In 2010 hield Akif Han voor iBasketball een interview met Mart Smeets (ex-international van het Nederlands basketballteam, daarna journalist (vaak verslag gedaan van basketballwedstrijden)). Omdat het interview op YouTube in 4 delen wordt uitgezonden mijn analyse hiervan ook in 4 delen.
Deel 1:
We vergelijken, "ambitieus" als we zijn, het Nederlands basketball vaak met landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië e.d. Ik ben het met Mart Smeets eens dat we onszelf, als het gaat om 'Hoe groot is basketball in Nederland? En is dat niet erg klein als je het vergelijkt met de status van basketball in omringende landen?" moeten vergelijken met Scandinavië (dus Ijsland, Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken), Groot-Brittannië en België. Smeets heeft het over landen die ongeveer even groot zijn als Nederland en/of evenveel inwoners heeft als Nederland.
Ik denk dat we ons heel goed moeten realiseren dat de Nederlandse cultuur niet open staat voor basketball, en dat ook nooit zal doen. Xenofoob als Nederlanders zijn. In andere landen, die niet heel groot zijn en waar het inwoner aantal ook niet heel hoog ligt, leeft basketball enorm. De Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen), de vroegere Joegoslavische republieken (Servië, Bosnië, Kroatië, Macedonië, Montenegro).
Dat Nederland een klein land is en in vergelijking met andere landen minder inwoners heeft betekent niet dat Nederland niet succesvol zou kunnen zijn in het basketball (kijk maar eens naar hoe we in andere sporten presteren of hoe succesvol we zijn in het campingspel genaamd voetbal). Biologisch gezien zit het behoorlijk mee (het blanke deel van de Nederlandse bevolking maakt dat Nederlanders gemiddeld tot het langste volk ter wereld behoren en dankzij koloniale invloeden (en asielzoekers) hebben we te maken met een behoorlijke populatie aan donkere allochtonen die regelmatig krachtig en atletisch zijn).
Eind jaren '80 was er iemand die wel geld wilde geven (Theo Kinsbergen) en was er het idee dat Toon van Helfteren bondscoach zou worden. Anno 2014 is Toon van Helfteren weer bondscoach. Maar bedrijven die zich aanbieden als sponsor zullen niet gehoord en gezien worden. Er is geen bekwaam persoon die de onderhandelingsgesprekken voert, er zijn geen bekwame mensen die een beleid maken.
Deel 2:
Kunstmatig of niet ... het gebruik van Nederlandse - Amerikanen, Canadese - Nederlanders, personen uit Australië met een Australisch én een Nederlands paspoort. Het gebruik van mensen uit de koloniën (Suriname, Antillen). Dat moet je niet afkeuren, dat moet je benutten.
Smeets heeft het in zijn interview over het onbeperkt aantal buitenlanders (regel die dan nog geldt). Inmiddels is er de regel dat je maximaal 4 spelers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse op het formulier mag hebben staan.
Ik zeg: maak daar maximaal drie van en verplicht ploegen om altijd minimaal 3 Nederlanders in het veld te hebben staan. Dus die drie buitenlanders mogen niet gelijktijdig spelen. Verscherp de regel naar maximaal 2 buitenlanders die niet gelijktijdig mogen spelen. Dus eerst de 1 en later de ander.
Basketball en honkbal zijn voor Nederlandse tv-kijkers niet interessant. Nu vind ik honkbal erg saai maar ... het zijn geen sporten die worden gezien als behorend tot de Nederlandse cultuur. En dat zal nooit veranderen.
Deel 3:
Volgens Smeets heb je bekwame mensen nodig (mee eens!) en geen dromers (dus geen types als Hans Haerkens die roeptoeteren over de subtop van Europa en een hal die qua sfeer overeenkomt met een NBA-arena). Mensen die weten hoe je met de euro moet omgaan (zodat je niet in het seizoen 2012/2013 een verlies lijdt van € 190 00 en in het seizoen 2013/2014 nog eens een verlies van € 135 000).
Spelers op colleges in de USA met een Nederlands paspoort? Ja, leuk. Maar die jongens willen niet in Nederland spelen! Waarom niet? Omdat de eredivisie geen klap voorstelt. Dat is geen vooroordeel, dat is een feit.
Smeets zegt "Bepaal waar je je clubs wilt hebben". Niet mee eens. Geografische spreiding is leuk maar kwaliteit is belangrijk. Als de competitie uit slechts 2 teams bestaat die toevallig allebei in Amsterdam zitten dan is dat prima. Het moet topsport zijn, en dat is het al drie decennia lang niet. Die drang naar 10 clubs met in iedere windstreek een clubs, dat is onzin.
Lage drempel als het gaat om het verkrijgen van een licentie? Nee, juist een hoge drempel! Omdat je anders je imagoprobleem in stand houdt. Het wordt gezien als bezigheidstherapie voor paupers, en daar moeten we vanaf. Voor beoefenaars moet gelden dat het wordt gezien als respect dat je een sport kunt oefenen waar de selectiecriteria zo zwaar zijn en voor toeschouwers moet gelden dat het elitair is als je daar gaat kijken. Wat niet betekent dat het duur moet zijn om te gaan kijken!
Ooit in het Nederlands team een tot Nederlander genaturaliseerde Amerikaan (Sam Jones?) van, zo zegt Smeets, bijna 40. Inderdaad, daar zou een 21-jarige Nederlander moeten staan! Maar dat geldt niet alleen voor de nationale ploeg maar ook voor clubteams.
Deel 4:
Vroeger waren er betere sponsoren: Levi's, FIAT, Parker, Nationale Nederlanden enz. Die meer geld uitgaven aan sponsoring van basketball.
Een verjonging? Ja, goed idee! Besturen dienen te gaan bestaan uit mannen en vrouwen in de leeftijd van 35 tot 50 jaar.
Laat Nederlanders spelen? Ja! Maar begin met de basis. Het opleiden van goede Nederlandse trainers én coaches. Pas als je dat hebt kun je goede jeugdspelers opleiden. Op dit moment doet men het nog steeds fout. Basketballacademies richten zich op het opleiden van spelers en speelsters.
Kies voor een combinatie van mensen met passie voor en kennis van basketball plus ex-topsporters met vakkennis (juridisch, management, financiën, sportpsychologie, fysiologie enz.).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten