Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

vrijdag 13 mei 2016

Terug én vooruit kijken (Landstede vs Donar [VOORBESCHOUWING])

In dit bericht kijk ik terug op de halve finale én vooruit naar de finale.

De halve finale werd betrekkelijk eenvoudig gewonnen; 2 - 4. Van een ploeg waar Donar in de reguliere competitie vaker van won dan verloor: 1 - 3.

Eddy Casteels (coach van Leiden) had volstrekt gelijk toen hij het tijdens de eerste time-out had over het gedrag van zijn ploeg. Hij trok de vergelijking met wedstrijd 5. In wedstrijd 5 (die met 73 - 43 werd gewonnen door de Leidenaren) speelde men volgens de coach met hart & ziel. Lag de focus ook volledig op het spel en werden de scheidsrechters compleet genegeerd. In wedstrijd 6 klaagden de Leidenaren bij iedere call steen en been (waren ze dus weer geheel zichzelf!). Dat beviel Casteels niet.

Gezien het waarschijnlijke vertrek van coach Casteels en die gelukkige relatie met zijn spelersgroep heel logisch. Zonder afbreuk te willen doen aan de prestaties van Donar! Leiden won namelijk van diverse andere ploegen wél vaker dan er van te verliezen. Alleen tegen Landstede was er sprake van evenwicht: 2 - 2. (En laat Landstede nou nét geëindigd zijn als nummer 1 van de reguliere competitie én in de finale te gaan spelen tegen Donar.)

Leiden (zie ook artikel Lijden?) was geen team. Supporters van Leiden klaagden regelmatig over de onbegrijpelijke tactiek (terecht?) en spelers hadden regelmatig (in ieder geval tijdens iedere wedstrijd tegen Donar) ruzie met coach Casteels.Aangezien de spelers ook iedere wedstrijd ruzie hadden met de spelers van Donar leg ik de oorzaak daarvoor niet gauw bij de coach. De Leidse spelers maken een verre van plezierige indruk. Ze komen arrogant én egoïstisch over. Lijken betere toneelspelers dan basketballers.

TEAMplay. Dé sleutelfactor. Hét is dé reden waarom Den Bosch en Leiden er niet maar Zwolle en Groningen wél in zijn geslaagd om zich te plaatsen voor de finale. Landstede en Donar hebben beiden ploegen die teams zijn.

Wat boeit het dat Steve McWhorter, Grant Gibbs, Tyson Hinz, Lance Jeter en Ross Bekkering niet zijn verkozen tot mvp? Geen zak! De speler die van de FEB gekozen moest worden tot mvp is niet de most valuable player maar de meest verschrikkelijke prutser. Hoe men op het idee komt dat er voor deze speler een mooie carrière in het buitenland mogelijk is? Ik weet het niet. Tenzij met buitenland wordt gedoeld op Friesland én Aris (Leeuwarden) de komende jaren in de DBL blijft spelen. Dan acht ik een carrière in het buitenland wél mogelijk.

Van den Belt vs Braal. Samen deden zij de coaching van Bergen op Zoom Giants. De ploeg verloor in 2010 van Donar. Apart haalden beiden nog 1x de finale: Van den Belt verloor (toen met Landstede) nog eens een finale van Astronauts (Amsterdam), zeg maar de voorloper van Apollo. Braal verloor (toen met Aris) nog eens een finale van Leiden.

De kampioen verdient deelname aan een Europees bekertoernooi. Hoeveel plekken zijn er beschikbaar? 1 plek is als beschikbaar gesteld aan de bekerwinnaar (Shoeters Den Bosch). Vorig seizoen kreeg Leiden (van de FIBA) ook een plek. Hoe mooi zou het zijn, wanneer Shoeters niet terugkeert in de DBL?, als Groningen en Zwolle beiden meedoen aan een Europees bekertoernooi?

Dan is er geen strijd om 1 plek in Europa maar om de landstitel, om de eer van het kampioen zijn. En kunnen fans hopelijk vooral genieten van een mooie serie.

Gedurende het reguliere seizoen won Zwolle 3x en Groningen 1x. Beide ploegen beschikken over 4 buitenlandse spelers. Zwolle 4 Amerikanen, Groningen 3 Amerikanen en 1 Sloveense Kroaat / Kroatische Sloveen. (Al zijn er volgers die ook Bekkering, Cunningham en Dourisseau zien als buitenlanders.) In beide teams diverse kwaliteiten. Even een globale vergelijking:
point-guard = McWhorter vs Jeter; Jeter brengt meer kilo's en is daardoor moeilijk opzij te zetten & af te stoppen. Wél lijkt Jeter eerder vermoeid. Beide spelers zijn leiders. Het begint met hen.
shooting-guard = Jessey Voorn vs Will Sullivan: Voorn lijkt de betere driepuntsschutter (ondanks dat zijn schotpercentage niet altijd hoog is), Sullivan lijkt defensief een iets voornamere rol te vervullen in zijn ploeg dan Voorn doet in zijn team.
small-forward = Grant Gibbs vs Jason Dourisseau. Gibbs is meer een point-forward (zoals Scottie Pippen was), Dourisseau is meer een type Kawhi Leonard / Draymond Green.
power-forward = Craig Osaikhwuwuomwan vs Drazen Bubnic; Buba lijkt meer allround, een completere basketballer. Tyson Hinz was gedurende de reguliere competitie de power-forward. Hij raakte geblesseerd en zal dit seizoen niet meer in actie kunnen komen.
center = Ricardo Glenn vs Ross Bekkering; de speler van Donar had volgens velen de mvp van de reguliere competitie moeten zijn. Bekkering is bijna altijd goed voor een double - double. Glenn is een goede speler maar niet zo allround als Bekkering?
6e man = Ewoud Kloos vs Sean Cunningham; Cunningham is meer allround? Een betere verdediger? Kan eventueel als point-guard spelen.
Donar beschikt verder nog over Chase Fieler en Tjoe de Paula. Is daarmee wat breder in de rotatie.

Hakim Salem had het na de 6e wedstrijd over winnen in Zwolle. Nou ... Zwolle verloor wedstrijd 5 van de halve finale. Die werd gespeeld in Zwolle! Het wegvallen (wegens een schouderblessure) van Kenrick Zondervan geeft Donar in ieder geval getalsmatig een overmacht: Ricardo Glenn & Craig Osaikhwuwuomwan vs Ross Bekkering, Drazen Bubnic & Chase Fieler.

In de ploeg van Landstede o.a. Jessey Voorn en Craig Osaikhwuwuomwan. Spelers die mét Donar kampioen werden (in 2013/2014). Het zou jammer zijn als Aris vanwege gebrek aan financiële middelen wegvalt uit de DBL maar ik zou er niet rouwig om zijn als Weert, Den Bosch en Leiden wegvallen. Een competitie met Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Groningen is prima! (Wél pleit ik dan voor een aanpassing van de regel betreffende buitenlanders. Ik stel voor maximaal 1 buitenlander, maximaal 1 speler die genaturaliseerd is tot Nederlander, maximaal 1 speler met een dubbel paspoort ÓF maximaal 1 buitenlander en maximaal 2 spelers met een dubbel paspoort ÓF maximaal 0 buitenlanders, 1 speler die genaturaliseerd is tot Nederlander en maximaal 2 spelers met een dubbel paspoort.)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten