Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 19 april 2015

De A.B.A. of wel basketballcursus 7.07

Vandaag bekeek ik op YouTube de documentaire Long Shots: life & times of the ABA. De ABA (American Basketball Association) was een basketballbond in de Verenigde Staten die bestond zo tussen 1966 en 1977.


De bond heeft voor een positieve revolutie gezorgd én was een voorbeeld van slecht management. Lessen waar we zeker lering uit zouden moeten trekken anno 2015. Zeker in Nederland!


De positieve punten:
- show (Weliswaar ben ik een liefhebber van de sport, en bezoek ik wedstrijden om kwalitatief goed spel te zien, om de competitie levend te houden is het nodig om het "product" te verkopen. Een show met cheerleaders (in de ABA had je in Miami cheerleaders gekleed in bikini!), de verkoop van spulletjes (merchandise) etc. het bindt klanten aan jouw clubs en dus de competitie!).
- de driepunters (Niet vanwege dit schot op zich en de beloning! Het invoeren van de driepunter leidde echter tot een nieuwe speelwijze, een tactische verandering van het spel. Dit werd geboren uit noodzaak aangezien ze in de NBA geen grote, sterke mannen onder de borden hadden. Wat zien we nu? De 'klassieke' center bestaat niet meer. Er wordt niet of nauwelijks nog gespeeld met een 'post' die gekampeerd staat in de 'bucket'. Ploegen spelen 5 man out, waarvan zelfs de center een behoorlijke tot goede schutter is. Soms zelfs een driepuntsschutter.
- creativiteit: spelers mochten creatief zijn, en maakten daar goed gebruik van. Het spel was niet statisch, zoals in de NBA wel het geval was.


Wat ging er mis?
Clubs betaalden, in de strijd tegen de NBA (in hun ambitie) veel te hoge salarissen aan nieuwe spelers (spelers die van de universiteit (na 2 of 3 jaren gestopt met hun studie) of soms zelfs de middelbare school prof werden). Datzelfde zie je in de DBL zo vaak. De FEB heeft er geen oog voor. Clubs met schulden, een club die failliet gaat, bestuurders die dromen van de Europese top en een NBA-sfeer. Het is goed om ambitieus te zijn maar blijf wel realistisch!


Donar deed dat niet en leed twee seizoenen op rij fors verlies (in financieel opzicht). Sportief gezien ging het in die periode wél goed: 1x nationale beker, 1x landskampioen (beiden in het tweede problematische jaar). Gevolgd door 1x supercup en 1x nationale beker. De play-offs beginnen a.s. donderdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten