Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

donderdag 18 mei 2017

Investeren

Ariooo (Arie in 't Veld?) schrijft in het Leidse gastenboek dat er volgens hem geïnvesteerd moet worden vanuit de private en/of publieke sector. Doelt hij alleen op B.S. Leiden of ook op andere organisaties? (Den Bosch is geen club maar een b.v. (besloten vennootschap)!)

Ik ben tegen investeringen vanuit de publieke sector. Waarom? Je kunt moeilijk zeggen dat een investering wél mag maar steun om een organisatie te redden (mogelijk faillissement) niet. Ook al zie ik daar zelf wél verschil in, er zullen altijd mensen zijn die zo principieel zijn dat het voor hen op hetzelfde neerkomt.

Gemeenschapsgeld. Een deel van de samenleving vindt sport niet interessant. Zoals er ook een deel is dat bijvoorbeeld cultuur niet interessant vindt. Verschil: diverse culturele organisaties zijn geen ondernemingen maar geprivatiseerde toko's van de staat. Topsport organisaties die actief in de hoogste landelijke competities van basketball, hockey etc. zijn bedrijfstakken die zijn ontstaan vanuit een vereniging. In het voetbal spreekt men niet voor niets over een bvo (betaald voetbalorganisatie). Afgeleid van b.v.

Donar heeft de gemeente Groningen nodig voor toestemming (verbouwing MartiniPlaza). Het geld voor een dergelijk project zal Donar, eventueel samen met andere clubs als Lycurgus, NIC enz.?, zelf moeten verzamelen.

In Leiden wil men graag een nieuwe hal bouwen. De huidige locatie voldoet al decennia lang niet meer. Alleen ziet de FEB dat niet in. Logisch: de voorzitter van B.S. Leiden is ook voorzitter van de FEB! Voorlopig gaat het goed: er is geen toestemming voor het bouwen van een nieuwe hal.

Den Bosch is dankzij een betalingsregeling (het duurde lang voor de Belastingdienst akkoord ging) én steun van Bob van Ousterhout (Triple Double) en later New Heroes gered en nu financieel weer gezond. Er is een bingoactie gestart om toeschouwers te binden.

Aris (Leeuwarden) is bezig met een reddingsplan. Minimaal € 200 000 zegt men nodig te hebben. Als dát het bedrag is wat men weet in te zamelen dan is het denk ik beter om niet mee te doen. Dit bedrag is  niet toereikend om een topteam samen te stellen.

BS Weert is voornemens haar budget voor de komende seizoenen te vergroten. Leuk. Maar ik verwacht niet dat zij hiermee in staat zullen zijn om een topteam samen te stellen.

Apollo (Amsterdam) wil zich fors versterken. Ik denk dat dit gaat gebeuren. Echter, de spelers combineren basketball met betaalde (part-time) banen. Voor de DBL goed genoeg (vroeger (ongeveer 1975 - 1987) combineerden de spelers basketball ook met werk als magazijnmedewerker of iets dergelijks). Maar of je dan de titelstrijd aan kunt gaan?

Rotterdam wil meer geld meer in haar organisatie stoppen. Ik denk echter niet dat dit genoeg is om succesvol te zijn. De club is te zeer afhankelijk van individuen als La'Shard Anderson (die voor de play-offs vertrok).

Landstede basketbal (Zwolle) heeft een goede organisatie. De ploeg speelt in een mooie hal. Probleem: het leeft er niet. De plaatselijke (regionale) bevolking is niet of nauwelijks geïnteresseerd in basketball. Landstede heeft goede jeugdteams. Zij weten regelmatig behoorlijke Amerikanen te contracteren. Het teamspel is, onder leiding van Herman van den Belt, redelijk okay.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten