Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

vrijdag 6 mei 2016

Volgende stap (Donar vs Leiden [VOORBESCHOUWING])

Halve finale, een best-of-7 serie. De ploeg die als eerste 4 wedstrijden wint gaat door naar de finale. In deze halve finale spelen nummer 2 (Leiden) en nummer 3 (Donar (Groningen)) tegen elkaar. Dit betekent het volgende programma:
Leiden vs Donar
Donar vs Leiden
Leiden vs Donar
Donar vs Leiden
Leiden vs Donar (is inmiddels nodig)
Donar vs Leiden (indien nodig)
Leiden vs Donar (indien nodig)

De uitslagen tot nu toe:
Leiden vs Donar = 72 - 69
Donar vs Leiden = 75 - 68
Leiden vs Donar = 76 - 93

Zaterdag 7 mei 19:30 uur begint de vierde wedstrijd van de serie. Deze wordt in Groningen gespeeld. Lukt het ons om de stand op 1 - 3 te brengen? Zijn we in staat om het theoretische thuisvoordeel, dat is verschoven van Leiden naar Groningen, te behouden en zelfs te versterken? (Inclusief de wedstrijd van morgen nog maximaal 2 wedstrijden in Groningen en 2 in Leiden maar met een 1 - 2 voorsprong op dit moment voor Groningen.)

Worthy de Jong, de  speler die is "verkozen" tot meest waardevolle speler van de DBL, vroeg zich na de wedstrijd van donderdag 5 mei af of Mohamed Kherrazi mag meedoen. Hij weet dus niet eens wat de consequenties zijn van twee onsportieve fouten in 1 wedstrijd! (2 onsportieve of 2 technische fouten in 1 wedstrijd betekenen een diskwalificatie voor de wedstrijd waarin deze fouten worden begaan. Bij een diskwalificeren fout is de straf minimaal 1 wedstrijd schorsing in (een) volgende wedstrijd(en).)

Kherrazi kreeg, maar dat snapt blijkbaar niet iedereen, die onsportieve fouten geheel terecht. Bij de eerste fout maakte hij eerst al een fout op Jeter die als onsportief werd beoordeeld. Vervolgens probeerde hij Jeter te verleiden om met hem te gaan vechten. Hij maakte contact maar wilde het doen lijken alsof Jeter hem wilde slaan. (Dat is óók een onsportieve fout.) Bij de tweede fout stapte hij naar Sullivan toe (in plaats van dat Sullivan onder hem kroop) en probeerde hij vervolgens Sullivan een elleboogstoot te geven. De zwaai was er, maar het contact gelukkig niet. Twee smerige acties.

Dan nog zijn er huilebalken die vinden dat Kherrazi te zwaar is bestraft, dat de scheidsrechters hier de wedstrijd niet aanvoelden. Zij voelden de wedstrijd hier juist heel goed aan! Ze beseften heel goed "als wij dit niet bestraffen met onsportieve fouten dan loopt de wedstrijd uit de hand".  En ondanks dat liep het nog bijna uit de hand. Leiden is nu eenmaal een heel onsportief ploegje.

En daar waar het spel van Rotterdam basketball onsportief is door het duwen en trekken daar is dat van Leiden onsportief door provoceren, zuigen, janken en toneelspelen. Proberen om tegenstanders fouten aan te naaien.

Dat Leiden de arbitrage aan haar zijde heeft is niet vreemd. De voorzitter van de FEB is tevens voorzitter van Leiden basketball. De FEB doet alles om Leiden te plezieren: ze weigeren om een verbod op te leggen om wedstrijden te spelen in dat gammele tuinhuisje. Ze besluiten zelfs om daar interlands te spelen. Misschien is er geen sprake van kwade opzet maar het heeft er wel alle schijn van. Het straalt uit dat er sprake is van bedrog. En daar kan heus iets aan gedaan worden. Zie in dat functies van clubbestuurder en bondsbestuurder niet verenigbaar zijn. En bekleed die dan ook niet gelijktijdig.

Jason Dourisseau speelde in wedstrijd 3 een sterke pot. En hij kreeg goede steun van Will Sullivan. Bekkering en Jeter haalden een vertrouwde ruime voldoende. Daarbij werd Jeter, die vroeg in foutenlast kwam, adequaat vervangen door Sean Cunningham.

Er werd al opgemerkt dat Donar een vergissing heeft gemaakt door Yannick Franke te laten gaan, en daar Tjoe de Paula voor terug te halen. Mijn conclusie; het is een goede beslissing geweest. Al weet ik niet in hoeverre Donar het vertrek van Franke had kunnen tegenhouden. De Paula is meer een teamspeler, en hij is constanter in zijn prestaties. Het teamspel maakt Donar sterk, is op dit moment de bepalende factor waardoor de ploeg beter is dan Leiden.

Verbeterpunten (ook al genoemd door coach Braal): rebounden en balverlies (turnovers). Ook het behouden van de scherpte. We verslappen in plaats van door te drukken en het verschil naar 30+ punten te brengen. Daarbij moeten we spelers niet te veel vermoeien.

Als Donar de finale haalt, wie is dan de tegenstander? Landstede (nummer 1) Zwolle of Shoeters (nummer 4) Den Bosch? Op dit moment staat Landstede 2 - 1 voor. Morgenavond begint om 20:00 uur wedstrijd vier in die halve finaleserie.

Shoeters en Donar wonnen hun series in de eerste ronde zeer eenvoudig. Het is dom om zo'n systeem te hanteren. Kies voor een play-offs met 4 ploegen. Of, wanneer de competitie volgend seizoen uit 6 ploegen bestaat, voor een play-offs die alleen bestaat uit een finaleserie (best-of-seven).

Hoeveel wedstrijden je moet spelen in een competitie met 6 ploegen? Iedere ploeg speelt 20 wedstrijden. Dus: 2x uit, 2x thuis tegen dezelfde tegenstander. Geen midweekse wedstrijden.

Bekerwedstrijden speel je ook in het weekend. En je speelt pas heel laat in het seizoen tegen een andere eredivisieploeg. De eerste wedstrijden speel je in een poule met clubs uit de promotiedivisie uit jouw regio. Meerdere groepswedstrijden uit dezelfde poule op dezelfde dag. Zo zou Donar dan moeten spelen tegen BVG en Groene Uilen. Speelronde 1 hou je dan bijvoorbeeld in de Oude ALO en speelronde 2 in het Willem-Alexander sportcentrum. De clubs uit de promotiedivisie vangen de recette. De winnaars van al die poules spelen tegen elkaar volgens knock-out systeem (indien de DBL uit 8 ploegen bestaat) óf in twee poules (indien de DBL uit 6 ploegen bestaat).

Alleen in de play-offs van de DBL speel je midweekse wedstrijden. Zaterdag, dinsdag, donderdag, zaterdag, dinsdag, donderdag en zaterdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten