Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

donderdag 25 mei 2017

Het Einde! (Donar vs Landstede game 5 [VERSLAG])

De stand voorafgaand aan deze wedstrijd was 3 - 1. Bij winst voor Donar van deze wedstrijd zouden de Groningers hun titel verdedigen.

Het zou betekenen dat het doel van dit seizoen (het winnen van alle drie de prijzen: supercup, NBB-beker en landskampioenschap) gehaald is.

Kwartstanden:
  1. 20 - 14 
  2. 39 - 27 (19 - 13) 
  3. 63 - 39 (24 - 12) 
  4. 85 - 55 (22 - 16)
Donar domineerde de wedstrijd van begin tot en met het einde. Aanvallend was de ploeg beter omdat de scores verdeeld waren over meerdere spelers (in ieder geval meer in balans dan bij Landstede). Verdedigend was de ploeg, zoals zo vaak dit seizoen, veel sterker dan de tegenstander. Het leverde het 6e landskampioenschap voor Donar op. Wij evenaren hiermee Den Helder. 1 minder dan ABC Amsterdam (ook bekend als Astronauts), 2 minder dan DED Amsterdam en 10 minder dan Den Bosch.

De euforie is groot. Als jij alle prijzen wint (treble) dan is dat fantastisch. Winnen zal nooit wennen. Zo'n feest in eigen hal, voor bijna 4500 toeschouwers, is het einde.

Er staan meerdere dingen tegenover:
  • deelname aan een Europese bekercompetitie (Champions League of Europe cup) 
  • nog meer gold kaarten die verkocht worden (en seizoenkaarten) 
  • hopelijk het behoud van Lance Jeter & Chase Fieler 
  • de zwakte van de competitie
De problemen zijn groot. De DBL is in 'trouble'. Ik vrees dat het einde nabij is. Het lot van Aris (Leeuwarden) is nog onbekend. Andere clubs zullen zich, ondanks dat hun budgetten groeien, niet voldoende kunnen versterken.

Dat is niet alleen het gevolg van gebrek aan voldoende budget. Maar vooral het gevolg van een tekort aan goede Nederlandse spelers! De spelers die er zijn vertrekken, als het kan, naar een buitenlandse competitie. Óf zij willen niet voor een Nederlandse club spelen?

Mocht Chase Fieler, hij werd verkozen tot meest waardevolle speler van de finale, besluiten om niet terug te keren bij Donar, én het lukt niet om de broers Schaftenaar (Roeland (spelend in Griekenland) en Olaf (speler van Landstede basketbal)) te contracteren dan hoop ik dat Donar er in slaagt om de topscorer van de wedstrijd van vanmiddag te contracteren: Clayton Vette.

Het landskampioenschap van dit seizoen betekent, in 2 seizoenen tijd, de 4e prijs in totaal (waarvan de 2e landstitel) voor Erik Braal. Hij is daarmee nu de meest succesvolle coach uit de clubgeschiedenis.

Vorig seizoen begon de ploeg niet goed. De wedstrijd om de supercup werd in én tegen Den Bosch verloren. In het bekertoernooi werd de ploeg reeds in de 1/8 finale uitgeschakeld door bc Apollo Amsterdam.

Na deze teleurstelling kwam Lance Jeter terug. Langzaam aan ging het beter. Toen Donar en Yannick Franke het contract ontbonden, en Tjoe de Paula werd aangetrokken als vervanger, ging het met grote stappen de goede richting in.

Dit seizoen domineerden wij van begin tot het einde: wij wonnen de supercup (tegen Den Bosch) overtuigend. In de bekerfinale wonnen wij, in eigen hal, met groot verschil van Landstede basketbal. En in de play-offs verloren wij, door een gebrek aan focus, 1 wedstrijd. In de halve finale wonnen wij met 4 - 0 van Den Bosch. In de finale versloegen wij Landstede Zwolle met 4 - 1. Het verschil tussen beide ploegen is, met alle respect voor het Zwolse team, groot. Zó groot dat Leidenaren stellen dat zij het beter zouden doen tegen ons. (Lees: meer weerstand bieden.) Tja ... zij staan niet in de finale (4 - 3 verlies tegen Landstede in de halve finale).

Kandidaten om de ploeg te versterken (in mijn ogen): Charlon Kloof, Leon Williams, DeJuan Wright, Billy Clark, Olaf Schaftenaar, Clayton Vette, Roeland Schaftenaar, Thomas van der Mars, Jito Kok, Thomas Koenis.

Op dit moment hebben Sean Cunningham (2 jaar), Arvin Slagter (2 jaar), Jason Dourisseau (2 jaar), Drago Pasalic (2 jaar) en coach Erik Braal (3 jaar) contracten voor na dit seizoen. Het seizoen dat nu officieel ten einde is. Forza Donar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten