Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 18 november 2017

Aris vs Donar [VERSLAG]

Het was geen verrassend resultaat wat de wedstrijd Aris (Leeuwarden) vs Donar (Groningen) had opgeleverd. Maar de manier waarop dit resultaat tot stand was gekomen, over beter gezegd: het opnieuw overtreden van de regel "het is niet toegestaan om meer dan 4 buitenlanders tegelijk op het veld te hebben staan" was dat wél.

Dat de arbiters (en de wedstrijdcommissaris) het niet opmerkten is dan weer absoluut géén verrassing.

In dit interview heeft Erik Braal (coach Donar) het over de intentie van de spelregel én de goede bedoelingen van hem en de rest van de club. Omdat het ondoenlijk is om een grens te bepalen hoeveel minuten een ploeg minimaal gebruik moet maken van een Nederlandse speler (én zo'n regel te handhaven) verkoos men de meer algemene regel "maximaal 4 buitenlanders op het veld".

Dát blijkt al niet te handhaven. Ik (maar als Donar-fan én supporter ben ik niet neutraal) geef Braal gelijk: wij maken die paar seconden/minuten niet bewust gebruik van 5 buitenlanders om de wedstrijd te winnen. Daarmee bedoel ik het volgende: natuurlijk willen wij wedstrijden winnen maar in mijn ogen spelen wij niet met 5 buitenlanders in een fase waarin een wedstrijd moet worden omgedraaid van achterstand naar voorsprong. De buitenlanders zijn goede spelers, laat daarover geen discussie bestaan, maar wie bedenkt er om supersterren op de bank te zetten voor een 'noodgeval'?!?

Jason Dourisseau, Thomas Koenis en Sean Cunningham hebben allen de Nederlandse nationaliteit. Zij beginnen aan de wedstrijden, en spelen ieder ook zo'n 20 minuten per wedstrijd. Binnenkort keert Arvin Slagter terug en dan worden de speelminuten opnieuw verdeeld. Slagter is een Nederlander, wat betekent dat het aantal speelminuten voor een buitenlander afneemt. Het is ook nog de vraag of Gipson blijft.

Kwartstanden:
  1. 15 - 21 
  2. 25 - 40 (10 - 19)
  3. 42 - 64 (17 - 24) 
  4. 58 - 84 (16 - 20) 
Arvin Slagter riep iets naar Erik Braal. Hij sommeerde vervolgens (gehaast) Sjoerd Koopmans om in te vallen. Koopmans verving Sergerio "Teddy" Gipson. De invalbeurt van Koopmans was spelregel technisch noodzakelijk aangezien wij op een bepaald moment Curry (USA), Gipson (USA), Domingo (USA), Bruinsma (USA) en Pasalic (Kroatië) in het veld hadden staan. (De opmerking van Slagter was inderdaad een seintje aan Braal dat er 5 buitenlanders in het veld stonden.)

Ik vind het wel frappant dat wij in enkele weken tijd opnieuw de fout ingaan met deze spelregel. Dat het de scheidsrechters en wedstrijdcommissaris (ook bij de wissel) ontging verbaast mij allerminst.

Dat jonge Nederlandse spelers de kans moeten hebben om zich te ontwikkelen als eredivisie-speler daar ben ik het niet mee oneens. Maar of de spelregel 'maximaal 4 buitenlanders op het veld' dát bewerkstelligt, dáár heb ik zo mijn twijfels over. Om niet te zeggen: daar ben ik het gewoon niet mee eens. Die ene Nederlander zou, bij Donar, in theorie Cunningham, Dourisseau, Koenis óf Slagter kunnen zijn. Dat zijn allen routiniers. Bij de spelregel zijn Hoeve, Koopmans, Marink en Mast niet enorm gebaat. Dus ... waar hebben wij het over!?!

Het is duidelijk: die beperking is als spelregel bedacht om een uitbreiding van het maximale aantal buitenlanders in de selectie te compenseren. Het is, zoals het past in de polder, een compromis. Een model om gekrakeel, gekakel en gekwaak te beperken. 

Als toeschouwer was Craig Osaikhwuwuomwan aanwezig. Hij liet na de wedstrijd weten dat hij, na zijn korte verblijf in Engeland, in gesprek is geweest met Aris maar dat beide partijen geen overeenstemming wisten te bereiken. Op dit moment is hij in gesprek met een mogelijke nieuwe club (buiten Nederland). Jammer, ik had graag gezien dat hij terugkeert bij de Friesche club.

Aris presteert beter tegen Donar dan Bosna Royal. Volgend seizoen Europe cupbasketball voor de Friezen? 

2 opmerkingen: