Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 8 mei 2017

Nederlands en in Nederland opgeleid?

Een nieuwe regel van de FIBA: een ploeg moet beschikken over minimaal 4 (ploeg van 10 spelers) danwel 5 (meer dan 10 spelers) spelers die tussen hun 13e en 20e levensjaar minimaal 3 jaren in het land hebben gespeeld waar de ploeg vandaan komt. Ik ga er vanuit dat die spelers ook de nationaliteit van dit land moeten hebben.

Kijkend naar Donar (mijn club) en de huidige selectie ...
  • Tjoe DE PAULA; sinds 1994 jeugdspeler in Nederland (Akrides (Ijmuiden)). Was toen 13 jaar. Debuteerde in 2001 voor Den Helder (20 jarige leeftijd). 
  • Arvin SLAGTER; geboortedatum = 19 oktober 1985. Hij zou dus tussen 1998 en 2006 minimaal 3 seizoenen in Nederland gespeeld moeten hebben. In 2003 debuteerde hij in de eredivisie (Rotterdam) dus zal, vermoedelijk, aan de voorwaarde voldoen. 
  • Stefan MLADENOVIC; heeft sinds zijn komst naar Nederland (leeftijd onbekend maar in ieder geval voor zijn 13e!) altijd in Nederland gespeeld. Voldoet derhalve aan de voorwaarde. 
  • Bas VEENSTRA; heeft in Spanje gespeeld maar voldoet, althans zo vermoed ik, aan de voorwaarde. 
  • Sjoerd KOOPMANS; heeft op Gran Canaría gespeeld maar voldoet aan de voorwaarde. 
  • Tim HOEVE; heeft altijd in Nederland gespeeld en voldoet dus aan de voorwaarde. 
  • Daan MARING; voldoet aan de voorwaarde.

De vraag is, met het oog op het volgende seizoen, blijven zij? Slagter heeft recent zijn contract verlengd. Ik vind het overigens een positieve ontwikkeling. Spelers met een dubbel paspoort nemen met deze nieuwe regel niet langer de plek in van een speler die in Nederland is opgeleid.

Nadeel: er worden in Nederland te weinig goede spelers opgeleid c.q. er blijven te weinig goede spelers in Nederland. Áls jij mee wilt doen aan een Europees bekertoernooi dan valt het niet mee om voldoende spelers (opgeleid in eigen land) met genoeg kwaliteit te contracteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten