Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 26 november 2017

Wat is de stand van zaken na bijna 7 jaar?

Eind november 2010 zond iBasketball tv een 4-delig interview met Mart Smeets uit. Zie hieronder de beelden (van YouTube). Het geluid (vragen) is helaas erg matig.
Volgens Smeets was er in Groningen te weinig aandacht geweest voor het opleiden van jeugd. Ik denk dat dit niet helemaal klopt. In 1989 was er misschien nog weinig aandacht maar zo'n 10 jaar later werd daar een begin meegemaakt.

 • In 2010 ging het niet goed met de nationale mannenploeg. De vrouwenploeg deed het op dát moment beter (wist zich ook niet te kwalificeren voor een wk of EK). 
 • Het ging ook (toen al!) niet goed met de nationale competitie(s). In ieder geval de mannen eredivisie. 
 • De NBB had ook in die periode al te weinig geld (al jaren dreigt een faillissement). Op een bepaald moment werd zelfs besloten om niet langer de nationale mannenploeg te ondersteunen. 
 • Voor clubs gold op dat moment dat ploegen uit een onbeperkt aantal niet-Nederlandse spelers mocht bestaan. 
 • De eredivisie bestond destijds uit 9 ploegen: Donar (Groningen), Aris (Leeuwarden), Landstede (Zwolle), Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Bergen op Zoom, Den Bosch en Weert. 
De situatie nu: 
 • het nationale mannen A-team heeft in 2015 meegedaan aan het EK 
 • de DBL lijdt onder een gigantisch gebrek aan kwaliteit én financiële middelen (er is geen sprake van 3 groepen maar van 5, hoewel dat niet allemaal blijkt uit de ranglijst) 
 • het Nederlands mannenteam wordt nu beheerd door een stichting (zij namen het over van de FEB) 
 • een ploeg mag nu bestaan uit maximaal 5 buitenlanders (de afgelopen 2 seizoenen was het maximum 4 buitenlanders) 
 • de DBL bestaat uit 9 ploegen (Bergen op Zoom is er al jaren niet meer bij, Den Helder is met ingang van dit seizoen terug (na faillissement in 2014)) 
 • Mart Smeets is terug als verslaggever
Wat zou er moeten gebeuren? 
 1. het aantal eredivisieploegen, gezien de kwaliteit én financiële middelen, beperken tot 4 (De rest, samen met een deel van de huidige promotie divisie indelen in een nieuwe promotie divisie. De stap naar de eredivisie kan alleen gemaakt worden als een ploeg kampioen wordt van de promotiedivisie én voldoet aan diverse eisen.) 
 2. het aantal buitenlanders terugbrengen naar 3 (van 5 naar 3 of eerst weer naar 4 en dan naar 3?). Er mogen steeds maar 2 buitenlandse spelers in het veld staan (dit vereist overleg tussen bond, clubs én scheidsrechters + officials anders krijg je hetzelfde geouwehoer als nu! (Donar verlies 20 - 0, scheidsrechters die niet fluiten voor het spelen met 5 buitenlanders) Ik bedoel hiermee niet te zeggen dat ik een voorstander ben van de (voorlopig) opgelegde straf (die 20 - 0 nederlaag) maar dat ik vind dat de bestuurders deugdelijk beleid moeten formeren vanuit een goede, heldere visie. Als het niet mogelijk is om ploegen te bestraffen bij het schenden van afspraken dan moet dát voor iedereen duidelijk zijn. En ook het waarom. Jij moet niet zo maar een straf uitspreken omdat, zoals in dit geval, scheidsrechters fluiten volgens de FIBA-regels zonder dat clubs op de hoogte zijn van sancties die opgelegd kunnen worden.) en van de 3 Nederlanders moet er steeds 1 jeugdspeler (speler jonger dan 21 jaar uit eigen jeugdopleiding) zijn. 
 3. een jonge (30 - 40 jaar) verslaggever & journalist schrijvende pers 
De nationale ploeg doet het goed. Ik zou wel een iets andere samenstelling willen (om defensief nóg beter te worden). Én met het oog op de komende 2 wk's (en wellicht Olympische spelen).

Point-guards: Charlon Kloof, Leon Williams, Stefan Mladenovic (1/2)
Shooting-guards: Sean Cunningham, Yannick Franke (1/2/3), Jessey Voorn 
Small-forwards: Worthy de Jong, Jason Dourisseau (3/4)
Power-forwards: Henk Norel (4/5), Jito Kok (4/5) 
Centers: Thomas Koenis, Thomas van der Mars

Geen opmerkingen:

Een reactie posten