Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 26 november 2017

Donar vs Aris (30 november 2017 [VOORBESCHOUWING])

Wat zal, voorafgaand aan deze wedstrijd, de informatie zijn over de kwestie 'als ploeg 5 buitenlanders gelijktijdig laten spelen'? D.d. 28 oktober 2017 (winst Donar 76 - 49) speelde Donar in een fase met 5 buitenlanders. Op 18 november 2017 (20 - 0 winst Aris nadat er na de wedstrijd een 58 - 84 zege voor Donar op het scorebord stond) beging Donar wederom de fout om 5 buitenlanders op hetzelfde moment binnen de lijnen van het veld te hebben staan. Hier was het interim-bestuur van de DBL niet blij mee.

Zij waren dusdanig gepikeerd (hadden het over het schenden van een afspraak) dat zij een 20 - 0 nederlaag over Donar uitspraken. De Groningers hebben inmiddels besloten om tegen deze strafmaatregel in beroep te gaan. 

Wat nu als Aris (Leeuwarden) in deze komende wedstrijd met 5 Friezen tegelijk speelt? (Friezen worden immers gezien als buitenlanders.) Ach, dát zal niet gebeuren want zo veel goede Friesche basketballers zijn er niet. Daarom wilde Aris ook graag een verhoging van het aantal buitenlanders van 4 naar 5.

Er is gezegd dat Aris & Donar met het idee kwamen om een restrictie van steeds 1 Nederlander laten spelen toe te voegen aan de regel om het aantal buitenlanders in de selectie. Is dat zo? Mijn vermoeden is dat dit een compromis is dat in stemming is gebracht om zo een meerderheid te verkrijgen voor het uitbreiden van het aantal buitenlanders. Ons kikkerlandje doet niets anders dan polderen. Maar tot enig positief resultaat leidt het niet.

Enkele scheidsrechters (A. Sinterniklaas en B. van Slooten) hebben (op Twitter) laten weten dat zij niet van plan zijn om te fluiten als een ploeg met 5 buitenlanders tegelijk speelt. Zij zijn gebonden aan de spelregels van de FIBA, en daarin staat niet dat een ploeg niet met 5 buitenlanders tegelijk mag spelen. Als jij als scheidsrechter fluit moet jij wél een beslissing kunnen nemen. Het geven van een T (technische fout) en/of het wijzigen van de stand (schrappen van gemaakte punten) moet gebeuren op basis van op papier vastgelegde spelregels die zijn bepaald door de FIBA.

De NBB zal om de tafel moeten gaan zitten met de FIBA, clubs en scheidsrechters om tot concrete afspraken te komen. Informeer eens bij de Duitsers hoe zij het regelen! Want daar geldt namelijk wél de regel dat er steeds 1 Duitser in het veld moet staan.

Ikzelf ben in de eerste plaats voorstander van goede kwaliteit. De spelers die het beste team vormen moeten spelen. Als een buitenlander beter is dan een Nederlander dan moet hij spelen. Vormen 5 buitenlanders een betere ploeg dan 4 buitenlanders en een Nederlandse reserve dan zou er moeten worden gekozen voor de 5 buitenlanders.

Maar ... als wij de positieve ontwikkeling van de nationale ploeg willen continueren dan zou het wel eens nuttig kunnen zijn om eerst een stap terug te doen (kiezen voor Nederlanders in plaats van kwaliteit op de korte termijn) en daarna een aantal stappen vooruit.

Óf de positieve ontwikkeling van het Nederlands mannen A-team het gevolg is van een beperking van het aantal buitenlanders? Diverse spelers zijn actief buiten Nederland, en de meerderheid daarvan heeft niet rechtstreeks de stap gemaakt van de eredivisie naar een buitenlandse competitie. Zij speelden in de USA collegebasketball en kwamen zo in Zuid-Europa terecht. Williams en zeker Franke zijn denk ik gewoon zulke vaardige spelers dat zij, wanneer er een maximum had gegolden van 6 buitenlanders, zich ook hadden bewezen als goede basketballers.

Een talent als Rienk Mast (Groningen) kiest voor een collegeteam (Oregon state) en doet dat niet zo maar. In de DBL zal hij te weinig leren. Europees zal de ploeg te weinig wedstrijden spelen om een goede opleiding te kunnen betekenen. Alleen wedstrijden spelen is ook niet voldoende. Jij zult ook goed moeten trainen. 

Nadenken over een maximum van 3 buitenlanders mét de beperking: gelijktijdig spelen van maximaal 2 buitenlanders én steeds minimaal 1 jeugdspeler (speler jonger dan 21 jaar afkomstig uit de eigen jeugdopleiding) kan natuurlijk altijd. Zelf zou ik daar, om  de ontwikkeling van Nederlanders te ondersteunen, voorstander van zijn. Maar ... op dit moment zie ik het niet gebeuren dat er de komende 10 jaren (bij een aantal van meer dan 6 eredivisieploegen) voldoende goede Nederlandse spelers zijn. Geduld opbrengen? De DBL is op sterven na dood. Wij hebben geen tijd om geduldig te zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten