Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 22 mei 2017

Donar vs Landstede (game 5 [VOORBESCHOUWING])

Entree via expo-ingang (mededeling van Donar)

De wedstrijd wordt vanaf 15:55 uur LIVE uitgezonden op Ziggo sport. Tevens is de wedstrijd te volgen via Podium tv én livestreams.

Kampioenswedstrijd Donar is uitverkocht (rtv Noord)

Wedstrijd 5. De stand is nu 3 - 1. Als Donar deze 5e wedstrijd wint is de club voor de 6e keer kampioen van Nederland. Ondanks alle omstandigheden is het de Groningers sinds de oprichting (1951) niet vaak gelukt om kampioen van Nederland te worden. Spijtig voor een club gezeteld in een stad waar het basketball zo enorm leeft. Geen enkele andere eredivisieclub heeft dat.

Prolongatie van de landstitel betekent ook dat Donar dit seizoen alle drie prijzen wint die in Nederland te winnen vallen: landskampioenschap, nationale beker en supercup. De laatste twee won de ploeg dit seizoen reeds.

Het winnen van een 'back-to-back' kampioenschap maakt van Erik Braal (vorig seizoen werd hij tot ongeveer maart nog verguisd) de meest succesvolle coach in de geschiedenis van de club: 2 landstitels, 1 nationale beker, 1 supercup.

Zijn voorganger (Ivica Skelin) kwam tot 1 landskampioenschap, 2 nationale bekers en 1 super cup.

Donar is sinds 2013 de meest succesvolle club in Nederland: 2 (en op rand van 3e) landskampioenschappen (onderbroken door 1 landstitel voor Den Bosch), 3 nationale bekers (onderbroken door 1 beker voor Den Bosch), 2 supercups (in 2013/2014 werd de supercup gewonnen door Den Bosch en in het seizoen 2015/2016 won de Bossche club deze prijs ook). Tot en met dit seizoen waren Den Bosch, Leiden en Donar de enige clubs die hebben gespeeld om de supercup. Het seizoen 2017/2018 zal beginnen met de wedstrijd Donar vs Landstede (op de supercup).

Het succes is niet toevallig (de club heeft de zaken goed voor elkaar, de ploeg werkt hard) en het winnen van prijzen wint nooit! Maar er vallen wel kanttekeningen te plaatsen:
  • jaloezie van (supporters van) andere clubs 
  • verwachtingspatroon deugt niet altijd (media en fans rekenen zich te snel rijk) 
  • de club wordt te goed voor Nederland? (Volgens assistent-coach Anjo Mekel kun je dit nu nog niet zeggen. Als Donar ook de komende jaren de 2e ronde van Europese bekertoernooien haalt wel. Nou ... Donar is in eigen land veruit de beste ploeg. Dat verschil zal denk ik groter worden.) 
  • met de financiële groei van Weert, Rotterdam en Den Bosch zal het voor geïnteresseerden moeilijker worden om toe te treden tot de DBL 
  • Aris lijkt op dit moment de eerste club te zijn die wegvalt uit de DBL (tekort € 75 000)
  • B.S. Leiden gaat, vanwege haar accomodatie, een onzekere toekomst tegemoet (dit probleem speelt al een paar seizoenen maar wordt, nu de vloer is afgekeurd (voor interlands), steeds nijpender
  • Den Bsch, Apollo (Amsterdam), Rotterdam en Weert zijn ambitieus maar er zijn in Nederland veel te weinig goede spelers (buitenlanders zijn niet altijd versterkingen). 
Gebrek aan scherpte(?) was er de oorzaak van dat Donar wedstrijd 3 verloor. "Angst" belemmerde de ploeg om in wedstrijd 4 al in de eerste helft het spel te domineren. Wedstrijd 5 zal in haar volledigheid gespeeld moeten worden zoals het 3e kwart van wedstrijd 1, het 3e kwart van wedstrijd 2 en het 4e kwart van wedstrijd 4. Scherp verdedigen, vloeiend aanvalsspel. De ploeg kan het!

Landstede zal uiterst gemotiveerd naar Groningen afreizen. Donar zal heel hard moeten knokken om in eigen hal kampioen te worden. Te meer omdat de Zwolse ploeg nu weer een paar dagen heeft om uit te rusten. (Zij hadden tussen de halve finale en de finale nauwelijks rust.) De Zwollenaren kunnen Donar partij bieden. Voor onderschatting moet dus gewaakt worden. Echter mag dit niet resulteren in te veel in de schulp kruipen. Wij moeten spelen om te winnen. Drukzetten, acties maken enz.

Winst is succes dat zowel op het veld (door het team) als daarbuiten (rest van de club, sponsoren, supporters) behaald wordt. We doen het TOGETHER! En de cheerleaders zijn klaar voor de titel.

Bij winst op Zwolle wordt Donar vrijdag gehuldigd.

Het is zoals het is: Donar gaat de titel pakken aldus Leon Kersten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten