Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 15 december 2013

Donar vs Magixx

Donar (GasTerra Flames) ontvangt vanmiddag in haar eigen Donar Dome (Martiniplaza) de Matrixx Magixx uit Wijchen.

De Gelderse ploeg bestaat uit enkele spelers met een verleden bij Donar: Sjors Poels (toen meneer T. Boot de coach was), Dimeo van der Horst (de afgelopen twee seizoenen) en Stefan Mladenovic (jeugdopleiding en in het eerste onder Pep Claros en later Marco van den Berg).

De mannen uit Gelderland staan op de 4e plaats, met hetzelfde aantal punten als EBBC (SPM Shoeters) Den Bosch: 13 wedstrijden gespeeld, 9 gewonnen, 4 verloren, 18 punten.

Donar staat op de 2e plaats: 13 gespeeld, 11 gewonnen, 2 verloren, 22 punten.

Vanmiddag om 15:00 uur (live op de NOS?) spelen de Boschenaren in hun eigen Maaspoort tegen Landstede basketball uit Zwolle. De Zwolse ploeg staat op dit moment 1e: 12 gespeeld, 11 gewonnen, 1 verloren, 22 punten. Terwijl Den Bosch dus op de 3e plaats staat.

Twee fraaie affiches. In Groningen dus een subtopper. De nummers 2 en 4 van de ranglijst tegen elkaar. Ik hoop op een leuke wedstrijd! Als Donar-fan hoop ik op winst voor de thuisploeg, als schrijver van een nieuwsblog zou ik iets neutraler moeten zijn(?). Mijn berichten beperken zich overigens wel tot Groningse ploegen.

Het zou wel eens de laatste wedstrijd van Jeff Robinson in de ploeg van Donar kunnen zijn. Natuurlijk kan het ook anders gaan maar gezien de berichten de afgelopen week reken ik er niet op dat Robinson na de Kerst terugkeert. Áls hij vanmiddag al speelt en men niet speelt met de andere vier mannen met een USA-paspoort.

Spijtig zoals het gaat qua financiën. Sportief gezien gaat het redelijk. Twee nederlagen in de competitie (eerste twee wedstrijden van het seizoen) daarna ongeslagen in de nationale liga. In de EuroChallenge competitie helaas een ander verhaal. Kansen waren er wel maar de ploeg speelde zwak.

Los van een lange termijn visie (waar binding met de regio én stimulans voor de jeugd in mijn ogen belangrijke speerpunten van zijn!) vraag ik me af hoe verstandig het is geweest om te kiezen voor 4 (momenteel 5) USA-spelers, een Nederlandse international die zeker de kwaliteiten heeft maar me niet goedkoop lijkt, een Nederlandse international die potentie heeft maar nog niet top is (en die dus misschien nog een jaar of twee zou kunnen rijpen bij bijvoorbeeld Aris?).

Geen Quentin Pryor, geen Arvin Slagter, geen Dan Coleman, geen Craig Osaikhwuwuomwan maar wel Stefan Mladenovic, Valentijn Lietmeijer, Jeff Robinson en Josh (Joshua) Duinker. Enerzijds goedkopere spelers in het backcourt (denk ik), anderzijds betere spelers (starters) in het frontcourt?

€ 70000 ongeveer tekort over het seizoen 2012/2013? Over het seizoen 2013/2014 zal er ook wel een tekort ontstaan (het (al dan niet tijdelijk) aantrekken van Robinson (ondanks ziektewetuitkering voor Coleman en later Pryor)). Investeren (in plaats van geld uitgeven wat er gewoon is?) in entertainment? Waarom de spelers niet laten zorgen voor entertainment (goed én leuk basketball)? Waarom zo veel aandacht voor randzaken!?!

De Groningers staan bekend als een organisatie die flink met geld smijt. Succes willen kopen. Niet helemaal terecht want de spelers waren zonder contract. Rendement? Erg laag! Leiden won in een periode van amper 5 seizoenen al 2x het kampioenschap en ook 2x de beker? (In ieder geval wonnen ze de nationale beker 1x.) Ze wonnen ook de supercup.

Donar werd kampioen in 1982, in 2004 en in 2010. En won daarnaast 2x de nationale beker. Teleurstellend!

Het beste publiek? Nou, de Leidse fans zijn veel luidruchtiger. Die moedigen hun ploeg veel meer aan. In Groningen toch wel een "bioscooppubliek". En dat verbeter je niet met wat entertainment om de wedstrijd heen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten