Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

dinsdag 31 maart 2015

Awards

In een tweet kwam ik deze afbeelding tegen (keuzes gemaakt door journalist Leon Kersten):
het betreft de awards (individuele prijzen) voor spelers, coach en scheidsrechter actief in de DBL (mannen eredivisie).

Mijn keuzes zijn een beetje anders, te weten ... 

- Meest Waardevolle Speler 
  1. Lance Jeter 
  2. DeJuan Wright 
  3. Arvin Slagter 
  4. Worthy de Jong & Rogier Jansen 
- Meest Waardevolle Speler jonger dan 23 jaar 
  1. Yannick Franke 
  2. Maarten Bouwknecht 
  3. Bas Veenstra 
- Coach van het jaar 
  1. Ivica Skelin (Donar; supercup + nationale beker) 
  2. Eddy Casteels & Sam Jones  
- Nieuweling van het jaar

  1. Bas Veenstra 
  2. Nigel van Oostrum 
- Speler die zich het meest verbeterd heeft 
  1. Yannick Franke 
  2. Maarten Bouwknecht 
- All Star team 
  1. Lance Jeter 
  2. Worthy de Jong
  3. DeJuan Wright  
  4. Stefan Wessels 
  5. Joe Burton 
- All DEFENSE team 
  1. Lance Jeter 
  2. Sean Cunningham 
  3. Mohammed Kherrazi 
  4. Stefan Wessels 
  5. Thomas Koenis 
- Beste verdediger 
  1. Mohammed Kherrazi 
  2. Thomas Koenis 
  3. Sean Cunningham (Bill Clark speelde in mijn ogen niet voldoende wedstrijden) 
- Beste 6e speler 
  1. Arvin Slagter 
  2. Valentijn Lietmeijer 
  3. Dylon Cormier 
- Minst slechte scheidsrechter 
  • Antio Sinterniklaas

zondag 29 maart 2015

4 op een rij

Het is de vierde prijs op rij die we in bijna 2 seizoenen tijd hebben gewonnen. Én we gaan voor de vijfde.

Vorig seizoen (2013/2014) wonnen we in april de nationale beker en in mei de landstitel (finale van de play-offs).

Dit seizoen (2014/2015) wonnen we in oktober de supercup (wedstrijd tussen landskampioen en bekerwinnaar (in dit geval verliezend bekerfinalist aangezien we vorig seizoen de dubbel wonnen)) en vanmiddag wonnen we opnieuw de nationale beker. We gaan er voor om in mei de landstitel te prolongeren.

De wedstrijd werd gewonnen. De arbitrage mocht niet baten. Het was schandalig hoe de wedstrijd werd ontsierd door slechte (lees: partijdige) beslissingen. Den Bosch werd keer op keer voor de laatste keer gewaarschuwd voor een technische fout (T).

De paar waarschuwingen die Donar kreeg waren ook nog eens onterecht! Zo liet Koenis zich helemaal niet vallen maar werd hij weggeduwd door de Bosche center Reggie Johnson. Deze "stevige" man drukte ook nog eens zijn elleboog in het gezicht van de Nederlandse international.

De arbiters lieten zich ook overduidelijk beïnvloeden door kritiek van de Bosche ploeg. De scheidsrechters hadden (ten onrechte!) gefloten voor een loopovertreding (die zou zijn gemaakt door Nederlands international Ralf de Pagter). In de daarop volgende aanval floten ze voor een aanvallende fout. Een regelrechte goedmaker. Van een P was absoluut geen sprake.

Inside speelden we niet sterk. Wat o.a. bleek uit de verhouding in rebounds: 44 (Shoeters) tegenover 27 (Donar). Uit deze aanvallende rebounds scoorden met name Johnson en De Pagter diverse punten. Wél we waren we in de slotfase koelbloedig vanaf de vrije worplijn.

Als in de play-offs nou alle spelers goed spelen én we ook dan een sterk TEAM zijn, dan behoort titelprolongatie tot de mogelijkheden. En, eerlijk is eerlijk, dat durfde ik aan het begin van dit seizoen niet te zeggen. Dromen en hopen, ja, dat deed ik wel. En een plek in de halve finale van de play-offs, daar ging ik ook wel vanuit. Maar (dankzij de tussentijdse versterkingen) de ploeg die we nu hebben, ondanks blessures, is beter dan verwacht. Als het ook nog eens lukt om Ross Bekkering fit te krijgen voor de finale (als we ons daar voor plaatsen!) ...

Sinterklaas, Bea & Paulien maakten er een grof schandaal van. Maar wat telt: Donar won de beker!

De rapportcijfers:
- Lance Jeter = 8+
- Mark Sanchez = 7
- Sean Cunningham = 8-
- Maarten Bouwknecht = 6
- Mark Ridderhof = -
- Bas Veenstra = -
- Craig Osaikhwuwuomwan = 6
- Thomas Koenis = 7
- Stefan Mladenovic = -
- Ivica Skelin = 8
- Team = 7
- scheidsrechters = 1

A.s. zaterdagavond speelt Donar weer tegen Den Bosch. Het betreft een competitiewedstrijd (reguliere competitie) die wordt gespeeld in Den Bosch. Deze bekerfinale werd gespeeld in Zwolle.

Winst is, met het oog op het behalen van de tweede plaats, iets waar het team voor zal strijden.

zaterdag 28 maart 2015

Houdini act Scylla

De vrouwenploeg van Scylla heeft vanavond met 59 - 57 gewonnen van Twente Buzzards. Topscorer aan de zijde van Scylla was een vrouw die haar jeugdopleiding genoot in het Twentse land: Femke Winkels.

Ze kreeg weliswaar goede steun van Suzanne Bergenhenegouwen (center) en Valerie Simonetti (shooting-guard/small-forward) maar was toch wel de beste speelster van het veld. Een drive (met spin dribble) of een drietje? Ze kreeg het allemaal voor elkaar. Ook een fade - away onder druk. (Zowel qua tijd op de klok áls verdediging.)

Op 11 april spelen de Twente Buzzards in Haren tegen HSVB.

Onnodige nederlaag

Het vrouwen A-team van de Groene Uilen heeft vanmiddag een onnodige nederlaag geleden. Onnodig doch niet onterecht. Ondanks de slechte arbitrage, die absoluut in het nadeel was van de Groningse studentes.

De Groningse meiden speelden te slap en te slordig. Ze kwamen in het eerste kwart op achterstand, kwamen in het tweede kwart terug in de wedstrijd (en pakten zelfs een voorsprong van 12 punten) maar zagen de tegenstandsters toch weer dichtbij komen. Ruststand: 37 - 33.

Tactische én technische fouten (en dan niet in de zin van een T!) waren er debet aan dat de ploeg een 73 - 74 nederlaag leed. Terwijl men amper een minuut voor tijd nog 73 - 71 voor stond. (Teruggekomen van een 63 - 69 achterstand.)

Over T's gesproken: de twee scheidsrechters waren, spijtig genoeg, twee laffe faalhazen die het niet aandurfden om speelsters noch de coach van Almonte wegens voortdurend zeiken te bestraffen met een T.

Het bestraffen van loopovertredingen durfde het tweetal arbiters ook niet aan. Met als gevolg vele P's voor de speelsters van de Groene Uilen.

De Uilen moeten het zichzelf echter aanrekenen te grossieren in turnovers, vele rebounds te laten aan de tegenpartij (te vriendelijk voor de gasten!), verkeerde keuzes te maken in aanvallen (speel het simpel!).

Helaas! hopelijk weet de ploeg zich echter wél te plaatsen voor de final four. Met nog een thuiswedstrijd tegen U.S. Amsterdam voor de boeg ziet het programma er niet makkelijk uit.

De 1e ronde

Wat de eindstand van de reguliere competitie wordt is nog niet zeker. Zelf heb ik wel enige verwachtingen, die zal ik hier zo (nogmaals) met jullie delen.


  1. Shoeters (Den Bosch) 
  2. Leiden 
  3. Donar (Groningen) 
  4. Landstede basketball (Zwolle) 
  5. Rotterdam basketball college 
  6. Aris (Leeuwarden) 
In de eerste ronde zijn de nummers 1 en 2 (zeer waarschijnlijk Den Bosch en Leiden) vrij. De nummer 3 speelt tegen de nummer 6. De nummer 4 speelt tegen de nummer 5. 

Waar geef je de voorkeur aan (als je geen 1e of 2e wordt)? En hoe prettig vind je het om in de eerste ronde niet te spelen? 

Hoewel het goed is om in de play-offs de focus steeds op de eerstvolgende wedstrijd te richten, is het niet onverstandig om ook verder te kijken. Ondanks dat je, als je kampioen wilt worden, van iedereen moet kunnen én willen winnen! 


Een sprongetje derhalve naar de halve finales. 

De nummer 1 speelt tegen de winnaar van 4 tegen 5. De nummer 2 speelt tegen de winnaar van 3 tegen 6. 

Als ik kijk naar Zwolle: lijkt het erg moeilijk te gaan krijgen tegen Shoeters. In de halve finale van het bekertoernooi werd thuis met 3 punten verschil verloren (maar was de achterstand in de wedstrijd veel groter). Uit (in Den Bosch) waren de Boschenaren heer en meester. 

Tegen Leiden lijkt de ploeg van coach Van den Belt meer kans te maken. 

Wat zegt dat? Nou, als Donar Groningen in de halve finale tegen Leiden zou moeten spelen, dan zouden ze in een mogelijke finale wel eens een frisse Bosche ploeg kunnen tegenkomen. Terwijl Donar zelf waarschijnlijk een redelijk zware halve finale serie in de benen heeft. 

Nog een blik op Donar Groningen: de ploeg lijkt tegen Den Bosch en Leiden allebei kans te hebben. Ondanks de blessures van Wright en Bekkering. Shoeters heeft het traditioneel lastig in Groningen (moeite om daar te winnen). Leiden won de afgelopen jaren regelmatig in Groningen maar Donar won regelmatig in Leiden. 

Leiden speelt zonder center en is mede daarom inside minder sterk dan Den Bosch. Gezien de blessure van Bekkering lijkt dat in het voordeel van de Groningers. Tegen een ploeg met een sterke grote man heb je ook klasbakken nodig op de perimeter. Het is dan toch een gemis als je niet over Wright kunt beschikken! Ook al forceert die nogal eens, en is hij niet zo'n goede verdediger. 

Het is wel riskant om te gaan rekenen, en te denken dat je beter 4e dan 3e kunt worden. (Of andersom.) Wat mij betreft probeert Donar gewoon om toch nog 2e te worden! Lukt dit niet dan is de 3e plek ons lot. De 2e plaats betekent thuisvoordeel in de halve finale. Belangrijk in mijn ogen! Wellicht lukt het om in zo'n week zonder wedstrijden om Bekkering klaar te stomen voor de play-offs?   

vrijdag 27 maart 2015

DTL

Donar u24 heeft vanavond (vrijdag 27 maart) in Zwolle verloren van Landstede basketball u24. Met ruim verschil. Jammer voor de jonge Groningers maar niet echt verrassend.

Triest is echter hoe men omgaat met deze competitie, met beoogde opleidingsploegen!

  1. de kampioen (winnaar van een competitie) mag geen kampioen worden genoemd 
  2. geen bekertoernooi voor u24 ploegen 
  3. geen final four van de DTL 
  4. veel jonge spelers waardoor idee dat je tot je 24e in zo'n competitie zou moeten spelen (voor je ontwikkeling) niet bekrachtigd wordt 
  5. geen eredivisie spelers die na een blessure terugkeren via de DTL (wat wel deels de bedoeling is van deze competitie) 
Als je winnaar bent van een competitie (een serie wedstrijden) dan ben je gewoon de kampioen. Dát is de definitie, zó staat het in het woordenboek! Afspraken? Reglement? Het is allemaal stierenpoep! Maar dát snapt men binnen de FEB en NBB niet. Verrassend? Geenszins. 

Het is voor de Zwolse ploeg (die dit seizoen de besten zijn) jammer dat zij niet het respect krijgen wat ze verdienen. Dat er mensen zijn die ontkennen dat zij kampioenen zijn. Waarom willen ze afbreuk doen aan de prestatie van deze ploeg?!?

Yannick Franke naar de NBA?

Yannick Franke staat op een lijst van kandidaten voor de NBA. Zie hier de internationale lijst spelers geboren in 1996.

Het is hem gegund om ooit in de NBA te spelen. Deze jonge guard die dit seizoen uitkomt voor Rotterdam basketball college.

Vorig seizoen stond hij onder contract bij Leiden, maar daar kwam hij weinig in actie. Het lijkt mij goed voor zijn ontwikkeling als hij terugkeert bij B.S. Leiden, en daar in het seizoen 2015/2016 wél veel speelt.

Wanneer Franke samen met Rogier Jansen de posities van point-guard en shooting-guard bezet (gelijktijdig in het veld, en op basis van het spel de rollen indien gewenst wisselen) zal hij meer een all-round guard worden. En dat komt waarschijnlijk zijn carrière ten goede.

Als Leiden er dan ook nog eens in slaagt om ex-international Aron Royé te contracteren, dan kan Franke trainen met spelers die op de positie van point-guard (Royé) respectievelijk shooting-guard (Jansen) tot de Nederlandse top behoren (en die al een jarenlange carrière achter de rug hebben).

Dagelijks trainen met spelers als Jansen, De Jong, Kherrazi en wellicht ook Royé is denk ik gunstig voor de ontwikkeling van een jonge speler als Franke. Beter dan trainen in een selectie als die van Rotterdam basketball college. Met alle respect.

Een speler als Mike Schilder (Shoeters) ontwikkelt zich door te trainen met mannen als Arvin Slagter, Kees jr Akerboom, Stefan Wessels. Met spelers uit de USA als Brandyn Curry en Chris Denson. En vorig seizoen Tony Johnson, Ali Farokhmanesh en David Gonzalvez. Daarvoor met Andre Young, DeJuan Wright en Matt Bauscher.

Voorbereiding?

Welke conclusie kan je trekken op basis van de wedstrijd Shoeters Den Bosch vs Aris Leeuwarden?

De Boschenaren begonnen met Curry, Denson, Akerboom, Wessels & De Pagter in de basis. Slagter en Johnson kwamen van de bank.

Het werd een eindstand 108 - 80. Conclusie: Aris scoorde een behoorlijk aantal punten. Meestal wordt er tegen Shoeters niet zo veel gescoord.

Ik heb de wedstrijd niet gezien maar ben geneigd om te zeggen dat de Bosche ploeg ontspannen naar de bekerfinale (van a.s. zondag) toeleeft. Men wilde weliswaar de wedstrijd winnen (wat ook lukte) maar goed verdedigen vraagt veel van de concentratie & focus van spelers. Druk die vermoeiend kan zijn. En het is juist prettig als de spelers fris aan de finale kunnen beginnen, zo zal coach Jones vermoedelijk gedacht hebben?

Donar speelde deze week geen wedstrijd. De trainingen zullen in het teken van de finale hebben gestaan. Qua rotatie is de Groninger ploeg kleiner dan de ploeg uit Den Bosch.

donderdag 26 maart 2015

Hogerop

Gaan de mannen van de Groene Uilen (als zij ook dit seizoen kampioen worden van de promotiedivisie) deze zomer promoveren naar de eredivisie (DBL)?

Coach H. Nieboer heeft die ambitie. Enkele spelers zien het niet zo zitten (naar eigen zeggen "niet voor niets een stap terug gedaan"). Het bestuur lijkt ook niet warm te lopen ("We zijn een studentenclub die opleiden belangrijk vindt. Spelers moeten vanuit het 2e kunnen doorstromen naar het 1e. Wanneer het 1e in de eredivisie speelt is het verschil te groot." (Het tweede speelt in de tweede divisie.)) De club heeft weinig leden (waarvan de meeste leden wedstrijden spelen en diverse leden ook actief zijn als scheidsrechters), en daarmee weinig 'kader' om een zaal op te bouwen / gastheer of gastvrouw zijn.

Persoonlijk zeg ik: laat de Groene Uilen uitkomen in een promotiedivisie die bestaat uit de tob (flop) 4 van de huidige eredivisie + de ploegen die dit seizoen actief zullen zijn in de final four van de promotie divisie. (Aan het einde van het seizoen degradeert de nummer 8 als de kampioen van de nieuwe eerste divisie wil promoveren.)

Geef de ploeg die actief is in de promotie divisie de focus op topsport zodat jonge spelers kunnen doorgroeien naar de eredivisie (Donar)!

Over die focus: er wordt gesproken over het binnen een aparte stichting onderbrengen van de eerste teams (mannen en vrouwen). Goed idee. Ik heb het al vaker gezegd: de eerste teams zouden moeten worden gestuurd door topsportbeleid.

dinsdag 24 maart 2015

Rise to the occasion?

In het Dagblad van het Noorden (maandag 23 maart) stond dat Donar - coach Skelin had gezegd dat Craig Osaikhwuwuomwan (speler van Donar) wakker moet worden. (Wakker worden uit de winterslaap.)

Nu heb ik, zoals ik in de blog Landstede vs Donar al schreef, de wedstrijd tussen Landstede basketball Zwolle en Donar Groningen niet gezien. Ik heb dan ook geen idee of Osaikhwuwuomwan (ook wel Craig O genaamd) onder zijn niveau presteerde. Stel nou dat hij niet slechter was dan in de eerdere wedstrijden. Wat als hij niet beter kan?

Een nieuwe speler (ook Nederlander) contracteren kan nu niet meer. Spelers hadden in februari een wedstrijd (ook al zou het maar 1 seconde zijn) moeten spelen om ook daarna speelgerechtigd te zijn. Los daarvan: zo laat in het reguliere seizoen nog een team moeten bouwen, klaar moeten stomen voor de play-offs, is onwenselijk.

We gaan de play-offs dus in met de huidige selectie. (Kleiner geworden door de blessures van Bekkering (die mogelijk vlak voor de play-offs uit het gips mag) en Wright (mogelijk voor de rest van het jaar 2015 uitgeschakeld).) Nu is het niet bijzonder dat in de play-offs de rotatie kleiner is dan tijdens het reguliere seizoen, en soms werkt men daar aan het einde van de reguliere competitie al naar toe.

Wij hebben in het reguliere seizoen nog drie wedstrijden in de agenda staan. Exclusief de bekerfinale die op zondag 29 maart gespeeld wordt. Maar ... is de selectie diep genoeg om spelers die nu weinig spelen in de play-offs überhaupt niet meer in te zetten?

Kunnen Osaikhwuwuomwan en Ridderhof de uitdaging (die wacht in de bekerfinale & in de play-offs) aan?

maandag 23 maart 2015

Match-ups?

De bekerfinale van a.s. zondag (29 maart). Ik zeg er toch nog maar wat meer over dan in het stuk "cupfighters".

De match-ups. (Ik ben niet aansprakelijk voor fouten!)

Point-guards: Brandyn Curry (Shoeters) vs Lance Jeter (Donar)
Shooting-guards: Chris Denson (Shoeters) & Arvin Slagter (Shoeters) vs Sean Cunningham (Donar)
Small-forward: Kees jr. Akerboom (Shoeters) vs Bill Clark (Donar)
Power-forward: Stefan Wessels (Shoeters) & Ralf de Pagter (Shoeters) vs Mark Sanchez (Donar) & Craig Osaikhwuwuomwan (Donar)
Center: Reggie Johnson (Shoeters) & Ralf de Pagter (Shoeters) vs Thomas Koenis (Donar)
Point-guards (back-ups): Mike Schilder (Shoeters) vs Maarten Bouwknecht (Donar)
Guard (back-ups): Arvin Slagter (Shoeters) &Vincent Nguyen (Shoeters) & Pim de Vries (Shoeters) vs Stefan Mladenovic (Donar)
Forward (back-ups): Frederik Adriaans (Shoeters) & Pim de Vries (Shoeters) vs Bas Veenstra (Donar)
Shooting-guards (back-ups): Pim de Vries (Shoeters) vs Mark Ridderhof (Donar)

Ja, dat ziet u / zie je goed! Shoeters heeft een diepere selectie.
Point-guards: beide ploegen in principe 1 kandidaat als starter. Shoeters heeft denk ik wel meer spelers die op deze positie zouden kunnen spelen (3 tot 6 opties voor Shoeters respectievelijk 3 à 4 opties voor Donar). Echter, daarvan (Shoeters) 2 spelers die niet of nauwelijks spelen.
Shooting-guards: Shoeters beschikt over 2 spelers die beiden zouden kunnen starten. Die wellicht ook samen kunnen spelen maar dan is de vraag: wie spelen er op de andere posities? (Of: wie speelt er juist niet op een van de andere posities?) Donar kan ook twee spelers op deze positie zetten maar ... een van hen is de startende point-guard (Jeter).
Back-up shooting-guards: in mijn ogen is Donar hier (met Mladenovic en Ridderhof) in het voordeel ten opzichte van Shoeters (met Slagter en De Vries). Dit omdat Slagter en Denson zich niet tot elkaar verhouden als back-up respectievelijk starter (of andersom) én omdat Slagter toch voornamelijk een shooting-guard is terwijl Mladenovic (wél meer een back-up (toch nog op de weg terug na een blessure) veel meer een combo-guard is.
Small-forward: Clark (Donar) is verdedigend beter, én meer multi-functioneel (inzetbaar op meer posities: 2, 3 en 4 tegenover 2 en 3 voor Akerboom).
Power-forward: hier is Shoeters duidelijk in het voordeel met internationals Wessels & De Pagter tegenover Sanchez (Donar).
Center: aanvallend is Reggie J. denk ik beter dan Thomas Koenis. Verdedigend beschouw ik Koenis als een betere speler dan Johnson. Qua rebounding acht ik ze gelijkwaardig. Voordeel voor Shoeters is dat zij voor deze positie (met De Pagter) een betere back-up hebben dan Donar (met Osaikhwuwuomwan).

Basketball is echter een TEAMsport. Donar probeert de titel te verdedigen. Shoeters speelde vorig jaar niet in de finale. Donar beschikt, door de overwinning tegen Zwolle, over een goede moraal. Shoeters speelde afgelopen weekend niet. De ploeg speelt donderdag 26 maart nog een competitiewedstrijd tegen Aris Leeuwarden. Het zal voor de ploeg van Shoeters niet zo'n wedstrijd worden als de wedstrijd Landstede basketball Zwolle vs Donar Groningen was voor de Groningers. (Vermoed ik.) Maar ... ik durf me toch niet te wagen aan een voorspelling.

Scheve verhoudingen!

De verhoudingen in de DBL (Dutch basketball league of wel de mannen eredivisie) zijn op meerdere vlakken totaal scheef!

1. verschil in kwaliteit: de nummer 1 op de ranglijst staat op 40 punten (uit 24 gespeelde wedstrijden), de laagst geklasseerde ploeg staat op 6 punten (uit 24 gespeelde wedstrijden). Verschil tussen de nummer 4 (de laagst geklasseerde ploeg die in de 1e ronde van de play-offs thuisvoordeel heeft, op dit moment is dat Zwolle) en de nummer 5 (de hoogst geklasseerde ploeg die in de 1e ronde van de play-offs geen thuisvoordeel heeft, op dit moment is dat Aris Leeuwarden) bedraagt 16 punten. Zwolle heeft 30 punten uit 21 gespeelde wedstrijden, Aris Leeuwarden heeft 14 punten uit 23 gespeelde wedstrijden.

2. gespeelde wedstrijden: de aantallen ...
Donar Groningen (huidige nummer 2 gezien aantal punten) 25 gespeeld
Leiden (1), Rotterdam (6), Weert (7) en Apollo Amsterdam (8) 24 gespeeld
Aris Leeuwarden (5) 23 gespeeld
Den Bosch (3) en Landstede basketball Zwolle (4) 21 gespeeld

Een verschil van 4 wedstrijden tussen de ploeg met het meeste aantal gespeelde wedstrijden en de ploegen met het minste aantal gespeelde wedstrijden. Den Bosch speelde dit seizoen in een Europees bekertoernooi. Zwolle niet. Toch moeten zij (ten opzichte van Groningen) nog 4 wedstrijden inhalen. Waarvan 2 tegen Den Bosch (respectievelijk Den Bosch moet nog 4 wedstrijden inhalen waarvan er 2 tegen Zwolle).

Het is een chaotische puinhoop binnen de FEB (en de NBB)! Dit zal nooit verbeteren. Sterker nog: ik voorspel voor het seizoen 2015/2016 een verdere verslechtering van de gang van zaken.

Waarom?
1. geen vermindering van het aantal clubs in de eredivisie (de tob 4 van de eredivisie zou samen moeten gaan met de top 4 van de promotiedivisie)
2. geen verandering van de play-offs (Eredivisie met 4 ploegen betekent een final four: halve finales best-of-3 gevolgd door finale best-of-7. Korte serie halve finales levert meer spanning op. De druk van verliezen is groter dan bij best-of-5.) omdat de opzet van de competitie niet verandert. Een optie zou nog kunnen zijn: eredivisie met 12 ploegen (huidige eredivisie plus top 4 (deelnemers final four) van de promotiedivisie. Nadat alle ploegen 1x uit en 1x thuis tegen elkaar hebben gespeeld wordt de competitie verdeeld in elite A (nummer 1 tot en met nummer 4), elite B (nummer 5 tot en met nummer 8) en elite C (nummer 9 tot en met nummer 12).

In zo'n poule speel je ook nog 1x uit en 1x thuis tegen elkaar. Daarna spelen de ploegen van de elite A nog een play-offs (best-of-3 gevolgd door best-of-7).

Zo'n grote eredivisie kan alleen als al die 12 ploegen kunnen spelen in een hal die voldoet aan de voorwaarden die nu gelden voor de DBL! Groene Uilen (huidige nummer 1 van de promotie divisie) speelt bijvoorbeeld op een vloer die niet voldoet aan de voorwaarden die de FEB stelt als het gaat om deelname aan de DBL.

Bij het wegvallen van sponsorgelden bij clubs als Rotterdam, Weert en Amsterdam worden de verschillen tussen hen en clubs als Den Bosch en Groningen nóg groter.

zondag 22 maart 2015

Het einde nadert [mannen promotie divisie]

Ook de ploegen in de mannen promotie divisie hebben nog slechts enkele weken te gaan tot de final four begint (met een halve finale over 2 wedstrijden).

De huidige stand (gedeeltelijk, er zijn 12 ploegen):

  1. Groene Uilen 19 gespeeld, 34 punten 
  2. Red Giants 19 gespeeld, 32 punten 
  3. Binnenland 21 gespeeld, 30 punten 
  4. Cangeroes 20 gespeeld, 28 punten 
  5. Black Eagles 18 gespeeld, 22 punten 
  6. CobraNova 18 gespeeld, 22 punten 
Resterende wedstrijden (reguliere competitie) voor Groene Uilen: 
11 april (16:30 uur) thuis tegen Red Giants 
18 april uit tegen Punch 
??? uit tegen Black Eagles 

De Groene Uilen zijn de titelverdedigers van de mannen promotie divisie. Afgelopen zomer (juli / augustus 2014) lukte het niet om te promoveren naar de eredivisie (DBL). Men is in gesprek, aan het onderzoeken, om de ambitie (promotie naar de eredivisie) te verwezenlijken. 

Niet iedereen van de huidige selectie zal de ambitie hebben om (weer) in de eredivisie te spelen. Wellicht (overigens zie ik dat ook als een optie als de Uilen ook volgend seizoen uitkomen in de promotie divisie) kunnen jonge spelers van Donar (huidige eredivisie spelers) rijpen in de promotie divisie (als er in de DBL ook volgend seizoen met 4 buitenlanders gespeeld mag worden)? Donar doet weinig aan het ontwikkelen van jonge spelers. En het terughalen van jonge spelers die in Groningen zijn opgeleid? 

Maarten Bouwknecht, Jos van der Laan, Olaf de Vries, Niek Nieboer, Yannick van der Ark, Jonah Kremer, Bas Veenstra ... Lijkt mij een leuke ploeg!  

Laatste weken voor de final four [vrouwen promotie divisie]

Ook de reguliere competitie van de vrouwen promotie divisie nadert haar einde. 9 ploegen, iedere ploeg speelt in het reguliere seizoen 24 wedstrijden (anderhalve competitie).

De huidige stand:

  1. US Amsterdam 20 gespeeld 36 punten 
  2. Almonte Eindhoven 19 gespeeld 28 punten 
  3. Jugglers Enschede 20 gespeeld 24 punten 
  4. Groene Uilen Groningen 20 gespeeld 22 punten 
  5. DAS Delft 21 gespeeld 18 punten 
  6. Baros Rotterdam 19 gespeeld 16 punten 
  7. Cangeroes Utrecht 20 gespeeld 16 punten 
  8. Green Eagles Maassluis 21 gespeeld 14 punten 
  9. Hoofddorp 20 gespeeld 6 punten  
Groene Uilen (ik ben een Groninger) heeft nog enkele lastige wedstrijd op het programma staan maar ... er is wel sprake van enige marge naar plek 5. En, er is nog kans op plek 3. 

Het programma voor de laatste weken alvorens de final four van start gaat (met een halve finale over 2 wedstrijden: thuis & uit). 

28 maart 14:15 uur thuis tegen Almonte 
11 april 14:30 uur thuis tegen U.S. 
18 april 17:15 uur uit tegen Baros 
25 april 14:00 uur thuis tegen Hoofddorp  

Landstede vs Donar (22 maart 2015) [DBL]

Voorop gesteld: ik heb de wedstrijd niet gezien. Over het verloop kan ik niets anders zeggen dan anderen in hun verslagen al schrijven. Die woorden herhaal ik maar niet. (Gewoon omdat dit niet origineel is!)

Over het vertoonde spel kan ik helemaal niets zeggen. Heb een trouwe fan (die daar wél was) nog niet gesproken.

Ik kan alleen maar zeggen dat de overwinning, met het oog op klassering voor de play-offs, erg nuttig is. Plek 3 is dichterbij gekomen.

De balans tussen Zwolle en Groningen is als volgt ...
Zwolle won dit seizoen 2x (in Groningen) en Groningen won dit seizoen 2x (in Zwolle). De uitslagen in Zwolle waren 73 - 84 (d.d. 30 november 2014) en 81 - 83 (d.d. 22 maart 2015). Ofwel +13 voor Donar Groningen. In Groningen waren de uitslagen 74 - 78 (d.d. 11 oktober 2014) en 68 - 78 (d.d. 31 januari 2015). Met andere woorden +14 voor Landstede basketball Zwolle. In totaal +1 voor de Zwolse ploeg.

Huidig aantal punten? Zwolle 30 (uit 21 wedstrijden) respectievelijk Groningen 38 (uit 25 wedstrijden).

Om 3e te kunnen worden zal Zwolle alle 4 inhaalwedstrijden moeten winnen. Er vanuit gaande dat Donar het in de resterende wedstrijden niet slechter doet dan Zwolle.

Zou het Donar nog lukken om uiteindelijk meer punten te halen dan Leiden? En daarmee nog 2e te worden? Áls dat het geval is dan hoop ik op de volgende confrontaties in de 1e ronde: (3) Leiden vs Rotterdam (6) en (4) Zwolle vs Leeuwarden (5).

Qua stand vlak voor Kerst is het zeer spijtig dat Den Helder Kings failliet ging. De strijd tussen de nummers 4 en 5 (kwartfinale) zou daarmee veel spannender zijn geweest dan nu het geval zal zijn.

#1?

Welke ploeg gaat er als nummer 1 de play-offs in? Leiden of Den Bosch?

De huidige stand:
1. Leiden 23 wedstrijden gespeeld, 38 punten
2. Den Bosch 21 wedstrijden gespeeld, 36 punten
(3. Groningen 24 wedstrijden gespeeld, 36 punten
4. Zwolle 20 wedstrijden gespeeld, 30 punten)

Resterend programma?

Leiden speelt nog ...
uit: Amsterdam (zondag 22 maart), Zwolle (zaterdag 4 april), Den Bosch (zaterdag 11 april), Groningen (zaterdag 18 april)
thuis: Rotterdam (zaterdag 28 maart)

Den Bosch speelt nog ...
uit: Aris Leeuwarden (maandag 6 april), Zwolle (woensdag 15 april)
thuis: Aris Leeuwarden (donderdag 26 maart), Zwolle (woensdag 1 april), Donar Groningen (zaterdag 4 april), Weert (donderdag 9 april), Leiden (zaterdag 11 april)

Voorspelling? Den Bosch gaat als nummer 1 de play-offs in.

1e ronde play-offs

Spanning in aanloop naar de 1e ronde van de play-offs. Hoe zal de ranglijst er aan het einde van het reguliere seizoen uit zien? De nummer 3 ontmoet in de eerste ronde de nummer 6. De nummer 4 speelt tegen de nummer 5. Dit alles in een best-of-3 serie.

De huidige stand:
3. Groningen (Donar) 24 gespeeld - 36 punten
4. Zwolle 20 gespeeld - 30 punten
5. Leeuwarden 23 gespeeld - 14 punten
6. Rotterdam 24 gespeeld - 14 punten

Qua winst percentage staat Zwolle boven Groningen (15 op 20 vs 18 op 24). Nou lijkt dat niet zo (beiden 75%) maar wanneer Zwolle haar 4 inhaalwedstrijden wint verdienen zij hiermee 8 punten en passeren zij de Groningers op de ranglijst. Lastig, want 2 van deze inhaalwedstrijden moet de ploeg spelen tegen Shoeters Den Bosch.

De resterende wedstrijden:

Groningen speelt nog ...
uit: Zwolle (zondag 22 maart), Den Bosch (zaterdag 4 april)
thuis: Aris (zaterdag 11 april), Leiden (zaterdag 18 april)

Zwolle speelt nog ...
uit: Aris (zaterdag 28 maart), Den Bosch (woensdag 1 april), Weert (dinsdag 7 april), Rotterdam (zaterdag 18 april)
thuis: Groningen (zondag 22 maart), Leiden (zaterdag 4 april), Amsterdam (zondag 12 april), Den Bosch (woensdag 15 april)

Leeuwarden speelt nog ...
uit: Den Bosch (donderdag 26 maart), Groningen (zaterdag 11 april)
thuis: Zwolle (zaterdag 28 maart), Den Bosch (maandag 6 april), Amsterdam (zaterdag 18 april)

Rotterdam speelt nog ...
uit: Leiden (zaterdag 28 maart), Amsterdam (maandag 6 april)
thuis: Weert (zaterdag 4 april), Zwolle (zaterdag 18 april)

Verwachting gezien programma:
3. Groningen (op dit moment 1 - 2 achter (in wedstrijden) tegen Zwolle)
4. Zwolle (op dit moment 2 - 1 voor (in wedstrijden) tegen Groningen)
5. Rotterdam (ook beter onderling resultaat ten opzichte van Aris)
6. Leeuwarden

zaterdag 21 maart 2015

Groningen vs Zwolle

Vanmiddag, zaterdag 21 maart, was het een confrontatie Groningen tegen Zwolle: RTC Noord vs Landstede basketballacademie / Yellow Blizzards (vrouwen under 20 eredivisie).

Kwartstanden:

  1. 10 - 15 
  2. 19 - 38 (9 - 23) 
  3. 29 - 49 (10 - 11) 
  4. 56 - 72 (27 - 23) 
Het tweede kwart kostte de thuisploeg de wedstrijd. In de overige drie kwarten bood de ploeg moedig weerstand aan de bezoekende formatie (die met Jolly Jumpers uit Tubbergen op een gedeelde 1e plaats staat: Jumpers heeft 30 punten uit 18 wedstrijden, de Blizzards hebben 28 punten uit 17 wedstrijden (mogelijk is deze stand van vóór de wedstrijd die zojuist gespeeld is)). 

Dat het team van coach Siderius - Bolman het verschil in het laatste kwart wist terug te brengen van 20 naar 16 lijkt weinig bijzonder maar verdient denk ik toch wel respect. Niet zelden zie je wedstrijden waarin dergelijke verschillen alleen maar groter worden. 

De Groningse meiden toonden veerkracht. Van 18 naar 20 en uiteindelijk naar 16. Na een verschil van 5 aan het einde van het eerste kwart.

Forward/guard Marit Siersema vertrok na de wedstrijd nog naar Delft voor de wedstrijd DAS vs Groene Uilen (vrouwen promotiedivisie).

Morgenmiddag, zondag 22 maart, is er de confrontatie Zwolle tegen Groningen: Landstede basketball vs Donar (mannen eredivisie).

vrijdag 20 maart 2015

Na DeJuan ook Ross (weer) geblesseerd!

Ross Bekkering, de aanvoerder van de ploeg, was eerder dit seizoen al een paar maanden geblesseerd (aan zijn schouder). Nu is hij opnieuw geblesseerd geraakt: middenhandsbeentje gebroken. De power-forward, die geselecteerd is voor de Nederlandse selectie (nationale ploeg), is naar verwachting minstens 4 weken uitgeschakeld. Hij mist sowieso de bekerfinale (zondag 29 maart).

Omdat de laatste competitiewedstrijd van het reguliere seizoen op 18 april gespeeld wordt, en dan nog bekeken moet worden hoe het staat met de blessure van Bekkering (gips wordt dan verwijderd), lijkt het mij zelfs twijfelachtig of de 'captain' inzetbaar is in de play-offs.

Voorlopig denk ik dat men moet kiezen voor deze "kleine" rotatie (in de play-offs speel je ook met een kleine rotatie): Lance Jeter, Sean Cunningham, Bill Clark, Mark Sanchez & Thomas Koenis in de basis vijf. Vanaf de bank: Maarten Bouwknecht, Bas Veenstra en Stefan Mladenovic.

De kans op titelprolongatie wordt minder maar de Donar-fans moeten hoop blijven houden, positief blijven zoals DeJuan Wright eerder zei (naar aanleiding van zijn blessure).

donderdag 19 maart 2015

Open & (klant)vriendelijk

De finaledag (bekerfinales) lijkt qua sfeer te gaan uitlopen in een grote teleurstelling. Voor de NBB (die over minder euro's beschikt dan hersencellen) zouden de kosten voor zaalhuur een groot probleem zijn.

Gekozen oplossing: per bekerfinale (er worden er in totaal drie gespeeld) kaarten verkopen. Én dus, om te voorkomen dat fans een goedkope kaart kopen om een wedstrijd te zien waar men een duurdere kaart zou moeten kopen, schopt men na iedere finale alle toeschouwers de zaal uit.

Waarom kiest men er niet voor om mensen het volgende aan te bieden: kaart voor 1e finale, kaart voor 1e + 2e finale, kaart voor alle 3 finales, kaart voor 2e finale, kaart voor 2e + 3e finale of kaart voor 3e finale? Je kunt dan de mensen wegsturen die blijven zitten voor een wedstrijd waarvoor ze geen kaart hebben gekocht. Als er dan nog kaarten beschikbaar zijn, en men wil de wedstrijd tóch zien, dient men een kaart te kopen!

Mensen een zaal uitjagen is mensen bij de sport wegjagen. En dát is iets wat de basketballsport in Nederland absoluut niet kan gebruiken. Het imago is al decennia lang bedroevend slecht (daarom ook geen sponsors). Om zowel de nationale ploegen áls de verschillende competities (DBL en DWBL) te versterken is het van belang om de sport goed te verkopen! Niet alleen met mooie acties van de spelers/speelsters maar ook met klantvriendelijkheid en fraaie p.r.-stunts.

Ach, de NBB én FEB zullen dit nimmer gaan begrijpen.

cupfighters

Zondag 29 maart worden de bekerfinales voor jongens en mannen gespeeld. De finale van de mannen 20+ gaat tussen Shoeters Den Bosch en Donar Groningen.

Mijn voorkeur was een finale tussen Zwolle en Groningen. Ondanks dat de finale in Zwolle wordt gespeeld.

Dat is niet omdat ik denk dat Donar een makkie heeft tegen Zwolle. Waarom ook? Zwolle won dit seizoen 2x een competitiewedstrijd in Groningen. Vorig seizoen won Zwolle in eigen hal (competitiewedstrijd). De derby sfeer spreekt mij aan. Het idee dat je strijdt in het hol van de leeuw.

Shoeters moet het stellen zonder Marcel Aarts (center), Donar kan niet beschikken over DeJuan Wright (forward/guard). Persoonlijk denk ik dat het ontbreken van Wright een groter gemis is dan de absentie van Aarts.

Wat voor wedstrijd het wordt durf ik niet in te schatten. Maar ik verwacht in ieder geval een spannende finale.

zaterdag 14 maart 2015

HSVB vs ZAC (Zwolle) [vrouwen tweede divisie D] (verslag)

Een subtopper in de 2e divisie D. Een zogenaamde inter rayon competitie. (Noord en Oost) De nummer 4 van de competitie (HSVB uit Haren) ontving vanavond, zaterdag 14 maart, de nummer 3 (ZAC / Landstede basketball uit Zwolle).

In het eerste kwart werden er weinig punten gemaakt. De wedstrijd was al ongeveer 4 minuten aan de gang toen er nog altijd een brilstand op het scorebord stond: 0 - 0.  Een stand die door voetbalverslaggever Frits van Turenhout zo mooi uitgesproken werd. (Noel - noel) Aan het einde van het 1e kwart was de stand 8 - 11.

Ook in het tweede kwart had ZAC nog controle over de wedstrijd. De voorsprong werd zelfs nog uitgebreid. HSVB bleef in de wedstrijd dankzij twee driepunters van Maartje Tuinman. De ruststand was 23 - 29.

In de tweede helft ging de thuisploeg veel beter spelen. (De eerste helft was niet zo slecht maar het was te slap. Het tempo in de balcirculatie lag erg laag, veel te laag. Defensief kwam het team qua intensiteit tekort om het de bezoeksters lastig te maken.) Een 29 - 9 tussenstand keerde het beeld volledig om. Na het derde kwart had HSVB dan ook een comfortabele 52 - 38 voorsprong.

De voorsprong kwam in het laatste kwart niet meer in gevaar. In de tweede helft kwam iedereen aan scoren toe. Er werden goede aanvallen gespeeld, de verdediging stond goed. Ook omdat er fel werd verdedigd, de rotatie beter was dan in de eerste helft. Eindstand: 68 - 50.

Aan de zijde van HSVB was Ellis Jager afwezig. Op 11 april speelt de ploeg opnieuw een thuiswedstrijd. Dan tegen Twente Buzzards, de huidige nummer 2 van de tweede divisie D.

Groene Uilen vs Binnenland [mannen promotiedivisie] (verslag)

Het was een matige wedstrijd. De thuisploeg (Groene Uilen) speelde slordig (veel turnovers, slechte verdediging) en stelde daarmee teleur. Met het zwakke spel van de Groningers is de 73 - 83 nederlaag logisch verklaard.

De nederlaag is terecht maar er viel wel het een en ander op af te dingen: onsportief gedrag van de gasten (smerige fouten, veel zeiken over P's die men terecht tegen kreeg) en laf optreden van de beide scheidsrechters (er had een D gegeven moeten worden aan de nummer 8 van Binnenland voor het uitdelen van een klap in het gezicht van de nummer 7 van Groene Uilen (Yannick van der Ark) en er hadden minstens 12 T's gegeven moeten worden aan zeurende, klagende, miepende, mekkerende, vallende, toneelspelende, zich aanstellende spelers van Binnenland).

Onsportief waren enkele uitspraken van de speaker ook. Deze staaltjes van 'trash - talking' vond ik nog enigszins humoristisch. Zijn grappen waren ronduit irritant.

vrijdag 13 maart 2015

DeJuan Wright: einde seizoen

Voor DeJuan Wright (small-forward/shooting-guard van Donar) is het seizoen 2014/2015 ten einde. Hij raakte in de competitiewedstrijd tegen Rotterdam geblesseerd aan zijn achilles (pees afgescheurd). Hij is hier vrijdagochtend aan geopereerd. Mogelijk kan hij zelfs de rest van dit kalenderjaar (dus tot en met december 2015) niet basketballen.

Een groot gemis. Weliswaar forceert hij regelmatig in de aanval (te veel alleen doen) en is hij verdedigend geen solide speler. Maar als hij doseert in de aanval, dan is hij erg goed. Hij is creatief, atletisch en hij beschikt zeker over scorend vermogen. Als speler van Leiden was het Wright die een ware plaag vormde voor Donar in de bekerfinale en de play-offs van het seizoen 2013/2014. (Donar won echter de nationale beker en de landstitel.)

Wright was starter. Er zal nu een aanpassing moeten plaatsvinden. Ik zeg:

starting-five: Maarten Bouwknecht, Lance Jeter, Mark Sanchez, Ross Bekkering & Thomas Koenis.
bank: Sean Cunningham, Stefan Mladenovic, Bill Clark, Bas Veenstra & Craig Osaikhwuwuomwan. (En Mark Ridderhof.)

Waarbij ik nog als optie denk aan ...
starting-five: Lance Jeter, Mark Ridderhof, Mark Sanchez, Ross Bekkering & Thomas Koenis.
bank: Maarten Bouwknecht, Sean Cunnngham, Stefan Mladenovic, Bill Clark & Bas Veenstra. (En Craig Osaikhwuwuomwan.)

Misschien moet je de rotatie nu al beperken tot de spelers waar je het in de play-offs mee wilt doen. En dan denk ik aan de volgende spelers ....
starting-five: Lance Jeter, Sean Cunningham, Mark Sanchez, Ross Bekkering & Thomas Koenis.
bank: Maarten Bouwknecht, Stefan Mladenovic, Bill Clark & Bas Veenstra.

donderdag 12 maart 2015

Donar vs Rotterdam (verslag)

Vanavond, donderdag 12 maart, werd in het Groningse theater de basketballwedstrijd tussen Donar (Groningen) en Rotterdam (basketballcollege) gespeeld. Het was voor de supporters van de Rotterdamse ploeg een leuke wedstrijd. Voor de neutrale toeschouwers was het denk ik een kwestie van frustratie verbijten en je neerleggen bij de teleurstelling. Voor de fans van Donar zal het ongetwijfeld een zeer irritante wanvertoning zijn geweest.

Geluk 1 bij dit ongeluk: Donar won wel de wedstrijd.
Geluk 2 bij dit ongeluk: Donar speelt regelmatig betere wedstrijden. (Scheidsrechters zijn als combinatie altijd slecht. En vaak zelfs waardeloos. Bij 3 scheidsrechters is het gemiddelde nooit hoger dan een 4.)

De man van de wedstrijd (meest waardevolle speler) was Yannick Franke. Je ziet vaak dat een speler van de winnende ploeg tot mvp wordt verkozen, maar eerlijk is eerlijk: Yannick Franke was de beste. Hij was redelijk aan het passen, rebounden en verdedigen. En was aanvallend goed. Zijn scorend vermogen was geweldig: 31 punten wist hij te scoren. Het zou mij niet verbazen als Franke na de zomer terugkeert naar de ploeg van Leiden basketball.

Met het oog op de play-offs is de winst van Donar nauwelijks van waarde. Een kwalificering als nummer 2 aan het einde van het reguliere seizoen is, door de wedstrijd Leiden vs Den Bosch (van woensdag 11 maart), zo goed als onmogeljk geworden. De kans dat Den Bosch twee keer gaat verliezen van Zwolle (Landstede basketball): 1x in Den Bosch en 1x in Zwolle, én ook nog een keer van Donar: in Den Bosch, is zeer klein. Ondanks een blessure van Marcel Aarts.

Het behalen van de 3e plaats wordt nog een zware dobber. Wat gunstiger is, is nog niet duidelijk. Het is nog onbekend wie als nummer 1 het reguliere seizoen afsluit.

zaterdag 7 maart 2015

Onnodig spannend

De subtopper van de vrouwenpromotiedivisie (tussen Jugglers uit Enschede en Groene Uilen uit Groningen) werd in het vierde kwart onnodig spannend!

De thuisploeg (Groene Uilen) wist een voorsprong van bijna 20 punten te nemen maar zag laat in de wedstrijd dat deze bijna als geheel verdween. Zoals een pak sneeuw onder een tropisch zonnetje op Jamaica.

Het leek wel een wedstrijd van Donar. Hoe kan het toch dat Groninger ploegen niet slimmer weten te spelen?! De oorzaken (van het spannend worden) zijn legio én overeenkomstig: grossieren in turnovers, niet rebounden, (positioneel) slecht verdedigen, dom aanvallend spel (Bijvoorbeeld een basket niet aanvallen maar in plaats daarvan wat dribbelen. Als je dat doet, wat met het oog op het uitmelken van de schotklok én dus het laten wegtikken van tellen op de wedstrijdklok, doe het dán goed. Je mag geen balverlies lijden!) en het maken van knullige persoonlijke fouten.

Donar verprutste bijna een plek in de bekerfinale, Groene Uilen leed (met het oog op plaatsing voor de final four) bijna duur puntverlies. Over de final four gesproken: hiervoor geldt voor de Groene Uilen hetzelfde als voor Donar in de play-offs: het team moet leren hoe je een wedstrijd controleert én goed uitspeelt. Anders krijgen tegenstanders het gevoel dat er in Groningen wat te halen valt.

Tót het vierde kwart speelden de Uilen overigens vooral goed! Er waren in de eerste drie kwarten ook wel wat slordigheidsfouten maar de Groningse studentes domineerden de wedstrijd. Mooie aanvallen, strakke verdediging, goede schoten.

Eindstand van deze wedstrijd: 76 - 72. Op 15 maart spelen beide ploegen weer tegen elkaar. Dan in Enschede (sporthal Deppenbroek).

Na de mannen zullen binnenkort ook de vrouwen zich plaatsen voor de final four. En dat is leuk voor het Groninger basketball, en voor de Groene Uilen in het bijzonder.

In de ploeg van de Groene Uilen een (voor mij) nieuwe speelster. Ik herkende haar althans niet. Ze droeg het nummer 4. Haar naam is Cheri? Een fanatieke speelster, solide in de verdediging, goed in de rebound.

donderdag 5 maart 2015

GÉÉN revanche!!!

Donar (Groningen) heeft vanavond met een marge van 4 punten de finale van het bekertoernooi gehaald. Een 85 - 80 zege is, na een 79 - 78 nederlaag in de eerste wedstrijd van de halve finale, voldoende gebleken om ook dit seizoen de eindstrijd te halen. Donar kan zo doende op 29 maart 2015 proberen om de titel te verdedigen (Donar is de regerend bekerkampioen). De finale wordt gespeeld in Zwolle.

Bij rust stonden de Leidenaren, dankzij het resultaat van de eerste wedstrijd, nog 1 punt voor. De ruststand was 39 - 39. Het derde kwart was voor Donar, maar de helden van de thuisploeg gaf de voorsprong weg. Gelukkig hield de ploeg het hoofd koel en werd de winst (die minimaal 2 punten moest bedragen) tóch binnen gehaald.

De arbitrage was traditioneel schandalig slecht! Zo kreeg Leiden-speler Mohamed Kherrazi geen diskwalificerende fout voor het opzettelijk uitdelen van een elleboogstoot in het gezicht van Donar-speler Bill Clark. De spelers kregen verbaal ruzie waarna de speler van Leiden zó boos werd dat hij de speler van Groningen met zijn elleboog op diens mond sloeg. Hoewel de scheidsrechters er dicht bovenop stonden gaven ze hiervoor een U-fout (onsportieve fout) terwijl dit een D-fout (diskwalificatie) moest zijn! Zie hier de beelden! (Deel van dit filmpje.)

In het programmaboekje stond de misplaatste opmerking "revanche" voor de nederlaag in de competitiewedstrijd. Dát sportjournalisten die het belang van zo'n wedstrijd niet snappen spreken van revanche is al belachelijk maar dat medewerkers van de club dat óók doen is krankzinnig!

De nederlaag in Leiden gaat Donar de eerste óf tweede plaats op de ranglijst (aan het einde van het reguliere seizoen) kosten. Hetgeen betekent dat Donar in de halve finale geen thuisvoordeel heeft. En vermoedelijk ook niet in de eventuele finale. Thuisvoordeel is in de play-offs, zeker met de Nederlandse scheidsrechters, essentieel om kampioen te kunnen worden. Zonder thuisvoordeel kun je de titel eigenlijk al bijvoorbaat op je buik schrijven.