Hoewel ik niet iedere ploeg even goed ken (sterker nog: uitgezonderd Donar zie ik de andere ploegen, buiten het bekertoernooi, bijna even vaak. Alleen de clubs uit de buurt van Groningen zie ik over het algemeen vaker spelen. (Tenzij er een familiefeest in de agenda staat.)) toch een analyse van de verschillende ploegen.
Aris Leeuwarden: de club koos er voor om de interim-coach van het laatste deel van het vorige seizoen aan te stellen als "nieuwe" coach. Deze functie had hij een jaar eerder ook maar toen besloten hij en de club dat het praktischer zou zijn als hij assistent-coach zou worden en assistent-coach Ed Molthoff de coach zou worden. Omdat de prestaties tegenvielen werd na enige tijd Ed Molthoff ontslagen. Tom Simpson werd na dit ontslag weer de coach.
Ook dit seizoen zijn de resultaten niet best. Wel werd er recent gewonnen van Donar. Aris is chaotisch (slordig) in de aanval, en verdedigen doet de ploeg niet of nauwelijks. Al viel dat tegen Donar niet op (of voor sommigen: wel mee).
Nigel van Oostrum en Quincy Treffers zijn versterkingen maar beide spelers brengen weinig scorend vermogen in. En, ondanks dat je me waarschijnlijk kent als een liefhebber én voorstander van goed verdedigen, ik denk dat dit een zwakte is met grote importantie. De ploeg is te afhankelijk van Ryan Watkins en Marquise Simmons.
Een backcourt Dexter Hope & Nigel van Oostrum geeft de ploeg de benodigde stabiliteit, en ook een behoorlijk vermogen om anderen in het spel te betrekken (goede passing) maar op de perimeter mist men creativiteit en scorend vermogen. Dat is iets wat niet ver weg is maar dan zal men wel moeten besluiten om twee buitenlandse spelers te laten vertrekken (o.a. de geblesseerde Miles Jackson-Cartwright). Of dat haalbaar is? Wellicht valt er een deal te maken met een andere club?
Apollo Amsterdam: de zwakste (of in ieder geval tot nu toe een van de zwakste) ploeg van de eredivisie. Twee kersverse aanwinsten (Aron Royé & Sergio de Randamie), dat zal zich vast uitbetalen waardoor men het seizoen niet gaat afsluiten als de nummer 8, maar de play-offs gaat de ploeg denk ik niet halen.
Zou de ploeg al het gehele seizoen beschikken over Royé & De Randamie dan zou het al hebben gescheeld in de punten. Valt er nog ergens een deal te maken om nog twee spelers aan te trekken?
B.S. Weert: de ploeg verdient respect. Hard werkend met allemaal Nederlandse spelers. Men komt kwaliteit tekort. Hoe groot is op de langere termijn de invloed van het ontbreken van een hoofdsponsor?
Wanneer is Sjors Poels (ooit actief voor Nijmegen, Groningen, Leeuwarden en Wijchen) fit genoeg om terug te keren in de eredivisie? Hij zou een versterking kunnen zijn voor de Limburgse ploeg.
Den Bosch: de gedoodverfde favoriet om het landskampioenschap en de nationale beker te gaan winnen. Favoriet in de zin van: men dicht deze ploeg de meeste kans op succes toe. Voor een aantal uit sympathie voor de ploeg/club. De club heeft er goed aan gedaan om te gaan voor een sterke kern van Nederlandse spelers. Weliswaar geen spelers die door de club zelf zijn opgeleid (Rogier Jansen (thans speler van Leiden), Stefan Wessels, Ralf de Pagter, Arvin Slagter) maar wel goede Nederlanders.
Elders contracteert men ook Nederlanders maar het komt minder over als een beleidsmatig proces. Daarbij mis ik, bij mijn club, de aandacht voor het zelf opleiden van spelers.
Leiden: de ploeg koos voor verandering. Toon van Helfteren kreeg geen nieuw contract. Rogier Jansen en Jeroen van der List werden overgenomen van Den Helder Kings (die club is inmiddels failliet verklaard). Sean Cunningham en DeJuan Wright werden daarentegen overgenomen door Donar Groningen. Op dit moment is Leiden de nummer 1 van de eredivisie.
Rotterdam: de club doet zijn best, de ploeg doet zijn best. Men nam twee spelers over van Apollo (een al in de loop van het vorige seizoen): Robbert Krabbendam en Lucas Steijn. Aan het begin van het seizoen contracteerde men nog Ties Theeuwkens, die daarmee terugkeerde in het oude nest. De ploeg bestaat Nederlanders en 1 Let.
Donar: de ploeg zag veel spelers vertrekken: Cashmere Wright, Arvin Slagter (naar Den Bosch), Jason Dourisseau, Dan Coleman, Quentin Pryor, Jessey Voorn (geen club!).
Sean Cunningham, DeJuan Wright, Mark Ridderhof, Bas Veenstra en later Lance Jeter en recent nog Mark Sanchez werden gehaald als vervangers.
Stefan Mladenovic (revaliderend van een knieblessure) zit in de wachtkamer. De club is nog op zoek naar een Amerikaan. En wellicht nog naar een Nederlandse schutter.
Stefan Mladenovic, Jessey Voorn en Cole Dickerson (werkloos geraakt door het faillissement van Den Helder Kings, als speler van de Kings de topscorer van de eredivisie) contracteren? Dat zou ik toejuichen. Maar daar is wel meer financiële ruimte voor nodig. Bovendien wil je niet dat je selectie te groot wordt.
Zwakheden van diverse spelers?
Sean Cunningham: turnovers, geen stabiele schutter, weinig creativiteit
DeJuan Wright: turnovers, egoïstisch (in ieder geval de individualistisch), slechte verdediger
Mark Ridderhof: kan alleen scoren uit open schoten (is niet in staat om zichzelf vrij te spelen), slechte verdediger (ondanks dat hij wel hard werkt)
Craig Osaikhwuwuomwan: weinig dreiging, mist spelinzicht.
Ridderhof en Osaikhwuwuomwan spelen weinig. Zijn mogelijk geen dure jongens maar lijkt me toch geldverspilling. Als je het geld kunt gebruiken om een speler te contracteren die meer brengt dan zou ik die keuze maken.
Scenario? DeJuan Wright naar Aris Leeuwarden (zie situatie Aris Leuwarden), Sean Cunningham naar Zwolle (zie situatie Zwolle), Mark Ridderhof + Craig Osaikhwuwuomwan naar Apollo Amsterdam (zie situatie Apollo Amsterdam).
Landstede basketball Zwolle: zoals altijd een redelijk stabiele ploeg. Het begin van het seizoen is heel goed, daarna wordt het minder maar men komt wel in de middenmoot. Dit seizoen is dat niet anders (tot nu toe, en dat zal denk ik aan het eind ook zo zijn).
De club is vaak in staat om goede buitenlandse (USA) spelers te halen. Spelers die niet heel duur zijn? (De club heeft geen groot budget?)
Dit seizoen, zeker aan het begin, speelt Valentijn Lietmeijer goed. Vorig seizoen was hij minder opdreef. Lietmeijer, in zijn jeugd actief in Groningen, heeft zich in de loop van de tijd goed ontwikkeld. Eerst in de twee jaren bij Aris (onder coach Erik Braal) en vervolgens in de anderhalf jaar bij Zwolle (onder coach Herman van den Belt). Na de zomer een volgende stap omhoog?
Een van de zwakke punten van de ploeg is het gebrek aan controle over de wedstrijd. Bijvoorbeeld van frustratie. Recent werd J.T. Tiller weggestuurd (D-fout). Nou heb ik de beelden niet gezien maar inmiddels ken ik Tiller wel als een opgefokt mannetje. Veel zuigen, irritant doen. Risico: je haalt jezelf uit de wedstrijd. Dat is iets wat Tiller nogal eens overkomt. Oplossing?
Een andere guard. Een die stabieler is. Het alternatief is niet ver weg maar of een deal gemaakt kan worden?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten