Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 4 juli 2015

Complementair

De 9 contractspelers van Donar moeten kwaliteiten hebben die complementair zijn aan elkaar. Niet twee spelers met dezelfde kwaliteiten.


Wat dus niks zegt over de posities waarop zij (kunnen) spelen!


De zoektocht is in eerste instantie gericht op spelers die als Nederlander worden gezien (een persoon met een dubbelpaspoort, een voormalige asielzoeker of een genaturaliseerde burger).


Laat ik om te beginnen eens kijken naar wat forwards. Bijvoorbeeld Jason Dourisseau (geboren als USA - staatsburger en binnenkort Nederlander) en Bill Clark. Ze kunnen beiden op de 3 en de 4 spelen. Verdedigen en rebounden zijn beide hun sterkste punten. Schieten kunnen ze beiden maar ook beiden zijn het geen meesterlijke schutters van de vrije worplijn.


Toch zou ik niet willen stellen dat ze niet complementair aan elkaar kunnen zijn. Als ik een vergelijking mag trekken met de Chicago Bulls (kampioensploegen van 1996, 1997 en 1998) dan is Dourisseau een type Scottie Pippen en Clark een soort zielsverwant van Dennis Rodman. Ondanks dat Clark zich afgelopen seizoen bezig hield met de spelopbouw (Pippen werd omschreven als een point-forward, wat inhoudt dat zijn spelwijze de taken van een point-guard en een small-forward combineerde.).


Ik zou beiden graag in de ploeg zien. Wel kan ik het mij voorstellen dat coach Erik Braal en technisch manager Martin de Vries wellicht (noodgedwongen) kiezen voor 1 van hen, en ter versterking van de inside-posities, kiezen voor bijvoorbeeld Ryan Watkins (afgelopen seizoen speler van Aris) een power-forward/center (een 4/5)).


Op de guard posities zouden we, als ze allen gecontracteerd worden, met Mladenovic, Hope, Cunningham en Franke ook spelers die qua kwaliteiten complementair zijn aan elkaar. Het is niet (te) veel van hetzelfde.


Hope is een 1, Franke is een 2/3. Mladenovic is een 1/2 waar de balans meer doorslaat naar de 1 (hij kan overigens ook op de 3 spelen), Cunningham is een 1/2 die meer een 2 is dan een 1 (op de 3 is hij minder goed bruikbaar dan Mladenovic).


Of Franke qua spel te veel lijkt op DeJuan Wright? Nee! Franke is meer een schutter, Wright is veel meer een driver. Maar ... Wright lijkt (vanwege diens blessure) geen optie om voor het begin van het seizoen gecontracteerd te worden. Wellicht in december?


Het is aan de coach om te zorgen dat de ploeg synergie heeft. Het totaal moet meer zijn dan de som der delen. In de volksmond wel eens 1 + 1 = 3 genoemd. Kwaliteiten moeten elkaar niet alleen aanvullen maar ook versterken. Kwaliteiten moeten individuele gebreken compenseren. Want een team is zo sterk als haar zwakste schakel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten