Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

zondag 5 oktober 2014

Binnenland vs Batouwe [verslag]

Het was de tweede ontmoeting tussen beide ploegen in een week tijd. Vorige week speelden beide ploegen tegen elkaar om de Supercup (de beker ging naar Bemmel) en gistermiddag/-avond speelden beide ploegen tegen elkaar in de openingsronde van de reguliere competitie (dwbl).

Ik had al jaren de vrouweneredivisie niet meer gevolgd (Groningen heeft geen eredivisieploeg. Gelukkig nog wel een ploeg in de promotiedivisie (Groene Uilen).) Maar zoals ik in de voorbeschouwing schreef zijn er nog wel diverse bekenden actief als speelster.

Een van hen is tegenwoordig assistent-coach van Batouwe. Zelf speelt ze niet meer. De knieblessure die ze ooit opliep tijdens een training van Lions Landsmeer bleek dusdanig ernstig dat zij nooit meer het niveau van daarvoor gehaald heeft. En (maar dat is subjectief) zij was toen de beste speelster van de Nederlandse competitie én het Nederlands A-team.

Anouk Biesters, over haar heb ik het, brengt nu haar kennis en ervaring over op speelsters die aan het begin staan van een carrière. Speelsters die hopen ooit zo goed te worden als Biesters. Anouk liet weten het spelen nog wel te missen. Dat verrast me niet. Maar ik ken Anouk als een heel slimme jonge vrouw die goed beseft dat regelmatig geblesseerd zijn niet is hoe je (top)sport behoort te bedrijven. En dat ze als assistent-coach van waarde kan zijn. Kennis, ervaring en de juiste persoonlijkheid. Anouk was als speelster als iemand die haar ploeggenoten aanwijzingen gaf, motiveerde. Johan Cruyff zei ooit "Er zijn spelers die in staat zijn om zelf een goede wedstrijd te spelen, en er zijn spelers die in staat zijn om daarnaast anderen zo te sturen / beïnvloeden dat ook zij een goede wedstrijd spelen". Anouk Biesters was een voorbeeld van het laatste.

Ik kwam enkele minuten voor rust binnen. De ruststand was uiteindelijk 50 - 40 (dus in het voordeel van Binnenland). In de tweede helft wist Batouwe beter te verdedigen en vielen driepunters als rijpe appeltjes. Wel verspeelde Batouwe in de slotminuten een voorsprong die schommelde tussen de 5 en de 8 punten. In de laatste 10 seconden stond er een 84 - 84 score op het bord. Maar een lay-up met nog 2 seconden te spelen bracht de Bemmelse ploeg de winst: 84 - 86.

In de eerste helft (en begin 3e kwart), althans wat ik er van heb gezien, wist Binnenland te profiteren van de zwakke verdediging van de bezoeksters. Zij lieten de 'backdoor' veelvuldig open staan of op andere momenten eenvoudig over zich heen snijden. Daarbij was de thuisploeg, en dat werd min of meer verwacht (maar vorige week kwam het er niet altijd uit), 'inside' 1 op 1 regelmatig te sterk voor de meiden van Batouwe. Marlous Nieuwveen en Rianne de Roos werden niet afgestopt door de centers van Batouwe (die minder lengte hebben). Assistent-coach Anouk Biesters riep "Kom er eens voor" omdat 'fronten' de tegenstandsters nogal eens dwingt tot een lobpass. Als je je dan goed opstelt komt de tegenstandster 'klem' te staan achter het bord.

Batouwe gaf in de tweede helft veel meer druk op de bal dan tijdens de paar minuten in het tweede kwart die ik nog heb gezien. Dit leidde tot 'turnovers' van Binnenland. Uit de break scoorde Batouwe veelvuldig in de personen van Gabriëlle van den Bosch en Jacobine Klerkx. (Beiden kwamen tot 17 punten. Van den Bosch 5 op 10 driepunters, Klerkx 3 op 4 driepunters.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten