaat gebeuren, waarom doe je dat dan!?!

Een functie waar iedereen maar voor in aanmerking komt wordt niet serieus genomen, een opleiding die door iedereen kan worden afgerond heeft geen waarde. Dus een competitie waar iedere club maar aan mee kan doen stelt geen bal voor. Hoe moeilijk is het om je dat te realiseren!?! Heel moeilijk blijkbaar!

Hopelijk vindt Donar in de eerste maanden van 2015 (januari/februari) een nieuwe hoofdsponsor. Bijvoorbeeld Google. Hopelijk is deze sponsor goed voor een inbreng van minstens € 5 000 000 per seizoen. Dan is er ook nog financiële ruimte om te investeren in de jeugdopleiding. Waarbij ik wél zeg: de club moet meer doen aan de doorstroming van jeugdspelers naar het 1e. Zoals het nu gaat zullen over enige tijd weer spelers die in Groningen zijn opgeleid het 1e team verlaten. Niet meer gemotiveerd omdat ze te weinig speelminuten hebben.

Donar moet van een koopclub een opleidingsclub worden!

Feestdagen?

Morgen en overmorgen is het Kerst. Volgende week is het oud & nieuw. De jaarwisseling die altijd in het teken van goede voornemens staat maar die zelden tot nooit echt voor structurele verbetering zorgt.

Valt er überhaupt wel wat te vieren?!

Naar mate de financiële problemen van Den Helder Kings groter werden hoorde je steeds vaker het raadsel "Wat is de overeenkomst tussen de Den Helder Kings en de kalkoenen van de buren?" Antwoord: "ze halen de Kerst niet". En nou zag ik zojuist bij de poelier dat het klopt.

In de rubriek Beter weters (website rtv Noord) praat men dit keer over de impact van het faillissement van Den Helder Kings op het Nederlandse basketball. Aantal plussen en minnen:
+ Karin Kienhuis: vreemd om een club tijdens het seizoen toe te voegen.
+ Karin Kienhuis: meer werken vanuit de basis met scholen en multi-verenigingen (Initiatieven als sporthopper nemen helaas af! Gymlessen op scholen verliezen aan kwaliteit omdat deze lessen niet meer worden gegeven door een docent/-e lichamelijke opvoeding maar door dezelfde meester of juf die ook de dagelijkse lesjes taal en rekenen (ook triest qua niveau) met de kinderen doet.)
+ Karel Jan Buurke: clubs worden niet bestraft, men mag 'gewoon heel simpel' een doorstart maken onder een nieuwe stichting.
+ John Schurer: bestuurders persoonlijk (en hoofdelijk) aansprakelijk stellen.
+ Anjo Mekel: de FEB is een obscure entiteit.
+ Anjo Mekel: basketball is gebaat bij een heldere visie en een duidelijke structuur.
+ Anjo Mekel: het eventueel toelaten van Den Helder (in januari 2015) is een farce.
+ William Pomp: Nederland is op basketballgebied een bananenrepubliek.
- Anjo Mekel: saamhorigheid bij de clubs is geboden. (Ik vind niet dat je dat van de clubs moet noch mag verwachten. De nationale bond is er om beleid te vormen én uit te voeren wat in het algemeen belang is.)
- William Pomp: Ik snap het dilemma van de FEB wel. Het is al zo magertjes gesteld met de eredivisie. Zonder Den Helder blijven er nog maar acht clubs over. Waar strijd je tot april dan voor als er zes de play-offs halen? (Het aantal van 8 clubs is niet het probleem! Maar wél het verschil in niveau tussen deze ploegen. Er is een top 4 (Leiden, Den Bosch, Donar Groningen en Zwolle), een middenmoot (Rotterdam en Leeuwarden) en een staart (Weert en Amsterdam). waarbij mogelijk Amsterdam nog weet aan te haken bij de middenmoot nu het recent is versterkt met Aron Royé en Sergio de Randamie. 
- William Pomp: Maar om nog enige geloofwaardigheid te behouden zou ik zeggen: kom in het seizoen 2015-2016 maar weer. (Ik zeg: voor ieder faillissement 1 seizoen uitsluiting!) 

Ivo Boom (website iBasketball.NL) hoopt op een final four voor de mannen eredivisie. Zou ik leuk vinden alleen het moment waarop hij het wil laten plaatsvinden vind ik niet goed. (Tussen Kerst en oud & nieuw.) Wat de FEB moet doen: 
1. eredivisie verkleinen naar 4 clubs (Leiden, Den Bosch, Donar Groningen en Zwolle) 
2. nationale beker voor deze 4 clubs (en aparte toernooien voor een nieuw te vormen promotiedivisie en de eerste divisies + tweede divisies) 
3. deze bekercompetitie in de vorm van een final four, na de reguliere competitie (eredivisie) en voor de play-offs (eredivisie) 
4. play-offs 1e ronde best-of-5 (1 vs 4 & 2 vs 3), 2e ronde best-of-7 (1 of 4 vs 2 of 3) 

Wedstrijden alleen op zaterdagavond. 1 weekend per maand vrij i.v.m. trainingen van de nationale selectie. + 1 weekend per maand vrij voor activiteiten als clinics voor de achterban van de club. 

Voor allen (en dus ook het basketball!): Veul heil en zeeg'n! 

maandag 22 december 2014

Van Aris tot Zwolle

Hoewel ik niet iedere ploeg even goed ken (sterker nog: uitgezonderd Donar zie ik de andere ploegen, buiten het bekertoernooi, bijna even vaak. Alleen de clubs uit de buurt van Groningen zie ik over het algemeen vaker spelen. (Tenzij er een familiefeest in de agenda staat.)) toch een analyse van de verschillende ploegen.

Aris Leeuwarden: de club koos er voor om de interim-coach van het laatste deel van het vorige seizoen aan te stellen als "nieuwe" coach. Deze functie had hij een jaar eerder ook maar toen besloten hij en de club dat het praktischer zou zijn als hij assistent-coach zou worden en assistent-coach Ed Molthoff de coach zou worden. Omdat de prestaties tegenvielen werd na enige tijd Ed Molthoff ontslagen. Tom Simpson werd na dit ontslag weer de coach.

Ook dit seizoen zijn de resultaten niet best. Wel werd er recent gewonnen van Donar. Aris is chaotisch (slordig) in de aanval, en verdedigen doet de ploeg niet of nauwelijks. Al viel dat tegen Donar niet op (of voor sommigen: wel mee).

Nigel van Oostrum en Quincy Treffers zijn versterkingen maar beide spelers brengen weinig scorend vermogen in. En, ondanks dat je me waarschijnlijk kent als een liefhebber én voorstander van goed verdedigen, ik denk dat dit een zwakte is met grote importantie. De ploeg is te afhankelijk van Ryan Watkins en Marquise Simmons.

Een backcourt Dexter Hope & Nigel van Oostrum geeft de ploeg de benodigde stabiliteit, en ook een behoorlijk vermogen om anderen in het spel te betrekken (goede passing) maar op de perimeter mist men creativiteit en scorend vermogen. Dat is iets wat niet ver weg is maar dan zal men wel moeten besluiten om twee buitenlandse spelers te laten vertrekken (o.a. de geblesseerde Miles Jackson-Cartwright). Of dat haalbaar is? Wellicht valt er een deal te maken met een andere club?

Apollo Amsterdam: de zwakste (of in ieder geval tot nu toe een van de zwakste) ploeg van de eredivisie. Twee kersverse aanwinsten (Aron Royé & Sergio de Randamie), dat zal zich vast uitbetalen waardoor men het seizoen niet gaat afsluiten als de nummer 8, maar de play-offs gaat de ploeg denk ik niet halen.

Zou de ploeg al het gehele seizoen beschikken over Royé & De Randamie dan zou het al hebben gescheeld in de punten. Valt er nog ergens een deal te maken om nog twee spelers aan te trekken?

B.S. Weert: de ploeg verdient respect. Hard werkend met allemaal Nederlandse spelers. Men komt kwaliteit tekort. Hoe groot is op de langere termijn de invloed van het ontbreken van een hoofdsponsor?

Wanneer is Sjors Poels (ooit actief voor Nijmegen, Groningen, Leeuwarden en Wijchen) fit genoeg om terug te keren in de eredivisie? Hij zou een versterking kunnen zijn voor de Limburgse ploeg.

Den Bosch: de gedoodverfde favoriet om het landskampioenschap en de nationale beker te gaan winnen. Favoriet in de zin van: men dicht deze ploeg de meeste kans op succes toe. Voor een aantal uit sympathie voor de ploeg/club. De club heeft er goed aan gedaan om te gaan voor een sterke kern van Nederlandse spelers. Weliswaar geen spelers die door de club zelf zijn opgeleid (Rogier Jansen (thans speler van Leiden), Stefan Wessels, Ralf de Pagter, Arvin Slagter) maar wel goede Nederlanders.

Elders contracteert men ook Nederlanders maar het komt minder over als een beleidsmatig proces. Daarbij mis ik, bij mijn club, de aandacht voor het zelf opleiden van spelers.

Leiden: de ploeg koos voor verandering. Toon van Helfteren kreeg geen nieuw contract. Rogier Jansen en Jeroen van der List werden overgenomen van Den Helder Kings (die club is inmiddels failliet verklaard). Sean Cunningham en DeJuan Wright werden daarentegen overgenomen door Donar Groningen. Op dit moment is Leiden de nummer 1 van de eredivisie.

Rotterdam: de club doet zijn best, de ploeg doet zijn best. Men nam twee spelers over van Apollo (een al in de loop van het vorige seizoen): Robbert Krabbendam en Lucas Steijn. Aan het begin van het seizoen contracteerde men nog Ties Theeuwkens, die daarmee terugkeerde in het oude nest. De ploeg bestaat Nederlanders en 1 Let.

Donar: de ploeg zag veel spelers vertrekken: Cashmere Wright, Arvin Slagter (naar Den Bosch), Jason Dourisseau, Dan Coleman, Quentin Pryor, Jessey Voorn (geen club!).

Sean Cunningham, DeJuan Wright, Mark Ridderhof, Bas Veenstra en later Lance Jeter en recent nog Mark Sanchez werden gehaald als vervangers.

Stefan Mladenovic (revaliderend van een knieblessure) zit in de wachtkamer. De club is nog op zoek naar een Amerikaan. En wellicht nog naar een Nederlandse schutter.

Stefan Mladenovic, Jessey Voorn en Cole Dickerson (werkloos geraakt door het faillissement van Den Helder Kings, als speler van de Kings de topscorer van de eredivisie) contracteren? Dat zou ik toejuichen. Maar daar is wel meer financiële ruimte voor nodig. Bovendien wil je niet dat je selectie te groot wordt.

Zwakheden van diverse spelers?
Sean Cunningham: turnovers, geen stabiele schutter, weinig creativiteit
DeJuan Wright: turnovers, egoïstisch (in ieder geval de individualistisch), slechte verdediger
Mark Ridderhof: kan alleen scoren uit open schoten (is niet in staat om zichzelf vrij te spelen), slechte verdediger (ondanks dat hij wel hard werkt)
Craig Osaikhwuwuomwan: weinig dreiging, mist spelinzicht.

Ridderhof en Osaikhwuwuomwan spelen weinig. Zijn mogelijk geen dure jongens maar lijkt me toch geldverspilling. Als je het geld kunt gebruiken om een speler te contracteren die meer brengt dan zou ik die keuze maken.

Scenario? DeJuan Wright naar Aris Leeuwarden (zie situatie Aris Leuwarden), Sean Cunningham naar Zwolle (zie situatie Zwolle), Mark Ridderhof + Craig Osaikhwuwuomwan naar Apollo Amsterdam (zie situatie Apollo Amsterdam).

Landstede basketball Zwolle: zoals altijd een redelijk stabiele ploeg. Het begin van het seizoen is heel goed, daarna wordt het minder maar men komt wel in de middenmoot. Dit seizoen is dat niet anders (tot nu toe, en dat zal denk ik aan het eind ook zo zijn).

De club is vaak in staat om goede buitenlandse (USA) spelers te halen. Spelers die niet heel duur zijn? (De club heeft geen groot budget?)

Dit seizoen, zeker aan het begin, speelt Valentijn Lietmeijer goed. Vorig seizoen was hij minder opdreef. Lietmeijer, in zijn jeugd actief in Groningen, heeft zich in de loop van de tijd goed ontwikkeld. Eerst in de twee jaren bij Aris (onder coach Erik Braal) en vervolgens in de anderhalf jaar bij Zwolle (onder coach Herman van den Belt). Na de zomer een volgende stap omhoog?

Een van de zwakke punten van de ploeg is het gebrek aan controle over de wedstrijd. Bijvoorbeeld van frustratie. Recent werd J.T. Tiller weggestuurd (D-fout). Nou heb ik de beelden niet gezien maar inmiddels ken ik Tiller wel als een opgefokt mannetje. Veel zuigen, irritant doen. Risico: je haalt jezelf uit de wedstrijd. Dat is iets wat Tiller nogal eens overkomt. Oplossing?

Een andere guard. Een die stabieler is. Het alternatief is niet ver weg maar of een deal gemaakt kan worden?

zondag 21 december 2014

Lance Stephenson wordt geruild?

Lance Stephenson (Charlotte Hornets) wordt waarschijnlijk, middels een ruil, weggestuurd door de Charlotte Hornets. Stephenson zou gebrouilleerd zijn met ploeggenoten.

Welke ploeg belang zou kunnen hebben bij Stephenson? De Boston Celtics! Mochten de Celtics de play-offs halen, en hierin de Cleveland Cavaliers treffen, dan is het fijn om te beschikken over Lance S. Hij is in staat om onder de huid van LeBron James te komen.

Stuur Jeff Green alsjeblieft naar de Hornets in ruil voor Stephenson! Green kan namelijk absoluut niet verdedigen, Stephenson is weliswaar een gekke vent maar hij kan behoorlijk verdedigen.

Verder zouden de Celtics Kelly Olynyk naar de New York Knicks moeten sturen in ruil voor J.R. Smith. Dit zou de ploeg defensief nog meer verbeteren. En dat is heel hard nodig!

De startende vijf van de Boston Celtics zou moeten zijn: Avery Bradley (point-guard), J.R. Smith (shooting-guard), Lance Stephenson (small-forward), Jared Sullinger (power-forward) en Andre Drummond (center, ruilen tegen Brandan Wright + Jameer Nelson). Bank: Marcus Smart, Phil Pressey, Evan Turner, Brandon Bass en Tyler Zeller.

zaterdag 20 december 2014

Leiden - Donar

Donar won in en tegen Leiden. Met 72 - 81.

Kwartstanden:

  1. 17 - 19 
  2. 42 - 34 (25 - 15) 
  3. 52 - 52 (10 - 18) 
  4. 72 - 81 (20 - 29) 
Donar moet zichzelf voor de kop slaan dat het de uitwedstrijd tegen Aris verloor. Met alle respecten voor de Friezen maar Donar speelde afgelopen dinsdag een hele zwakke wedstrijd. Zeker na het eerste kwart. 

Aanvallend én verdedigend was het bagger wat de ploeg van coach Skelin liet zien. De inzet was zo slap dat zelfs een mammoettanker vol Viagra niet zou hebben geholpen. 

Gevolg: twee dure verliespunten. (Voor Aris twee waardevolle winstpunten die hen van harte gegund zijn!) 

Vanavond tegen Leiden speelde Donar verre van goed. Maar het was gelukkig voldoende om deze wedstrijd wél te winnen. In Groningen werd enkele weken geleden nog knullig met 70 - 72 verloren. 

Na de jaarwisseling gaan beide ploegen verder met de competitie. Of er in de kerstvakantie nog wijzigingen in de samenstelling van de ploegen gaat plaatsvinden? Dat merken we vanzelf. 


vrijdag 19 december 2014

Maverick

De geruchten waren er al maanden. Rondo weg bij de Boston Celtics. Sinds vannacht is het dan zover. Rajon Rondo heeft de Boston Celtics verlaten, de Dallas Mavericks zijn de nieuwe club geworden van de leider in assists van de NBA.

Het is een gunstige ruil voor de Dallas Mavericks: ze beschikken over verschillende spelers die (veel) kunnen scoren maar ... om te kunnen scoren heb je de bal nodig. Rondo is een speler die je de bal zuiver in je handen bezorgt. Hij is wat je noemt een "pass first" point-guard. Een echte spelverdeler. (Daar waar je ook point-guards hebt die zich vooral richten op scoren.)

Voor de Boston Celtics is het een slechte ruil. Ze raken een point-guard kwijt die all-star is geweest én de club haar laatste kampioenschap had bezorgd. Boston krijgt er geen speler(s) voor terug die ook maar een beetje kan/kunnen basketballen. De Celtics hebben spelers nodig die heel goed kunnen verdedigen! Vooral op de posities center en power-forward. In de huidige selectie slechts 1 goede verdediger: Avery Bradley.

Waarom de C's geen versterking kunnen contracteren? Omdat men al aan het salarisplafond zit. (Voor iedere club geldt een maximum bedrag dat aan salarissen voor de gehele selectie mag worden besteed.) Waarom de Mavs wél versterkingen konden halen? Omdat hun sterspeler, Dirk Nowitzki, fors heeft ingeleverd op diens salaris. TEAMbelang staat voorop!

dinsdag 16 december 2014

Geringe inzet

Aris Leeuwarden profiteerde vanavond optimaal van de inzet van Donar Groningen. Inzet, fanatisme & passie die van de Groningers absoluut NIET optimaal was!

De inzet was nog geringer dan het inzetten van spelers. Waar over Aris tot voor kort werd gesteld dat ze geen brede selectie hebben, daar werd over Donar gezegd dat zij wél over een brede selectie beschikken. Maar daar werd vanavond geen gebruik van gemaakt. Mark Ridderhof kwam niet aan spelen toe, (Volgens een rapport op basketballleague.nl speelde hij 1 minuut mee. Dat is me dan nog ontgaan ook.) Craig Osaikhwuwuomwan (3 minuten) en Bas Veenstra (7 minuten) deden slechts enkele luttele seconden mee (ondanks de foutenlast van Thomas Koenis en Mark Sanchez).

Tactisch mijns inziens geen goede beslissing. Als de spelers die in het veld staan het dan ook nog aan alle kanten laten afweten (niet verdedigen, slecht aanvallen, veel te passief in de reboundduels (werd door foutenlast alleen maar erger)) dan win je de wedstrijd niet. Zo verzuimde DeJuan Wright diverse keren om te verdedigen, "vergat" Sean Cunningham de bal over te spelen (op bijvoorbeeld Thomas Koenis, waar hij net de bal van had gekregen).

Voor je (bijvoorbeeld als supporter) de schuld legt bij de arbitrage, besef dán wat jezelf voor fouten hebt gemaakt. Donar grossierde vanavond in balverlies en domme beslissingen. (O.a. egoïstisch spel.) Als spelers (eerst Mark Sanchez na diens T, en later DeJuan Wright (omdat hij niet meer wilde spelen?) dan ook ook in conflict raken met de coach ...

Aris Leeuwarden staat laag op de ranglijst, speelde tot voorkort erg zwak, maar heeft wél enkele spelers die voor Donar versterkingen zouden betekenen. En dan gaat het om Nederlandse spelers!

maandag 15 december 2014

Hoop voor Den Helder dankzij hopeloze FEB

Het interim-bestuur van de FEB is blijkbaar, en dát had ik wel verwacht, al net zo stupide als het bestuur dat kortgeleden aftrad.

Er is over Den Helder (Kings) een uitspraak gedaan met een positief maar zeker ook een negatief punt.

Positief: Den Helder (Kings) raakt alle winstpunten uit de wedstrijden van het seizoen 2014/2015 kwijt. Al deze gespeelde wedstrijden worden als niet gespeeld beschouwd.

Negatief: een nieuwe organisatie krijgt de kans om punten te verdienen wanneer een wedstrijd wordt gewonnen.

Dit is een zeer slechte beslissing vanwege het volgende:
1. niet iedere ploeg uit de DBL heeft nog even veel wedstrijden tegen Den Helder op het programma staan!
2. als de nieuwe organisatie gaat spelen met de selectie van de club die kortgeleden failliet ging (minus Aron Royé, Nigel van Oostrum en Quincy Treffers) dan zal deze organisatie mogelijk meer punten behalen dan clubs als Apollo Amsterdam en Weert. Terwijl deze clubs hun zaakjes wél voor elkaar lijken te hebben. Een "fraai" staaltje competitievervalsing!

Wil het Nederlandse basketball geloofwaardig zijn én blijven dan zou Den Helder (aangezien dit niet het eerste faillissement is) voor de komende 3 (gelijk aan het aantal keren dat er in Den Helder een basketballorganisatie failliet ging) seizoenen moeten worden uitgesloten van deelname aan de eredivisie.

Voor Den Helder is het dan spijtig dat andere organisaties eerder de dans ontsprongen (Applaus voor het bestuur dat kortgeleden aftrad, ze hebben hun werk geweldig goed gedaan!) maar het algemene belang (Nederlands basketball) moet voorop staan!

Zó spijtig dat ook het interim-bestuur dát niet inziet. Van het nieuwe bestuur (nog niet bekend wie daar zitting in mogen nemen) verwacht ik ook niks goeds. Resultaten uit het verleden bieden misschien geen garantie voor de toekomst maar je kunt wél realistische verwachtingen hebben op basis van geschiedenis.

zaterdag 13 december 2014

Jeugdopleiding

Wanneer gaan we in Groningen EINDELIJK eens jeugdspelers opleiden voor het mannen A-team van DONAR!?! (Lees: wanneer gaat DONAR deze jeugdspelers EINDELIJK eens serieus de kans geven!?!)

Vanavond wisten twee Nederlandse spelers in de eredivisie meer dan 30 punten te maken (Leon Williams 34 respectievelijk Yannick Franke 32). Zwolle respectievelijk Rotterdam speelt met een Nederlandse point-guard.

DONAR begon het seizoen wel met een Nederlandse point-guard: Maarten Bouwknecht. En ja, die is nog behoorlijk onervaren. Maar als we terugdenken aan de bekerwedstrijd Groene Uilen vs Donar dan word ik niet vrolijk van de geringe inbreng van Nederlandse spelers.

De startende vijf van DONAR:
point-guard = Lance Jeter (USA)
shooting-guard = Sean Cunningham (USA / NL)
small-forward = DeJuan Wright (USA)
power-forward = Mark Sanchez (USA)
center = Ross Bekkering (Can / NL)

Uiteindelijk mochten de bankspelers wel in actie komen maar toen was de wedstrijd al lang beslist. Spelers die in Groningen worden opgeleid krijgen in Groningen geen serieuze kans. Voorbeelden te over! Als DONAR al gebruik maakt van een jonge Nederlandse speler dan is hij niet in Groningen opgeleid (zie Jessey Voorn en Dimeo van der Horst).

Als DONAR in de loop van dit seizoen geen contract afsluit met Stefan Mladenovic en in de zomer met Valentijn Lietmeijer dan komt er denk ik nooit meer een verandering van het beleid. Tenzij de FEB eindelijk eens gaat verplichten om minimaal 3 spelers uit de eigen jeugdopleiding in de selectie te hebben (waarvan er steeds minimaal 1 op het veld moet staan) én gaat verbieden om meer dan 2 buitenlandse spelers in de selectie te hebben (waarvan er maximaal 1 op het veld mag staan).

De kans dat de FEB deze regels gaat instellen? Kleiner dan een Elfstedentocht op Jamaica!

Celeritas vrouwen under 20 en Groene Uilen mannen A-team

Zowel de vrouwen under 20 (uitkomend in de tweede divisie voor vrouwen under 22) van Celeritas als het mannen A-team (mannen promotiedivisie) van Groene Uilen wisten vanmiddag respectievelijk vanavond ruim te winnen van hun tegenstand(st)ers: Yellow Sox (Celeritas) en Punch (Groene Uilen).

De wedstrijden kenden veel verschillen maar ook een overeenkomst. Eerst de verschillen:
- formaat veld (Celeritas speelde op een "klein" veld, Groene Uilen op een "groot" veld)
- verdedigen (Yellow Sox speelde zone-defense, Punch speelde man-to-man)
- tempo (Celeritas speelde traag, Groene Uilen speelde in een hoog tempo)
- aanval (Celeritas schoot weinig van afstand, Groene Uilen schoot veel van afstand)
- fysiek (Celeritas (en ook hun tegenstandsters) speelde weinig fysiek, Groene Uilen (en Punch) speelde heel fysiek doch wel erg sportief!)

De overeenkomst? Slechte arbitrage!

Beide ploegen deden in hun thuiswedstrijden goede zaken voor de stand op de ranglijst. Groene Uilen liet zien dat het tegen een eredivisieploeg met drie USA-spelers, 1 Nederlandse Amerikaan en 1 Nederlandse Canadees weliswaar tekort komt maar dat het in de promotiedivisie een van de topteams is! En daar mogen de mannen echt wel trots op zijn.

Het verschil in kwaliteit tussen de Nederlanders in de eredivisie en de Nederlanders in de promotiedivisie is niet zo groot. Er zijn denk ik zelfs diverse spelers uit de promotiedivisie die beter zijn dan een behoorlijk aantal uit de eredivisie.

DTL

Het is onbegrijpelijk én onacceptabel dat een ploeg, die onderdeel is van een club die failliet is, nog meedoet aan een competitie!

De DBL-ploeg van Den Helder Kings, de club die failliet is, komt niet in actie. Maar de u24-ploeg komt nog wél uit in de DTL-competitie.

FEB, NBB ... niemand grijpt in! Het geeft wéér aan hoe slecht het Nederlandse basketball geregeld is! Ja, voor de ontwikkeling van spelers is het goed om te spelen. Maar het toestaan van een dergelijke situatie (competitievervalsing) is niet goed voor de sport!

Je mág het niet toestaan dat een organisatie (mogelijk) geldt aan de gehele organisatie onttrekt om (eventueel alleen met de jeugd) een doorstart te maken! Je mág het, ook als er geen geld aan de organisatie is onttrokken, niet toestaan dat een organisatie die failliet is, toch actief blijft met een ploeg.

In het geval van basketball kun je dit niet zien als een tak van het bedrijf die wél winstgevend is. En dat het stoppen met een eredivisieploeg het afstoten van een afdeling die verlies draait, is.

Breng die jongens dan maar onder bij andere clubs maar haal die ploeg uit de DTL. Anders is het interim-bestuur van de FEB haar krediet en geloofwaardigheid nú al kwijt. Ze zullen deze beslissing wel niet nemen, zo veel vertrouwen heb ik wel in dit interim-bestuur.

Ga vooral zo door! Dan is volgend jaar het gehele Nederlandse basketball failliet. Niet alleen financieel (want de NBB heeft toch al jaren lang geen cent te makken).

Celeritas vs Yellow Sox (vrouwen under 22 tweede divisie) [voorbeschouwing]

Ja, het is zeldzaam. Een voorbeschouwing op een wedstrijd van de vrouwen under 22 tweede divisie. Ik schrijf er weinig verslagen over (nou zie ik ook weinig wedstrijden uit deze competitie (overigens door omstandigheden)) maar een voorbeschouwing is helemaal zeldzaam.

Celeritas speelt dus (zaterdag 13 december vanaf 17:00 uur) tegen Yellow Sox. Deze clubnaam had ik al eens gelezen maar ik weet niets van de ploeg. Tot enkele minuten geleden wist ik niet eens waar de club vandaan komt. Nou, dat heb ik dus net gevonden op hun website: Bakel.

En dat doet me wel iets. Ik ben nog nooit in dit dorp geweest, ken het dan ook nauwelijks maar er is ooit aandacht aan besteed. Deels positief maar vooral negatief.

Wie de dvd van de film "Achtste groepers huilen niet" heeft, weet misschien wat ik bedoel. Het gaat om een deel van het bonusmateriaal. De aflevering van het tv-programma "de Reünie" (KRO) over basisschool "De Kleine Kapitein" uit Bakel. Zie de Kleine Kapitein - de Reünie

Jacques Vriens (kinderboekenschrijver) schreef het boek "Achtste groepers huilen niet" naar aanleiding van een waargebeurd tragedie. In groep 8 kreeg een van zijn leerlingen (Anke) leukemie. Zij overleed hieraan toen zij in de burgklas zat. Over deze klas ging de aflevering van "de Reünie". In deze uitzending vertelde een mevrouw dat zij had genoten van en nog altijd heel dankbaar is voor de twee jaren (groep 7 en 8) op "De Kleine Kapitein". In al die jaren daarvoor en daarna werd ze zo gepest dat ze regelmatig overwoog om zelfmoord te plegen.

Pesten wordt enorm onderschat. Het is goed dat mensen als Henk Pieterse zich inzetten om dat tegen te gaan. Maar 1) het is een druppel op een gloeiende plaat (Maar ga er wél mee door! Je doet heel goed werk!), 2. het zou niet nodig moeten zijn! Zoals het ook absurd is dat voorzieningen als de voedselbank nodig zijn.

Beelden uit de film, met de titel song "Dit pakt niemand ons meer af!" van Kim-Lian van der Meij, kun je hier zien: beelden "Achtste groepers huilen niet!".

Anke (Akkie) was o.a. gek van voetbal. Dat er in het basketball ook jongeren zijn die ernstig ziek zijn (en daar op jonge leeftijd aan overlijden) bleek recent uit het verhaal over Lauren Hill. Zij droomde in het voorseizoen over One More Game. Die kwam er. Ze maakte het mee, spelen in de NCAA (college basketball). Vaak spelen we om een wedstrijd te winnen, soms is het kunnen spelen van een wedstrijd voor iemand al een overwinning.

Welke ploeg er vanmiddag wint? Dat is afwachten. Het verslag volgt vanavond laat want ik ga daarna naar de wedstrijd Groene Uilen vs Punch (mannen promotiedivisie). Even geduld a.u.b.!

Oplossingen

Ijs (of moet ik gezien de situatie zeggen eis?) en wederdienende keert Den Helder (Kings o.i.d.) dit seizoen niet meer terug in de eredivisie. Lijkt me ook niet wenselijk dat dit wel gaat gebeuren. Zoals ik met het vorige bericht heb willen aangeven niet ten nadele van de fans. Ik gun Helderse basketballliefhebbers een eredivisieploeg, van harte zelfs! Zoals ik dat de liefhebbers in plaatsen als Bergen op Zoom en Nijmegen ook enorm gun!

Maar de manier waarop het gegaan is, met de gevolgen, zijn echt een staaltje competitievervalsing. Dat moet je niet willen toestaan! Zoals je ook moet ophouden te denken dat een inkrimping van de eredivisie slecht is voor de sport!

Het tegendeel is het geval: de eredivisie niet verkleinen brengt de sport juist enorm veel schade toe! Toeschouwers haken af omdat ze te weinig spannende wedstrijden te zien krijgen. Het spelniveau kan onvoldoende verbeterd worden omdat men te weinig kan trainen (door het te grote aantal wedstrijden (midweeks).

Ga nu eens het volgende doen:
1. maximaal 4 eredivisieclubs, 1 ploeg per club
2. wedstrijden worden gespeeld op zaterdagavond
3. final four bekertoernooi (zelfde ploegen) na het reguliere seizoen, voor het begin van de play-offs
4. twee zondagen per maand trainingen van Nederlands team (nog beter: 1 zaterdag per maand vrij i.v.m. training met Nederlands team)
5. maximaal 2 buitenlandse spelers per ploeg, maximaal 1 buitenlander in het veld (de eventuele tweede buitenlander moet op de bank zitten tot de buitenlander die in het veld staat wordt gewisseld)
6. minimaal 3 jeugdspelers uit EIGEN opleliding per ploeg, minimaal 1 jeugdspeler uit EIGEN opleiding in het veld.
7. alle clubs mogen zich inschrijven voor een Europees bekertoernooi

Als je zo vaak tegen dezelfde ploeg speelt worden details (tactiek) belangrijk. Daar wordt je beter van.

Toeschouwers zien meer spannende wedstrijden. Dat is ook goed voor de sponsoring.

Voor de FEB is het ook makkelijk. Hoeven ze maandelijks minder kasboeken e.d. te controleren. Want dat moet iedere maand gecontroleerd worden. Om situaties als de Kings in de toekomst te voorkomen.

Minder scheidsrechters nodig: 3 voor een eredivisiewedstrijd, 3 voor een promotiedivisiewedstrijd (8 clubs) en 2 voor de lagere divisies.

Hou op met die dure tweede divisie. Maak 4 rayons: Noord-Oost (Friesland, Groningen, Drenthe, Flevopolder en kop van Overijssel), Oost & Zuid-Oost (deel Overijssel, Gelderland, Limburg en oostelijk deel Noord-Brabant), Zuid-West (westelijk deel Noord-Brabant, Zeeland en zuidelijk deel Zuid-Holland) en tot slot West + midden (Noord-Holland, noordelijk deel Zuid-Holland en Utrecht).

Verhoog de leeftijd voor jongste ploegen die landelijk spelen naar Under 18. Zorg ervoor dat talent zich niet te snel centraliseert. Je krijgt in de breedte meer goede spelers als regioploegen niet worden leeggeroofd door 1 grote club (of RTC). Laat jeugd LES krijgen op een RTC maar wedstrijden spelen met de eigen club!

Ga trainers en coaches opleiden zodat jeugd bij de clubs betere begeleiding gaan krijgen. Je moet bij de basis beginnen als het gaat om spelers opleiden. Nu legt men veel te vaak de focus op een eerste team (dat op (redelijk) hoog niveau speelt).

vrijdag 12 december 2014

De Kings zijn dood? Leve de fans van de Kings!

Nigel van Oostrum en Quincy Treffers hebben de overstap gemaakt van het failliete Den Helder Kings naar Aris Leeuwarden.

Negatievelingen zullen wel stellen: "deze ratten verlaten als eerste het zinkende schip!" Correctie: ze zijn officieus niet de eersten (Jansen en Van der List maakten afgelopen zomer de overstap naar Leiden omdat zij meenden (en tot nu toe terecht) dat ze in Leiden meer financiële zekerheid zouden krijgen). Treffers en Van Oostrum zijn wél de eerste spelers die de Kings hebben verlaten sinds het faillissement is uitgesproken.

Mensen die humaan zijn en respect hebben voor wat deze jongens korte dan wel langere tijd voor de club hebben gedaan zullen hopelijk zeggen: "Het is jammer dat ze naar een andere club zijn vertrokken maar ik geef ze groot gelijk. Een contract levert financieel meer op dan een ww-uitkering. Bovendien wil je graag werken voor je geld. Hoewel basketball je werk is, je bent immers prof, is het ook je hobby, je passie. Die wil je uitoefenen. De toekomst in en voor Den Helder is helaas erg onzeker. Als je al mag uitgaan van zekerheid dan is de conclusie: het komt niet meer goed. Op korte termijn geen doorstart noch op lange termijn. Er is geen vertrouwen, het is al te vaak misgegaan in Den Helder. Ik wens ze heel veel succes en plezier toe!"

Hier en daar vallen reacties te lezen dat men hoopt dat basketball niet overal verdwijnt. Die hoop deel ik. Maar ik durf wel te stellen dat de realiteit is dat, gezien het gebrek aan professionaliteit, Nederland niet geschikt is voor een eredivisie die bestaat uit meer dan 6 clubs (op dit moment zelfs maximaal 4: Leiden, Den Bosch, Zwolle & Groningen).

Respect voor fans van de Kings die totdat het faillissement daadwerkelijk een feit was achter hun club zijn blijven staan! Ik betreur het dat er dit seizoen geen wedstrijd Den Helder vs Donar meer zal worden gespeeld. Een bezoek aan de lounge, met diner én hapjes gemaakt door FvdV, gaat niet plaatsvinden.

Spelers en coaches kunnen denk ik wel een nieuwe werkgever vinden (Treffers en Van Oostrum hebben die reeds gevonden), maar hoe zit dat met de banen (en dus inkomsten) van anderen? Ik leef met hen mee! Al ken ik bijna niemand van de gedupeerden. Toevoeging: Aron Royé keert terug bij Apollo. Mogelijk gaat ook Sergio de Randamie (via een omweg (Donar, Zwolle en tot slot Den Helder) terug naar Apollo.

Zou voor Aris mooi zijn als ook Jaumin de Friese club gaat versterken. Met alle respect: maar ik denk dat niet alleen de smalle selectie en het gebrek aan kwaliteit onder de spelers het probleem is. Denk dat de ploeg meer beperkingen heeft en daarom zo slecht presteert.

Sergio de Randamie, Aron Royé, Patrick Hilliman enz. Het ga jullie hopelijk goed in de nabije toekomst. Ik wens jullie heel veel geluk en succes toe.

Voor het Nederlandse basketball hoop ik dat men nu eindelijk eens de les geleerd heeft! Het moet er voortaan heel anders aan toe gaan.

donderdag 11 december 2014

Groene Uilen vs Donar (bekerwedstrijd) [verslag]

Vanavond, donderdag 11 december in het jaar van de heer 2014 (welke heer!?!), werd de achtste finale wedstrijd van het toernooi om de nationale beker gehouden. Vorig seizoen (2013/2014) werd dit toernooi gewonnen door een Groningse club die niet meer bestaat. ;) Althans ... niet meer onder die naam.

Dat de club nu geen hoofdsponsor heeft is zeer spijtig maar dat de club nu weer officieel Donar heet is wél fijn!

De winnaar van deze bekerwedstrijd plaatst zich voor de kwartfinale (Dubbele ontmoeting tegen Rotterdam. Bij winst speelt Donar eerst in Rotterdam en een week / twee weken later in Groningen.).

Even vooraf: op internet (Website met (b)roddelrubriek, rare gastenboek) diverse berichten die suggereerden dat Groene Uilen volgend seizoen zal uitkomen in de eredivisie. Ik had elders aangegeven hier vanmiddag/vanavond naar te zullen informeren, en dat heb ik gedaan. Mijn bronnen zijn vertrouwelijk (niet op hun verzoek maar lijkt mij beter), echter deze informatie is absoluut inside: de argumenten die eind vorig seizoen zijn uitgesproken waarom de Groene Uilen zich niet inschrijft voor de eredivisie zijn nog steeds van kracht: 1. te duur (het budget van de club is absoluut niet hoog genoeg om deelname aan de eredivisie te bekostigen maar, ook als dat bedrag wél beschikbaar zou zijn gaat men zich niet inschrijven want ... 2. de belijning in het Willem-Alexander sportcentrum voldoet niet aan de eisen (Dit maakt het leggen van een tijdelijke vloer noodzakelijk óf men zal in een andere hal moeten gaan spelen (waar!?!).), 3. voor werkzaamheden als het leggen van een vloer (wat ook nog eens tijdrovend is) heb je vrijwilligers nodig, Groene Uilen is een té kleine club (er zijn niet zo veel leden beschikbaar, vrijwilligers extern aantrekken zal waarschijnlijk niet lukken), 4. Groene Uilen is een studentenclub en ze hanteren dan ook een opleidingsfilosofie: spelers die goed zijn wordt de kans gegeven om door te stromen naar een hoger team (als het eerste team eredivisie speelt is het verschil tussen het eerste en het tweede onoverbrugbaar groot.

Conclusie: Groene Uilen schrijft zich voor het seizoen 2015/2016 NIET in voor de eredivisie!

Dan nu over de wedstrijd: het was een leuke wedstrijd. In de selectie van de Groene Uilen 4 spelers die ook in het 1e team van Donar hebben gespeeld + 2 spelers die in jeugdteams van Donar hebben gespeeld. In de media zijn de ex-spelers van het 1e al vaak genoemd. Ik voeg de namen van de twee ex-jeugdspelers toe: Rico Bakker (deed niet mee vanwege een blessure) en Jonah Kremer.

Groene Uilen nam in het begin de leiding: 4 - 0. Langzaam maar zeker kwam Donar in de wedstrijd. Al aan het einde van het eerste kwart stonden de bezoekers (eredivisieclub Donar) op voorsprong. Het verschil werd steeds groter. Respect voor de Groene Uilen die dapper weerstand bleven bieden. Ze speelden fel maar sportief.

Het verschil in kwaliteit was groot (groter dan verwacht). Eerder won Donar een oefenwedstrijd van Groene Uilen maar toen stond er niets op het spel. Nu ging het om het echie. De thuisploeg beschikt niet over full profs, beschikt niet over 12 spelers met ervaring in de eredivisie. Het verschil is hiermee al verklaard.

Groene Uilen speelt a.s. zaterdag (om 19:30 uur) een competitiewedstrijd tegen Punch (uit Delft).

Donar is bezig met een schutter (Nederlander, 2/3?) en een USA-speler (4/5?). Gok: Jessey Voorn (en Stefan Mladenovic) en Cole Dickerson (Den Helder Kings). Of kan ik, na de overgang van Quincy Treffers en Nigel van Oostrum naar Aris Leeuwarden, al stellen ex - Den Helder Kings?

zaterdag 6 december 2014

Tja ...

Wat moet je nou wéér zeggen!?!

Kwartstanden:

  1. 22 - 21 
  2. 37 - 34 (15 - 13) 
  3. 62 - 49 (25 - 15) 
  4. 78 - 67 (16 - 18) 
Okay, DONAR won de wedstrijd. Terecht. En nam hiermee revanche voor de 76 - 59 nederlaag in Den Bosch. Het onderlinge verschil is nog in het voordeel van de Boschenaren (+6) maar de regerend landskampioen, bekerkampioen en winnaar van de supercup won vanavond flink aan zelfvertrouwen.

De thuisploeg toonde zich geen gastheren maar mannen die wilden winnen. Het was een gretig team dat hard voor elkaar werkte, met spelers die elkaar de bal gunden. In de reboundduels werden we nu eens niet vreselijk verslagen. 

Mocht Den Helder Kings dit seizoen niet terugkeren in de DBL dan betekent deze overwinning ook nog eens goede zaken voor de ranglijst. Den Bosch, Leiden én Groningen staan dan allen op 16 punten. De Groningers speelden 1 wedstrijd meer dan Den Bosch en Leiden. Update: ook het interim-bestuur gaat akkoord met een doorstart van Den Helder Kings. Hartelijk dank, goede beslissing (not!).

De arbitrage was traditioneel: waardeloos. Hoog tijd dat iemand het faillissement van de NBB aanvraagt zodat een curator besluit dat de scheidsrechters niet meer mogen fluiten. Partijdig waren de drie witte pieten op het veld niet eens (achter de jurytafel zat nog een Piet maar hij vervulde zijn taken op positieve wijze!).

Voor de Donar-fans zeer spijtig dat hun helden verzuimden om betere zaken te doen voor het doelsaldo. De thuisploeg was te slordig.

De ploegen in de top 4 staan dicht bij elkaar. Jammer dat zo veel figuren van mening zijn dat kwantiteit van clubs voor de DBL belangrijker is dan kwaliteit! Wanneer men vasthoudt aan deze filosofie zal dit de dood van het Nederlandse basketball betekenen. Ik zeg nu alvast: bedankt voor de bloemen! 

Nieuwe competitie-indelingen

De waarde van de verschillende competities neemt al jarenlang af. Nóg altijd zijn bestuurders hier blind voor. Zo bewezen de (inmiddels afgetreden) bestuurder van de FEB (Federatie Eredivisie Basketball) recent, en laten diverse fans ook nu nog zien: door te blijven verkondigen dat de eredivisie niet naar 8 of minder clubs mag gaan.

Een verkondiging die minstens zo dom en irritant is als de verkondigingen van figuren die je willen overtuigen dat je in god moet geloven, en je moet aansluiten bij hun clubje. Lieve Claudia, mag ik bij jou?!

Zwolle en schijnbaar ook Leiden voeren deugdelijk beleid. Voor Leiden wierp dat behoorlijk smaakvolle vruchten af. (In de laatste 10 seizoenen pakte de club meerdere prijzen: landskampioenschappen, nationale bekers en supercups.) Zwolle doet altijd leuk mee. Prijzen levert het (nog) niet op, na een goede start van een seizoen zakt men traditioneel wat op de ranglijst. Ze werken in verhouding met Den Bosch, Groningen en Leiden met een kleiner budget. Hun positieve inzet moet gewoon beloond worden met deelname aan de eredivisie. (Geen financiële problemen.)

Den Bosch en Groningen lijken bolwerken die er, ondanks dat er traditioneel sprake is van financiële malaise, steeds weer bovenop komt. En dan ook vaak de grootste budgetten hebben. Je zou ze tijdelijk moeten uitsluiten van deelname om hen te dwingen beter beleid te voeren. Qua sportieve prestaties (gevolg van grote budgetten) horen ze in de eredivisie.

De andere clubs kunnen helaas niet concurreren. Verre van zelfs. Minder geld tot nog minder geld. Aris zou volgens de geruchten nu zelfs een tekort hebben van € 30 000?

Amsterdam (Apollo) en Weert beschikken niet over een hoofdsponsor, waardoor spelers zelfs contributie moeten betalen(?).

Rotterdam lijkt stabiel maar komt sportief gezien echt tekort ten opzichte van Den Bosch, Leiden, Zwolle en Groningen (Donar).

En dat is structureel het geval! Daarom: zet Rotterdam, Leeuwarden (Aris), Amsterdam (Apollo) en Weert in een promotiedivisie samen met Red Giants Meppel, Groene Uilen Groningen, Landslake Lions Landsmeer en nog een club (geen tweede team van een eredivisieploeg!). Bij voorkeur een club uit de omgeving Nijmegen.

Voeg de andere ploegen uit de huidige promotiedivisie samen met de eerste divisies en verdeel dat in regio divisies: Noord - Oost (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland?), Zuid - Oost (Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) en West (Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland?, Utrecht).

Ik ben van mening dat je dan competities krijgt waarbinnen kleinere niveauverschillen en dús meer spanning! Faciliteer, zeker de lagere competities, met geringe kosten en overige obstakels. Leg juist de eredivisie hoge eisen op. Zodat de uitstraling van deze competitie kan groeien.

Het Nederlandse basketball moet weer een positief imago krijgen. Ga veel grondiger controleren of er wel goed beleid wordt gevoerd, iedere twee maanden inspectie van de boekhouding door een onafhankelijke accountant.

Van de NBB en de FEB hoef je niks te verwachten. Kan je niks verwachten. En dat is niet eens een kwestie van geld!

vrijdag 5 december 2014

DONAR vs Den Bosch (competitiewedstrijd 6 december 2014) [voorbeschouwing]

De nummer 4 van de ranglijst (nummer 5 als je Den Helder Kings nog meetelt én zij hun punten behouden) ontvangt zaterdagavond, 6 december, de nummer 1 van de reguliere competitie.

Beide ploegen speelden vorig seizoen de finale van de play-offs tegen elkaar. De ploeg die nu op de 4e plek van de ranglijst staat won deze serie met 4 - 3. Na het winnen van de nationale beker betekende dit het winnen van de dubbel. Om deze met succes te kunnen verdedigen moet ogenschijnlijk nog heel veel werk worden verricht, lijkt de ploeg zelfs te zwak (te veel 'turnovers', onvoldoende verdedigende kwaliteit, men pakt zelf te weinig aanvallende rebounds maar geeft aan de andere kant wel te veel rebounds weg aan de tegenstanders, te weinig een TEAM).

Het is nog vroeg om het te concluderen maar ik denk dat Mark Sanchez absoluut een aanwinst is voor Donar. De ploeg mist op dit moment alleen nog een goede shooting-guard. Een starting-five met daarin Lance Jeter (point-guard), Mark Sanchez (small-forward), Ross Bekkering (power-forward) en Thomas Koenis (center) zou niet slecht mogen zijn. Maar hoe goed de 5e speler is, is wel van belang.

Vorig seizoen was Arvin Slagter de startende shooting-guard van DONAR. Hij maakte de overstap naar Den Bosch. (En ook de back-up, Jessey Voorn, vertrok.) Den Bosch wist de eerste ontmoeting tussen beide ploegen van dit seizoen ruim te winnen:76 - 59.

Of DONAR deze wedstrijd in Groningen gaat winnen? Dat valt moeilijk te voorspellen. Ik hoop in ieder geval dat DONAR veel beter speelt dan toen in Den Bosch! Want dat was dramatisch.

Helaas is Stefan Mladenovic nog altijd herstellende van een blessure. Ik hoop dat hij, zodra hij fit is, officieel speler van DONAR wordt! Mijn verwachting is dat hij een versterking zal zijn. Hij zou de positie van shooting-guard mooi kunnen opvullen en invullen.

donderdag 4 december 2014

Bestuur FEB afgetreden

Wat moest gebeuren, is gebeurd: het bestuur van de FEB is afgetreden. Gezwicht onder de druk van de vier clubs: Rotterdam basketballcollege, Apollo Amsterdam, Aris Leeuwarden en Zwolle. Het bestuur zag, en dát hebben ze dan wél goed begrepen, het protest als een motie van wantrouwen.

Het is hypocriet dat clubs die zelf zware financiële problemen hebben gekend (Rotterdam, Amsterdam en Leeuwarden) bezwaar maken tegen de beslissing die werd genomen door het bestuur dat inmiddels demissionair is. Máár, hun beslissing (die nu dus op losse schroeven staat) is onwenselijk voor het Nederlandse basketball (en de DBL in het bijzonder).

Ik gun de Helderse fans van harte een eredivisieclub, laat daarover alsjeblieft geen misverstand bestaan, maar dat zou dan wel onder de vlag van een geheel nieuwe organisatie moeten vallen!

Omdat het bestuur liet blijken een totaal verkeerde kijk op de gedane zaken te hebben is het goed dat men (eindelijk!) is afgetreden! Het bestuur vaarde al jaren een stupide koers: geen genoegen willen nemen met een competitie die bestaat uit minder dan 10 ploegen (nou okay, dit seizoen ging men schoorvoetend akkoord met 9 clubs). Een competitie met 8 clubs zag men absoluut niet zitten. Terwijl de realiteit gebied te zeggen dat van de 8 overgebleven clubs er minstens 2 (Weert en Amsterdam) niet gunstig zijn voor het imago van de eredivisie vanwege te weinig financiële mogelijkheden (en daardoor een selectie die niet competitief is).

Rotterdam doet het nu beter dan de afgelopen jaren maar oogt nog steeds armlastig. Aris Leeuwarden stelt dit seizoen hevig teleur (vorig seizoen was ook al slecht trouwens, en nu blijkt er ook nog een tekort te zijn van € 30 000?).

DONAR Groningen maakt ook geen positieve indruk maar staat nu 4e (sinds het wegvallen van Den Helder Kings) en staat dicht op de top 3. Daarbij won de club afgelopen seizoen de nationale beker en het landskampioenschap, en won het aan het begin van dit seizoen de supercup.

Het bestuur van de FEB had de afgelopen jaren veel strenger moeten zijn. Dat houdt in óf striktere regels opstellen (en deze ook naleven) óf reeds bestaande strenge regels consequent naleven. Dit is niet gebeurd. Wanneer je dergelijke fouten blijft maken is je positie op den duur onhoudbaar geworden. Nu heeft dit moment zich voorgedaan, zo hebben de afgetreden bestuurders ervaren.

Wie het nieuwe bestuur gaan vormen is voor mij overigens een groot vraagteken. Welke personen zijn er überhaupt geschikt!?!

dinsdag 2 december 2014

Groene Uilen vrouwen A-team gunnen Green Eagles vrouwen A winst in 2e kwart

Vanavond, dinsdag 2 december 2014, werd de competitiewedstrijd in de vrouwen promotiedivisie gespeeld tussen de Maassluise basketballvereniging Green Eagles en de Groningse studenten basketballvereniging Groene Uilen.

Kwartstanden:

  1. 28 - 9 
  2. 47 - 29 (19 - 20) 
  3. 74 - 40 (27 - 11) 
  4. 98 - 53 (24 - 13) 
Helaas ... de thuisploeg wist de 100 punten grens niet te halen noch te doorbreken. Mogelijk was het wél. Aan het einde van het eerste kwart lag de ploeg van coach Reker en assistent-coach Staalsmid op koers. 

Dit beeld werd na een zwakker tweede kwart (waarin zowel de verdediging (minder druk op de tegenstandsters) als de aanval (turnover en matige afwerking) slordig waren) minder positief maar toch zeker haalbaar. 

Maar helaas voor de fans van de Uiltjes: de ploeg bleef 2 punten verwijderd van de zo gehoopte 100. 

Belangrijk echter: de winst werd geboekt. En het negatieve saldo van -20 werd ruimschoots gecompenseerd. 

Meiden en coaches, gefeliciteerd! 

maandag 1 december 2014

Den Helder Kings: de toekomst?

Behoudens het feit dat een curator toestemming moet geven voor de nieuwe plannen van Den Helder Kings heb ik nog wat vragen:

  1. blijft Jean-Marc Jaumin aan als coach? (Op het Donar-gastenboek staat een bericht dat hij te duur is voor de nieuw op te richten onderneming, handelend als club.) 
  2. welke spelers van de ploeg die is opgedoekt keren wel terug? (Er werd nog niet zo lang geleden gesteld dat de spelers vrij zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever.) 
  3. wat als meerdere spelers besluiten om geen contract aan te gaan met de nieuwe onderneming? 
  4. waarom is er ondanks (volgens Rob Waardenburg) dat hij goed werk heeft geleverd als 'general manager' geen plek in de nieuwe organisatie voor Piet Meijer? (Lees regelmatig berichten dat hij verantwoordelijk zou zijn voor het einde van Den Helder eind jaren '90 en voor het einde van de Amsterdam Astronauts / Amsterdam basketballclub in 2011.) 
  5. wat gaat de FEB besluiten als Den Helder Kings een doorstart maakt? (Blijft Den Helder in de eredivisie of mag zij pas weer met ingang van het nieuwe seizoen (2015/2016) meedoen?) 
  6. wat gaat de FEB besluiten ten aanzien van de gespeelde wedstrijden als Den Helder Kings het seizoen afmaakt met een selectie die anders (naar verwachting kwalitatief minder goed) is dan de ploeg die zojuist is opgedoekt? 
  7. welke spelers staan er in de belangstelling van andere clubs uit de DBL (en welke clubs zijn dat)? (Er werd gesteld dat club de spelers al aan het verdelen zijn of daar zelfs al mee klaar zijn.)