Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 19 oktober 2014

Dat ging naar Den Bosch toe

Zondagmiddag (19 oktober 2014) werd de wedstrijd Den Bosch (#3) vs Donar Groningen (#6) gespeeld. Mede op basis van het thuisvoordeel werd Den Bosch de meeste kans op winst toegedicht. Dat dergelijke voorspellingen niet altijd uitkomen bewees de wedstrijd om de supercup. (Leiden was voor die wedstrijd de grootste kanshebber. Ondanks dat Donar toen thuis speelde.)

Aan de zijde van Donar kwamen spelers die de afgelopen weken geblesseerd waren (Bekkering, Osaikhwuwuomwan) in actie. Bekkering begon dit keer in de basis, en speelde vanmiddag 27 minuten. Osaikhwuwuomwan speelde 14 minuten.

Wat de ploeg de voorgaande twee wedstrijden de das om deed, werd ze vandaag opnieuw fataal. Al zal dat gezien het totaal aan het einde van de wedstrijd misschien niet het idee zijn van mensen die de wedstrijd niet hebben gezien. Het vele balverlies van de gasten zorgde ervoor dat de thuisploeg bij rust al een ruime voorsprong (45 - 26) had genomen.

Na de eerste helft was de balans in turnovers tussen beide ploegen 7 (Den Bosch) - (Donar) 10. Na de wedstrijd was dit 20 (Den Bosch) - (Donar) 19. In de eerste helft was de 'passing game' van Den Bosch veel beter dan dat van Donar. Behalve de turnovers bleek dit ook uit het aantal assists: (Den Bosch) 13 - 7 (Donar).

Ondanks bepaalde statistische zwakke punten (Cunningham 4 turnovers) of juist statistische pluspunten (Wright 5 assists) was, in mijn ogen, dit vanmiddag de beste samenstelling van Donar geweest: pg Sean Cunningham (6 rebounds, 5 assists, 17 punten, 7 steals en dus helaas ook 4 turnovers), sg Mark Ridderhof (1 steal, 1 assist, 1 blocked shot, 0 turnovers, 6 punten en helaas 0 rebounds), sf Bas Veenstra (1 steal, 1 op 2 driepunts pogingen maar helaas ook 1 op 4 vrije worpen), pf Ross Bekkering (6 rebounds, 11 punten, 4 assists maar spijtig genoeg ook 3 turnovers en 5 persoonlijke fouten) en c Thomas Koenis (10 rebounds, 8 punten, 2 assists, 2 steals en, da's wel jammer, 3 turnovers).

DeJuan Wright speelde opnieuw een slechte wedstrijd. Zoals gezegd had hij 5 assists maar verder 8 punten (Nou, dat kan er nog mee door. Al verwacht je meer scorende inbreng van hem. Je wilt echter niet dat hij gaat forceren om tot scoren te komen. Wat hij wél deed. Dit had eens een aanvallende fout tot gevolg. En ook veelvuldig balverlies.), maar liefst 7 turnovers, 1 steal (Nou, dat is in vergelijking met anderen niet zo slecht.) en slechts 1 rebound. Voor iemand die 32 minuten speelt is dat een erg laag rendement. Schotpercentage 1 op 4 twee punts pogingen + 2 op 5 driepunts pogingen.

Ridderhof speelde 17 minuten, ik had hem meer minuten laten spelen. Bouwknecht speelde 31 minuten, hem had ik minder minuten laten spelen. Hij is nog te onervaren voor zo'n "topper". Wright zoals gezegd dus 32 minuten. Veenstra speelde 13 minuten. Ik zou Bas meer minuten hebben laten spelen.

Als je kiest voor een frontcourt Veenstra, Koenis, Bekkering en een backcourt Cunningham en Ridderhof dan heb je meer zekerheid, een betere verdediging (Ridderhof is geen goede verdediger maar is defensief niet zo zwak als Wright) en je bent inside sterker. Als Veenstra dan ook nog eens veel in beweging blijft zodat je hem bij een in - out-game ook kunt gebruiken als schutter op de driepuntslijn dan heb je met Ridderhof en Veenstra twee leuke schutters op de vleugels en met Cunningham "in het midden" een guard die kan schieten.

Veenstra heeft meer lengte dan Wright. Dat is tegenover Akerboom jr een voordeel. Theoretisch gezien heeft Wright een voordeel ten opzichte van Akerboom qua snelheid maar dat kwam er vanmiddag absoluut niet uit. Veenstra in de rotatie gebruiken als power-forward is iets wat wel kan maar hij is minder krachtig dan Bekkering, Koenis en Osaikhwuwuomwan. En die kracht bleek in het voordeel (de lange mannen van Den Bosch maakten de meeste persoonlijke fouten).

Hopelijk mag Lance Jeter in de thuiswedstrijd tegen Aris (dinsdag 28 oktober) spelen. Dat geeft meer mogelijkheden omdat Cunningham qua turnovers wel een risico vormt.

Door de 76 - 59 nederlaag staat Donar nu op de 7e plaats. Den Bosch blijft op de 3e plaats omdat zij een wedstrijd verloren van Zwolle. (En een wedstrijd meer hebben gespeeld dan nummer 2 Zwolle.)