Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

zaterdag 6 december 2014

Nieuwe competitie-indelingen

De waarde van de verschillende competities neemt al jarenlang af. Nóg altijd zijn bestuurders hier blind voor. Zo bewezen de (inmiddels afgetreden) bestuurder van de FEB (Federatie Eredivisie Basketball) recent, en laten diverse fans ook nu nog zien: door te blijven verkondigen dat de eredivisie niet naar 8 of minder clubs mag gaan.

Een verkondiging die minstens zo dom en irritant is als de verkondigingen van figuren die je willen overtuigen dat je in god moet geloven, en je moet aansluiten bij hun clubje. Lieve Claudia, mag ik bij jou?!

Zwolle en schijnbaar ook Leiden voeren deugdelijk beleid. Voor Leiden wierp dat behoorlijk smaakvolle vruchten af. (In de laatste 10 seizoenen pakte de club meerdere prijzen: landskampioenschappen, nationale bekers en supercups.) Zwolle doet altijd leuk mee. Prijzen levert het (nog) niet op, na een goede start van een seizoen zakt men traditioneel wat op de ranglijst. Ze werken in verhouding met Den Bosch, Groningen en Leiden met een kleiner budget. Hun positieve inzet moet gewoon beloond worden met deelname aan de eredivisie. (Geen financiële problemen.)

Den Bosch en Groningen lijken bolwerken die er, ondanks dat er traditioneel sprake is van financiële malaise, steeds weer bovenop komt. En dan ook vaak de grootste budgetten hebben. Je zou ze tijdelijk moeten uitsluiten van deelname om hen te dwingen beter beleid te voeren. Qua sportieve prestaties (gevolg van grote budgetten) horen ze in de eredivisie.

De andere clubs kunnen helaas niet concurreren. Verre van zelfs. Minder geld tot nog minder geld. Aris zou volgens de geruchten nu zelfs een tekort hebben van € 30 000?

Amsterdam (Apollo) en Weert beschikken niet over een hoofdsponsor, waardoor spelers zelfs contributie moeten betalen(?).

Rotterdam lijkt stabiel maar komt sportief gezien echt tekort ten opzichte van Den Bosch, Leiden, Zwolle en Groningen (Donar).

En dat is structureel het geval! Daarom: zet Rotterdam, Leeuwarden (Aris), Amsterdam (Apollo) en Weert in een promotiedivisie samen met Red Giants Meppel, Groene Uilen Groningen, Landslake Lions Landsmeer en nog een club (geen tweede team van een eredivisieploeg!). Bij voorkeur een club uit de omgeving Nijmegen.

Voeg de andere ploegen uit de huidige promotiedivisie samen met de eerste divisies en verdeel dat in regio divisies: Noord - Oost (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland?), Zuid - Oost (Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) en West (Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland?, Utrecht).

Ik ben van mening dat je dan competities krijgt waarbinnen kleinere niveauverschillen en dús meer spanning! Faciliteer, zeker de lagere competities, met geringe kosten en overige obstakels. Leg juist de eredivisie hoge eisen op. Zodat de uitstraling van deze competitie kan groeien.

Het Nederlandse basketball moet weer een positief imago krijgen. Ga veel grondiger controleren of er wel goed beleid wordt gevoerd, iedere twee maanden inspectie van de boekhouding door een onafhankelijke accountant.

Van de NBB en de FEB hoef je niks te verwachten. Kan je niks verwachten. En dat is niet eens een kwestie van geld!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten