Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 5 mei 2014

Do or die!

Dinsdag 6 mei. De datum waarop Groningen vs Leiden hun derde wedstrijd van de halve finale gaan spelen. Den Bosch vs Den Helder overigens ook. In beide series is de stand niet in evenwicht. Echter, daar waar in de serie Den Bosch vs Den Helder de ploeg die de reguliere competitie afsloot met de hoogste positie op de ranglijst op een 2 - 0 voorsprong staat, is het in de serie Groningen vs Leiden juist de ploeg die het laagst geklasseerd stond die nu een 0 - 2 voorsprong in handen heeft.

Omdat het een best-of-five serie is gaat de ploeg die als eerste drie wedstrijden wint door naar de finale. Mijn 'bracket' liep al in de kwartfinales in de soep en dat wordt er in deze halve finales niet beter op. Voor de halve finales had ik voorspeld: Groningen vs Zwolle (en niet eens Leiden) 3 - 0 respectievelijk Den Bosch vs Den Helder 3 - 1. Nou, de kans is groot dat men a.s. donderdag al aan de finaleserie zou kunnen beginnen. Wat niet zal gebeuren. Maar ... om meer play-offs wedstrijden LIVE op tv te krijgen zou het wél gunstig zijn om, indien mogelijk, eerder te beginnen aan de finale, en dan minder wedstrijden per week te spelen. Dus: minder wedstrijden op donderdag en dinsdag, en juist meer wedstrijden op zondagmiddag.

Den Bosch heeft in deze derde wedstrijd het thuisvoordeel. Ik verwacht dat ze dit een overwinning en dus plek in de finale oplevert.
Leiden heeft in deze derde wedstrijd niet het thuisvoordeel. De wedstrijd wordt in Groningen gespeeld. Toch kan dat voor Leiden voordelig zijn. En wel om de volgende redenen:
1. er wordt in een uitwedstrijd minder verwacht, er ligt minder druk op de ploeg en die kan er voor zorgen dat de ploeg door enige "ontspanning" heel goed kan presteren
2. er wordt door de Groningse fans (en het is de vraag hoeveel er op deze wedstrijd afkomen) misschien weinig verwacht van hun ploeg wat er toe leidt dat men weinig vocale ondersteuning biedt, dit is voor de ploeg merkbaar en het resultaat daarvan is zeer zelden positief.

In wedstrijd 1 had ik na 26 seconden al het gevoel: dit wordt misschien wel een 'sweep' (serie winnen zonder nederlaag) maar dan niet in het voordeel van Donar! Deze wedstrijd gaan we heel dik verliezen, en dan zou de serie wel eens heel snel afgelopen kunnen zijn want na zo'n dreun gaan we in Leiden niet winnen. En helaas, echt het doet me heel veel pijn!, de realiteit is op dit moment volgens die verwachting.

Als het de Groningers NIET lukt om de juiste instelling te hebben, en fundamentele zaken als verdedigen, rebounden en vrije worpen raak schieten goed uit te voeren dan gaan ze deze derde wedstrijd niet winnen. Lukt het ze wel dan krijgen ze hiervan mogelijk zo'n 'boost' dat de serie alsnog gewonnen wordt.

Donar heeft een plek in de finale nodig om het seizoen schuldenvrij te beëindigen. Nou, ik vrees zelfs dat wanneer de club de finale niet haalt er volgend seizoen niet eens gespeeld kan worden. Geen hoofdsponsor, kleinere sponsoren die hun contract niet verlengen, seizoenkaarthouders die geen nieuwe seizoenkaart kopen. Kortom: een budget wat misschien wel met 90% vermindert. Met een budget van ongeveer € 150000 gaat het echt niet lukken om een competitief team te bouwen. Ook niet als je je wedstrijden gaat spelen in het Willem-Alexander sportcentrum of in sporthal Vinkhuizen.

Wat mij verrast is dat de ploeg nog altijd hetzelfde doet in de pick & roll. (Blokzetten en weglopen om de bal te krijgen.) En dan bedoel ik: nog steeds dezelfde fouten maken. De centers en power-forwards stappen te ver uit (staan bijna op de driepuntslijn omdat ze de point-guard van de tegenpartij onder druk willen zetten), de overige spelers (shooting-guard, small-forward en power-forward of center) roteren niet goed waardoor zowel in de 'bucket' áls aan de zijkant spelers vrij komen te staan. Met name spelers die onder het bord vrij komen zijn dodelijk. (Schoten tegen een veel hoger percentage dan schoten vanaf de zijkant van grotere afstand.)

Als Donar in de aanval is doen ze ook nog steeds hetzelfde fout als in de reguliere competitie: de speler die het 'screen' zet krijgt de bal niet. De point-guard dribbelt te veel en passt te weinig. De ruimte die ontstaat, en waar de 'pick' in rolt, wordt niet benut.

Tegenstanders maakten er, als zij in de aanval waren, niet altijd gebruik van. Nu doen ze dat veel vaker wél. En de manier waarop ze verdedigen is ook anders geworden. Ze laten de point-guard dribbelen, hebben minder oog voor de speler die het 'screen' plaatst en houden de overige spelers goed in de gaten zodat ze tijdig kunnen uitstappen naar een schutter. Leiden gaf overigens in wedstrijd 1 veel schoten weg maar dat was geen slechte beslissing: 1. afstandsschoten gaan tegen een lager percentage raak dan schoten in de 'bucket', 2. de afstandsschoten vielen niet. Wat Donar dan weer verkeerd was: blijven schieten. Men bedacht niets om juist spelers onder de basket te kunnen aanspelen. Ook van 'drives' naar de ring was geen sprake.

Wedstrijd 2 eindigde, na verlenging, in 62 - 59 (na 4 x 10 minuten was het 53 - 53). Dat biedt, voor de Groningse ploeg, enige hoop voor wedstrijd drie. Omdat men die in eigen hal speelt. Maar, dan moet men echt goed spelen! En de steun van het legioen is heel belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten