Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 28 maart 2015

De 1e ronde

Wat de eindstand van de reguliere competitie wordt is nog niet zeker. Zelf heb ik wel enige verwachtingen, die zal ik hier zo (nogmaals) met jullie delen.


  1. Shoeters (Den Bosch) 
  2. Leiden 
  3. Donar (Groningen) 
  4. Landstede basketball (Zwolle) 
  5. Rotterdam basketball college 
  6. Aris (Leeuwarden) 
In de eerste ronde zijn de nummers 1 en 2 (zeer waarschijnlijk Den Bosch en Leiden) vrij. De nummer 3 speelt tegen de nummer 6. De nummer 4 speelt tegen de nummer 5. 

Waar geef je de voorkeur aan (als je geen 1e of 2e wordt)? En hoe prettig vind je het om in de eerste ronde niet te spelen? 

Hoewel het goed is om in de play-offs de focus steeds op de eerstvolgende wedstrijd te richten, is het niet onverstandig om ook verder te kijken. Ondanks dat je, als je kampioen wilt worden, van iedereen moet kunnen én willen winnen! 


Een sprongetje derhalve naar de halve finales. 

De nummer 1 speelt tegen de winnaar van 4 tegen 5. De nummer 2 speelt tegen de winnaar van 3 tegen 6. 

Als ik kijk naar Zwolle: lijkt het erg moeilijk te gaan krijgen tegen Shoeters. In de halve finale van het bekertoernooi werd thuis met 3 punten verschil verloren (maar was de achterstand in de wedstrijd veel groter). Uit (in Den Bosch) waren de Boschenaren heer en meester. 

Tegen Leiden lijkt de ploeg van coach Van den Belt meer kans te maken. 

Wat zegt dat? Nou, als Donar Groningen in de halve finale tegen Leiden zou moeten spelen, dan zouden ze in een mogelijke finale wel eens een frisse Bosche ploeg kunnen tegenkomen. Terwijl Donar zelf waarschijnlijk een redelijk zware halve finale serie in de benen heeft. 

Nog een blik op Donar Groningen: de ploeg lijkt tegen Den Bosch en Leiden allebei kans te hebben. Ondanks de blessures van Wright en Bekkering. Shoeters heeft het traditioneel lastig in Groningen (moeite om daar te winnen). Leiden won de afgelopen jaren regelmatig in Groningen maar Donar won regelmatig in Leiden. 

Leiden speelt zonder center en is mede daarom inside minder sterk dan Den Bosch. Gezien de blessure van Bekkering lijkt dat in het voordeel van de Groningers. Tegen een ploeg met een sterke grote man heb je ook klasbakken nodig op de perimeter. Het is dan toch een gemis als je niet over Wright kunt beschikken! Ook al forceert die nogal eens, en is hij niet zo'n goede verdediger. 

Het is wel riskant om te gaan rekenen, en te denken dat je beter 4e dan 3e kunt worden. (Of andersom.) Wat mij betreft probeert Donar gewoon om toch nog 2e te worden! Lukt dit niet dan is de 3e plek ons lot. De 2e plaats betekent thuisvoordeel in de halve finale. Belangrijk in mijn ogen! Wellicht lukt het om in zo'n week zonder wedstrijden om Bekkering klaar te stomen voor de play-offs?   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten