Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

woensdag 17 mei 2017

Donar vs Landstede (game 3 [VOORBESCHOUWING])

Fans van andere organisaties (bijvoorbeeld B.S. Leiden) geven aan dat Donar in de komende jaren wel eens ten onder zou kunnen gaan aan haar eigen succes. En dat de kans dat dit gebeurt erg groot is.

Het budget is dit seizoen € 1 100 000. En dat is voor het volgende seizoen (2017/2018) € 1 300 000. (Al zijn er fans van andere clubs die denken dat wij dit seizoen € 1 400 000 hebben en volgend seizoen € 2 000 000.)

Wat het juiste bedrag is lijkt mij geen discussie waard. Punt wat men wil maken: Donar heeft zo veel meer geld te besteden dat zij zo veel betere spelers kan cntracteren, wat betekent dat hun ploeg zo veel beter is dan de andere ploegen in de competitie. Als voor iedere wedstrijd de vraag is "met hoeveel punten verschil gaan wij vandaag winnen?" in plaats van "gaan wij vandaag winnen?" dan zal de interesse van supporters, en vervolgens ook sponsoren, afnemen.

Je houdt dat (wellicht) nog een paar seizoenen vol omdat de fans genieten van wedstrijden in een Europees bekertoernooi. Maar die krenten zijn op den duur niet meer smakelijk genoeg om de flauwe pap nog lekker te laten zijn.

Helaas is de afgunst (met name vanuit Leiden en Den Bosch) erg groot. In plaats van kritisch te zijn op zichzelf (ondanks bijvoorbeeld kritiek in het Leiden gastenboek) reageert men jaloers en gefrustreerd op de prestaties van Donar. Dit is inmiddels al enkele jaren het geval. Keer op keer valt men dan over het aantal buitenlanders én spelers met dubbel paspoort c.q. genaturaliseerd.

In de finaleserie staat het 2 - 0 (wedstrijd 1 (in Groningen) eindigde in 80 - 45, wedstrijd 2 (in Zwolle) resulteerde in 51 - 96). Het heeft er alle schijn van dat de Zwolse trots zo gekrenkt is dat de spelers bij wijze van spreken gebroken zijn. Mentaal geknakt, verzet gebroken. Na twee flinke tikken (Thor alias Donar heeft met diens hamer twee flinke klappen gemaakt) zijn de spelers met hun hart niet meer bezig met de finale. Met de hoofden in de wolken. Niet uit verliefdheid maar verlangend naar de reis huiswaarts. De vlucht naar vrouw en eventueel kinderen. Met de spreekwoordelijke staart tussen de benen de aftocht blazen.

Deze serie duurt niet lang meer. Zondag 21 mei wordt Donar gekroond tot landskampioenen van het seizoen 2016/2017. Clichés als "er moet nog gespeeld worden" zijn waarheden als een koe. Maar, het verschil in kwaliteit is zo groot dat de kans op een langere serie nihil is.

Opzettelijk verliezen om in eigen hal kampioen te worden? Zo zitten de spelers en coaches niet in elkaar! Het is ook niet de bedoeling. Wedstrijden verliezen omdat de tegenstander beter speelt, dat kan. Maar opzettelijk verliezen? Dat kun je gewoon niet maken. Dit beseft het team en de club denk ik heel goed.

Wat valt er over de 3e wedstrijd nog te zeggen? Het team liet weten zelf wel enigszins aangenaam verbaasd te zijn door de prestaties. Ondanks dat dit het resultaat is van hard trainen. In theorie zou het dus kunnen dat het de volgende wedstrijd minder soepel gaat. Dit zou voor de Zwolse én neutrale toeschouwers leuk zijn. Donar-fans die hopen op spanning vinden dat vast ook fijn.

Ik hoop, voor de ruim 4000 Donar-fans, op een galavoorstelling: 107 - 47.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten