Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 11 oktober 2014

Geen 5 maar 4 buitenlanders!

Na 4 x 10 minuten staat er een 74 - 78 stand op het bord. Overwinning voor Zwolle (zou je denken). Dat zou gezien het spelbeeld tijdens de wedstrijd verdiend zijn maar ...

Er zou wel eens een sanctie (20 - 0 nederlaag) kunnen volgen aangezien er voor de Zwolse ploeg 5 niet Nederlandse spelers in actie zijn gekomen. 4 Amerikanen (Tiller (#4), Gibbs (#7), Hinz (#12) én Burton (#15)) én 1 Noor (Tönjann (#9)). Nou werd er tijdens en na de wedstrijd door sommigen gezegd dat je hier niets tegen kunt doen omdat er sprake is van een EU-verdrag (vrij verkeer van werknemers) maar dát is niet juist.

Bij het invoeren van de buitenlander regel, ter bevordering van het Nederlandse basketball, is duidelijk afgesproken dat het EU verdrag niet geldt binnen de FEB. Je mag niet bijv. 12 Duitsers opstellen of 10 Belgen en 1 Fransman. Het bezitten van een Nederlands paspoort of niet, dat is bepalend. Heeft de speler een dubbel paspoort bijv. Amerikaans en Nederlands, dan geldt hij als Nederlander. Er geldt dan voor de club ten aanzien van deze speler geen beperking.

Wanneer een van de 5 buitenlandse spelers niet op het formulier heeft gestaan maar wel heeft gespeeld dan is er ook sprake van een overtreding van een spelregel. Iedere speler die in actie komt moet met de juiste naam op het formulier staan (lees: je mag niet onder de naam van een ander spelen).

Kwartstanden:

  1. 14 - 17 
  2. 23 - 45 (9 - 28) 
  3. 49 - 63 (26 - 18) 
  4. 74 - 78 (25 - 15) 
Zwolle had, met name in de eerste helft, het beste van het spel. In de eerste twee kwarten zelfs veruit. Zo schoot Valentijn Lietmeijer (Groninger) 4 op 4 driepunters raak. Uiteindelijk bleek dat zijn totale productie (de overige drie pogingen gingen allen mis).

Donar leed, met name in de eerste helft, veel te veel balverlies. Alleen al in de eerste minuut van de wedstrijd noteerden we 3 turnovers. Als je de tegenstanders ook nog eens heel makkelijke aanvallende rebounds én scores toestaat dan speel je een verloren wedstrijd.

MVP: Thomas Koenis. Het is altijd riskant om je te laten provoceren (zeker als je al 2 P's én 1 T op je naam hebt staan) aangezien een actie (die wordt gezien als een U) ook kan worden bestraft met diskwalificatie (een D). Ik doel dan op een direct diskwalificatie en niet de 'game disqualification' van 2 T - fouten of 2 U - fouten. Maar Koenis motiveerde de ploeg, ging voorop in de strijd en offerde zich op in de hoop toch nog de winst te kunnen behalen (verbeet de pijn). Hij spoorde (met armgebaren) het publiek aan om de spelers te ondersteunen. 

Het is deze week de week van de scheids maar de drie arbiters hadden zoals altijd weer eens hun dag niet. De arbitrale leiding was gewoon waardeloos, en dat is de afgelopen twee decennia de standaard geworden in Nederland. Niet alleen in het basketball maar ook als het gaat om blaasvoetbal, hinkelen met handicap (blinddoek en oorkleppen), bankje kruipen met bekertje water op de rug, toepen etc. 

Bij tijd en wijle was het een onsportieve wedstrijd (met name "dankzij" Joe Burton (de nummer 15 van Zwolle)). De drie figuurtjes gekleed in oranje shirtjes hadden de wedstrijd totaal niet onder controle. Maar zoals gezegd: dat is beslist niet nieuw! 

Hopelijk valt de blessure van Thomas Koenis (enkel?) erg mee, is hij a.s. donderdag weer topfit. Of Ross Bekkering (vandaag ook nog geblesseerd) dan hersteld is van zijn knieblessure? Of Lance Jeter dan speelgerechtigd is? We moeten het allemaal maar afwachten.

Rectificatie: Tonjann is geen Noor. De Noorse speler die actief is in de eredivisie, die speelt voor Aris Leeuwarden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten