Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 16 april 2017

Devaluatie & nivellering

De verkapte vorm van kwartfinaleseries (een Belgisch systeem) waarbij de nummer 3 (beschikkend over het theoretische thuisvoordeel) van de reguliere competitie speelt tegen de nummer 6 (thuis, uit en indien nodig thuis) respectievelijk de nummer 4 (ook beschikkend over het theoretische thuisvoordeel) van de reguliere competitie tegen de nummer 5 (thuis, uit en indien nodig thuis).

Sinds de invoering (2014/2015) van deze briljante opzet eindigden deze series steeds in 2 - 0 zeges voor de ploegen die het hoogst geklasseerd waren aan het einde van de reguliere competitie.

  • Landstede Zwolle vs Rotterdam 2 - 0 
  • Donar Groningen vs Aris Leeuwarden 2 - 0 
  • Den Bosch vs Apollo Amsterdam 2 - 0 
  • Donar vs Rotterdam 2 - 0 
(Het systeem met een 2e ronde (2011/2012) is overigens net zo stupide.) 

Dit seizoen wint een lager geplaatste ploeg voor het eerst een wedstrijd in de 1e ronde: Apollo Amsterdam (6) won zaterdag 15 April in en tegen Leiden. De stand na de 1e wedstrijd derhalve 0 - 1. 

Den Bosch voldeed wel aan de verwachting. Zij wonnen thuis van Rotterdam. De stand in die serie na de 1e wedstrijd 1 - 0. 

Conclusie: de niveauverschillen tussen de nummers 3 tot en met 6 worden kleiner. Triest om te constateren is dat dit niet is omdat de nummers 5 en 6 beter zijn geworden maar dat de nummers 3 en 4 slechter zijn geworden. 

Tel daar bij op dat het verschil tussen de nummer 2 (vrij in de 1e ronde) en 3 slechts 1 overwinning/nederlaag is. Dus ook daar een kwaliteitsverlies. 

De waarde van de DBL (de eredivisie) neemt per seizoen fors af. Een neerwaartse spiraal die alleen te stoppen valt als de zwakke broeders naar een andere competitie gaan. 

Het is namelijk niet realistisch om te denken dat Donar kan gaan spelen in de Duitse competitie of dat een ploeg uit het zuiden van Nederland in de Belgische competitie gaat spelen. In die landen is het overigens niet meer allemaal rozengeur en maneschijn. De competities op het hoogste niveau worden door de bonden vermoedelijk wél professioneler geleid dan dat de FEB dit in Nederland doet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten