Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

woensdag 24 december 2014

Feestdagen?

Morgen en overmorgen is het Kerst. Volgende week is het oud & nieuw. De jaarwisseling die altijd in het teken van goede voornemens staat maar die zelden tot nooit echt voor structurele verbetering zorgt.

Valt er überhaupt wel wat te vieren?!

Naar mate de financiële problemen van Den Helder Kings groter werden hoorde je steeds vaker het raadsel "Wat is de overeenkomst tussen de Den Helder Kings en de kalkoenen van de buren?" Antwoord: "ze halen de Kerst niet". En nou zag ik zojuist bij de poelier dat het klopt.

In de rubriek Beter weters (website rtv Noord) praat men dit keer over de impact van het faillissement van Den Helder Kings op het Nederlandse basketball. Aantal plussen en minnen:
+ Karin Kienhuis: vreemd om een club tijdens het seizoen toe te voegen.
+ Karin Kienhuis: meer werken vanuit de basis met scholen en multi-verenigingen (Initiatieven als sporthopper nemen helaas af! Gymlessen op scholen verliezen aan kwaliteit omdat deze lessen niet meer worden gegeven door een docent/-e lichamelijke opvoeding maar door dezelfde meester of juf die ook de dagelijkse lesjes taal en rekenen (ook triest qua niveau) met de kinderen doet.)
+ Karel Jan Buurke: clubs worden niet bestraft, men mag 'gewoon heel simpel' een doorstart maken onder een nieuwe stichting.
+ John Schurer: bestuurders persoonlijk (en hoofdelijk) aansprakelijk stellen.
+ Anjo Mekel: de FEB is een obscure entiteit.
+ Anjo Mekel: basketball is gebaat bij een heldere visie en een duidelijke structuur.
+ Anjo Mekel: het eventueel toelaten van Den Helder (in januari 2015) is een farce.
+ William Pomp: Nederland is op basketballgebied een bananenrepubliek.
- Anjo Mekel: saamhorigheid bij de clubs is geboden. (Ik vind niet dat je dat van de clubs moet noch mag verwachten. De nationale bond is er om beleid te vormen én uit te voeren wat in het algemeen belang is.)
- William Pomp: Ik snap het dilemma van de FEB wel. Het is al zo magertjes gesteld met de eredivisie. Zonder Den Helder blijven er nog maar acht clubs over. Waar strijd je tot april dan voor als er zes de play-offs halen? (Het aantal van 8 clubs is niet het probleem! Maar wél het verschil in niveau tussen deze ploegen. Er is een top 4 (Leiden, Den Bosch, Donar Groningen en Zwolle), een middenmoot (Rotterdam en Leeuwarden) en een staart (Weert en Amsterdam). waarbij mogelijk Amsterdam nog weet aan te haken bij de middenmoot nu het recent is versterkt met Aron Royé en Sergio de Randamie. 
- William Pomp: Maar om nog enige geloofwaardigheid te behouden zou ik zeggen: kom in het seizoen 2015-2016 maar weer. (Ik zeg: voor ieder faillissement 1 seizoen uitsluiting!) 

Ivo Boom (website iBasketball.NL) hoopt op een final four voor de mannen eredivisie. Zou ik leuk vinden alleen het moment waarop hij het wil laten plaatsvinden vind ik niet goed. (Tussen Kerst en oud & nieuw.) Wat de FEB moet doen: 
1. eredivisie verkleinen naar 4 clubs (Leiden, Den Bosch, Donar Groningen en Zwolle) 
2. nationale beker voor deze 4 clubs (en aparte toernooien voor een nieuw te vormen promotiedivisie en de eerste divisies + tweede divisies) 
3. deze bekercompetitie in de vorm van een final four, na de reguliere competitie (eredivisie) en voor de play-offs (eredivisie) 
4. play-offs 1e ronde best-of-5 (1 vs 4 & 2 vs 3), 2e ronde best-of-7 (1 of 4 vs 2 of 3) 

Wedstrijden alleen op zaterdagavond. 1 weekend per maand vrij i.v.m. trainingen van de nationale selectie. + 1 weekend per maand vrij voor activiteiten als clinics voor de achterban van de club. 

Voor allen (en dus ook het basketball!): Veul heil en zeeg'n! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten