Er schijnt veel kritiek te zijn op de VEC (vrouweneredivisie competitie / commissie). De eredivisie, zoals deze vorig jaar nog was, heb ik, sinds het einde van Celeritas, niet meer actief kunnen volgen.
Gelukkig was en is daar de Groene Uilen, die in de promotiedivisie spelen. Zodat er toch nog leuke wedstrijden te zien zijn. Al was en is dat dan niet op het hoogste niveau. Ja, is. Want de huidige opzet wordt wel eredivisie genoemd maar eigenlijk is het een combinatie divisie verdeeld over 3 poules. Pas na deze poulefase is er sprake van een eredivisie en een promotiedivisie. Officieel moest je je daar voor kwalificeren maar ik zie het er van komen dat (een) ploeg(en) die zich niet heeft/hebben geplaatst toch gaat/gaan meedoen. Dat is haar/ze van harte gegund maar het bewijst een verkeerde poule-indeling!
Ik denk dat men in Nederland een onrealistisch beeld heeft van het vrouwenbasketball in Nederland. Geforceerd willen we speelsters op een hoog niveau laten spelen (lees: op jonge leeftijd in de eredivisie). Niet iedereen heeft daarvoor het vereiste niveau denk ik. Wat je vervolgens ziet, en dat krijg ik wel mee door het bezoeken van wedstrijden uit de under 20 eredivisie: de ploegen in de u20 eredivisie worden gevuld met speelsters die dat niveau niet aankunnen dan wel het niveau beperken.
Stop daar mee! Versterk de u20 eredivisie door te stoppen met "eredivisie" in haar huidige vorm(en). Hou je onvoldoende speelsters over voor de eredivisie, zoals die zou moeten zijn: namelijk apart van de promotiedivisie, hef die dan op. Ga met speelsters die wel op niveau willen sporten een nationale ploeg vormen. Ga trainen, trainen, trainen. En doe mee aan een Europees bekertoernooi.
Hef het CTO op, laat die meiden bij hun club (of rtc). Zodat clubs in de u20 competitie elkaar kunnen beconcurreren.
Je moet geen constructie in stand houden die jaar in jaar uit leidt tot selectievulling. En een devaluatie van competities. Want: kijk naar lagere competities, dan zie je dat ook daar ploegen spelen met speelsters die in principe niet goed genoeg zijn. Maar ... ze spelen er omdat een club op dat niveau wil spelen, en er geen andere speelsters beschikbaar zijn.
Amerikanen? We hebben er nu toch maar 1? Nou, die kun je contracteren als je met een ploeg meedoet aan een toernooi als de EuroChallenge. Voor de promotiedivisie is dat te duur. Het zou wél jammer zijn als een speelster als Molly McDowell niet meer voor een Nederlandse ploeg speelt. Het zou ook jammer zijn als een Anete Horelika niet meer voor een Nederlandse ploeg speelt. Maar ... voor Horelika zie ik heus wel kansen in bijv. Duitsland.
Zoals ik die voor Zera Butter in bijv. België zie.
Als de FIBA het niet accepteert dat een ploeg niet meedoet aan een nationale competitie, trek dan je conclusie: topbasketball voor vrouwen is in Nederland niet mogelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten