Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

donderdag 2 april 2015

De 4e in de historie

Leo Beenhakker zei het ooit al "Na iedere cup is er weer een cup!". En daarmee doelde hij niet op de bh's van zijn vrouwelijke fans.

De NBB beker van het seizoen 2014/2015 was niet alleen de 4e prijs op rij die door Donar werd gewonnen (beginnend met de NBB beker van het seizoen 2013/2014 werden de laatste 4 prijzen (beker, landskampioenschap, super cup en beker) allen door Groningen gewonnen) maar ook de 4e gewonnen NBB beker in de geschiedenis van de club (de drie voorgaande bekers werden gewonnen in de seizoenen 2004/2005, 2010/2011 en 2013/2014).

De Groningers zitten nu bijna 2 seizoenen in een 'flow'. Ze gaan op jacht naar een nieuwe landstitel. De beker 2014/2015 betekent een 'back-to-back' bekerkampioenschap. Een 'repeat' van het kampioenschap (eredivisie) is al bijzonder (uniek in de geschiedenis van de club!) maar twee seizoenen op rij de dubbel winnen, dat zou helemaal speciaal zijn. In het gehele Nederlandse basketballwereldje zal die verwachting niet overweldigend "leven" in de hoofden van volgers (fans, spelers, coaches, bestuurders) maar onmogelijk is het in mijn ogen zeker niet!

De ploeg weet hoe zij kan winnen. En binnen de Samoerai (budo-sport) is er een bekend gezegde "Een slechte generaal gaat vechten en bekijkt vervolgens of hij kan winnen. Een goede generaal bedenkt of hij kan winnen en besluit vervolgens of hij gaat vechten." Donar weet dat het, als het om de prijzen gaat, kan winnen met zogenaamd 'vechtbasketball'. Als het spel een fysieke strijd is, als er hard wordt verdedigd, dán zijn de Groningers niet bang. Ze zijn niet vies van een duel, schuwen de 'oorlog' absoluut niet.

Waarom strijden past bij Donar? Groningers zijn nuchter, hard werkend. In de USA spreekt men van 'blue collar' naar de blauwe pakken die men in fabrieken vaak draagt (overall) in tegenstelling tot bijvoorbeeld de advocatuur die wordt benoemd met de term 'white collar' (witte boorden). In het noorden van Nederland (ondanks dat Groningen al decennia lang veel meer afhankelijk is van dienstverlening dan van industrie) zit 'blue collar' diep geworteld in de genen.

Je kunt hier de bekerfinale nog eens bekijken. Met dank aan RTV Noord! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten