Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 24 mei 2014

Seizoensplanning en zo

Leon Kersten schrijft op ibasketball een stuk over de planning van game 6 en 7 van de finaleserie: game 6 is zaterdagavond 31 mei, game 7 is zondagmiddag 1 juni. (Ook de dag waarop de sv Donar haar feest met barbecue houdt om het seizoen af te sluiten. Of zal dat worden verplaatst?)

Update: game 6 wordt gespeeld op dinsdag 27 mei 2014.

Twee (mogelijke) wedstrijden met zulke belangen in minder dan 24 uur na elkaar, dat is inderdaad niet handig! Dat game 7 op zondagmiddag wordt gespeeld (mogelijke uitzending op tv) is goed. Maar game 6 zou dan een week eerder ook op zondagmiddag gespeeld moeten worden. Game 5 nog een week eerder op zondagmiddag enz.

Hoewel je je zeker mag afvragen of het niveau wel goed genoeg is om de wedstrijden live uit te zenden. Dat de wedstrijden op tv komen doet misschien wel meer afbreuk aan de sport dan niet uitzenden. En dan heb ik het niet over het gemis aan inkomsten omdat mensen mogelijk besluiten om het thuis voor de buis te volgen in plaats van in de sporthal.

Het imago van basketball in Nederland is niet positief. "Amateursport, stelt kwalitatief erg weinig voor, houterige Nederlanders en enkele Amerikanen die hoog kunnen springen maar voor wie het controleren van een bal veel te moeilijk is." Let wel: dat zijn uitspraken veelal van mensen die nog nooit een wedstrijd gezien hebben. Tóch vrees ik dat zelfs die sceptici zeer teleurgesteld zullen zijn in het niveau. En dan bedoel ik niet dat ze gaan zeggen: 'oh, ze spelen toch veel beter dan ik had verwacht!' Nee, ik hou er ernstig rekening mee dat ze zeggen 'Ik dacht al dat het kwalitatief armoedig is. Maar zooooo armoedig?!'

En dan heb ik het over de 2 minst slechte ploegen van de eredivisie (DBL).

Wat de FEB zou moeten doen: een eredivisie met 6 ploegen (de andere 4 ploegen naar de promotiedivisie, de onderste 4 (of meer) daarvan degraderen naar de eerste divisie). Deze spelen 1x uit & 1x thuis tegen elkaar. (Geen wedstrijden door de week. 1 weekend in de maand vrij houden voor bekerwedstrijden!)

Na de reguliere competitie zijn er 2 rondes in de play-offs. De nummer 1 speelt tegen de nummer 4, de nummer 2 speelt tegen de nummer 3. Deze 1e ronde is best-of-3. De ploeg die als eerste 2 wedstrijden wint gaat naar de finale.

In de 2e ronde (de finale) speelt men best-of-5. Alle play-offs wedstrijden worden op zondagmiddag gespeeld. Die in de 1e ronde niet op hetzelfde tijdstip. Zodat beide wedstrijden (van zo'n zondag) LIVE kunnen worden uitgezonden.

Clubs die eredivisie willen spelen zijn verplicht om de volgende overige ploegen te hebben: 2e team (promotiedivisie), under 23 (talenten league), under 20 (u20 eredivisie (dit is afgeschaft, maar terug laten komen!)), u18 (u18 rayon) en u16 (u16 rayon). In de jongere leeftijdsklasses talent nog niet centreren. Zorg er voor dat de jeugdteams in de regio zich ontwikkelen. Zet de beste trainers op de u8 en de beste coaches op de u12. Talentopleiding en -ontwikkeling is essentieel voor de sport!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten