Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 23 maart 2015

Scheve verhoudingen!

De verhoudingen in de DBL (Dutch basketball league of wel de mannen eredivisie) zijn op meerdere vlakken totaal scheef!

1. verschil in kwaliteit: de nummer 1 op de ranglijst staat op 40 punten (uit 24 gespeelde wedstrijden), de laagst geklasseerde ploeg staat op 6 punten (uit 24 gespeelde wedstrijden). Verschil tussen de nummer 4 (de laagst geklasseerde ploeg die in de 1e ronde van de play-offs thuisvoordeel heeft, op dit moment is dat Zwolle) en de nummer 5 (de hoogst geklasseerde ploeg die in de 1e ronde van de play-offs geen thuisvoordeel heeft, op dit moment is dat Aris Leeuwarden) bedraagt 16 punten. Zwolle heeft 30 punten uit 21 gespeelde wedstrijden, Aris Leeuwarden heeft 14 punten uit 23 gespeelde wedstrijden.

2. gespeelde wedstrijden: de aantallen ...
Donar Groningen (huidige nummer 2 gezien aantal punten) 25 gespeeld
Leiden (1), Rotterdam (6), Weert (7) en Apollo Amsterdam (8) 24 gespeeld
Aris Leeuwarden (5) 23 gespeeld
Den Bosch (3) en Landstede basketball Zwolle (4) 21 gespeeld

Een verschil van 4 wedstrijden tussen de ploeg met het meeste aantal gespeelde wedstrijden en de ploegen met het minste aantal gespeelde wedstrijden. Den Bosch speelde dit seizoen in een Europees bekertoernooi. Zwolle niet. Toch moeten zij (ten opzichte van Groningen) nog 4 wedstrijden inhalen. Waarvan 2 tegen Den Bosch (respectievelijk Den Bosch moet nog 4 wedstrijden inhalen waarvan er 2 tegen Zwolle).

Het is een chaotische puinhoop binnen de FEB (en de NBB)! Dit zal nooit verbeteren. Sterker nog: ik voorspel voor het seizoen 2015/2016 een verdere verslechtering van de gang van zaken.

Waarom?
1. geen vermindering van het aantal clubs in de eredivisie (de tob 4 van de eredivisie zou samen moeten gaan met de top 4 van de promotiedivisie)
2. geen verandering van de play-offs (Eredivisie met 4 ploegen betekent een final four: halve finales best-of-3 gevolgd door finale best-of-7. Korte serie halve finales levert meer spanning op. De druk van verliezen is groter dan bij best-of-5.) omdat de opzet van de competitie niet verandert. Een optie zou nog kunnen zijn: eredivisie met 12 ploegen (huidige eredivisie plus top 4 (deelnemers final four) van de promotiedivisie. Nadat alle ploegen 1x uit en 1x thuis tegen elkaar hebben gespeeld wordt de competitie verdeeld in elite A (nummer 1 tot en met nummer 4), elite B (nummer 5 tot en met nummer 8) en elite C (nummer 9 tot en met nummer 12).

In zo'n poule speel je ook nog 1x uit en 1x thuis tegen elkaar. Daarna spelen de ploegen van de elite A nog een play-offs (best-of-3 gevolgd door best-of-7).

Zo'n grote eredivisie kan alleen als al die 12 ploegen kunnen spelen in een hal die voldoet aan de voorwaarden die nu gelden voor de DBL! Groene Uilen (huidige nummer 1 van de promotie divisie) speelt bijvoorbeeld op een vloer die niet voldoet aan de voorwaarden die de FEB stelt als het gaat om deelname aan de DBL.

Bij het wegvallen van sponsorgelden bij clubs als Rotterdam, Weert en Amsterdam worden de verschillen tussen hen en clubs als Den Bosch en Groningen nóg groter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten