Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 8 mei 2016

Wat voor coach is Erik Braal?

Zojuist bekeek ik (opnieuw) de documentaire van Omrop Fryslan "De fisy fan coach Braal". (Vertaling: "de visie van coach Braal" van omroep Friesland.)

De journalist vraagt aan Braal wat voor coach hij is en hij heeft het over drie voetbalcoaches waar Braal misschien mee te vergelijken valt.

Ik zie geen trainingen van Donar, en heb dat van coaches buiten Donar ook nooit gedaan. Heb zelfs niet van alle Donar-coaches trainingen gevolgd.

Braal heeft zelf wel eens gezegd geïnspireerd te zijn door Ton Boot. Het procesmatige, werken aan principes, is wel een verband. Boot was geen tactische coach. Die was strategisch.

Braal kreeg in de documentaire de vraag waarom hij zo rustig is langs de lijn. (Iets wat fans niet altijd leuk vinden.) Boot was ook rustig. Die zat vaak op zijn stoel en maakte notities. Soms stond hij op en schreeuwde wat naar spelers maar veel ijsberen langs het veld deed hij niet.

Braal laat zijn spelers (althans in de documentaire) iedere training doelen formuleren. Aan het begin van het seizoen worden er afspraken gemaakt en iedere training wordt gebruikt om naar einddoelen toe te werken. Herman van den Belt (Braal en Van den Belt waren samen de coaches van Bergen op Zoom Giants en verloren toen de finale van Donar (coach Marco van den Berg)) is ook een coach die procesmatig werkt, en die spelers motiveert om na te denken over doelen (en hen daar dan ook op af te rekenen).

Braal oogt een stuk rustiger dan Skelin maar in de overtuiging dat de ploeg assertief moet spelen in plaats van berekenend lijken ze denk ik op elkaar.

Braal ziet zichzelf niet als een coach die zich alleen richt op verdedigen. Dat deed Skelin ook niet. Wel lijkt het mij dat Skelin meer de focus legde op een accent als rebounden.

Er was voor de Kerst veel kritiek. Braal zou geen goede coach zijn. Ik denk dat hij toen gewoon het slachtoffer was van slecht spelersmateriaal. Je kan je wél afvragen in hoeverre hij daar zelf iets aan kon doen. Boot bijvoorbeeld had allang spelers weggestuurd.

Braal wil met Donar prijzen winnen. Het winnen van de supercup en de nationale beker is dit seizoen niet gelukt. Hopelijk winnen wij wel dé prijs van het seizoen: het landskampioenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten