Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 15 oktober 2016

bc Apollo vs Donar

Voor de Mokummers is dit de tweede wedstrijd van het reguliere seizoen, voor de Groningers de derde. Het is een wedstrijd met "acteurs" die in enkele gevallen wel iets hebben met de tegenstanders.
Allereerst de cast van bc Apollo:

 • Aron Royé was speler van Donar (onder de namen Capitals en Flames) van 2008 t/m 2011 (3 seizoenen) 
 • Max van Schaik (ik was hem vergeten) was speler van Donar (onder de naam Flames) in het seizoen 2011-2012
 • Dimeo van der Horst was speler van Donar (onder de naam Flames) in het seizoen 2012-2013 
 • Sergio de Randamie was speler van Donar (onder de naam Flames) in de seizoenen 2011 - 2012 en 2012 - 2013 
 • Patrick Faydherbe, de huidige coach van Apollo, was speler van Donar van 1995 t/m 1998 (3 seizoenen) 
 • Gian Slagter is de jongere broer van Arvin Slagter (speler van Donar) 
Dan de cast van Donar: 
 • Arvin Slagter is de oudere broer van Gian Slagter (speler van Apollo) 
 • Tjoe de Paula werd in het seizoen 2009 - 2010 naar Hoppers (Hoorn) gehaalde door Patrick Faydherbe 
De ranglijst op dit moment: 
 1. Donar 2 gespeeld, 2 gewonnen 
 2. Leiden 1 gespeeld, 1 gewonnen 
 3. Landstede Zwolle 1 gespeeld, 1 gewonnen 
 4. Leeuwarden 1 gespeeld, 1 gewonnen 
 5. Apollo Amsterdam 1 gespeeld, 1 verloren 
 6. Rotterdam 1 gespeeld, 1 verloren 
 7. Den Bosch 1 gespeeld, 1 verloren 
 8. Weert 2 gespeeld, 2 verloren 
De LIVE stats kun je vanavond mogelijk hier vinden: Apollo - Donar (FIBA stats).

8 clubs in de competitie, ja. Velen vinden dat (veel) te weinig. Ik denk daar anders over! Ja, een competitie met 10 of zelfs 12 clubs is leuk. Máár, en dat is een essentieel vereiste, alleen als het een gelijkwaardige competitie is. Het verschil in punten tussen de nummer 1 en de nummer laatst mag aan het einde van de reguliere competitie (bijvoorbeeld na 22 wedstrijden) niet groter zijn dan 10 punten.

Aan die eis wordt met 8 ploegen al jarenlang niet voldaan en dus MOET je zeggen: er spelen te veel ploegen in de eredivisie! En daar moet je dan ook naar handelen. Het inkrimpen van de DBL heeft een bijkomend voordeel: het seizoen kan minder tijd in beslag nemen waardoor de nationale ploeg meer tijd kan besteden aan voorbereiding op kwalificatiewedstrijden voor een EK of wk. Dát is nodig.

Om het seizoen niet in 2 maanden af te werken kun je prima besluiten om 2 weekenden per maand te besteden aan de competitie. De overige twee weekenden besteed je aan trainingen met de nationale ploeg óf (1 weekend per 2 maanden) aan bekertoernooien in de regio. Dat doe je dan in een sporthal van een amateurclub (bijvoorbeeld 1e divisie). Het publiek kan dan ook eens kijken naar profs, en zo'n club kan daar aan verdienen (recette en verkoop van eten & drinken).

Meer wedstrijden tussen gelijkwaardige ploegen leidt er toe dat onze internationals zich beter ontwikkelen. Het is dan wél een vereiste om het aantal buitenlanders per ploeg aan te passen naar maximaal 1 buitenlander, 1 genaturaliseerde speler, 1 speler met dubbelpaspoort óf 1 buitenlander en 2 spelers met dubbelpaspoort. Van deze drie spelers mag er steeds maar 1 in het veld staan.

Vergeet ook niet te denken aan de lange termijn: dus minimaal 1 speler uit de eigen jeugdopleiding in het veld.

In een uitzending van iBasketball-tv (zie link hierboven) hebben zij het o.a. over de positie van point-guard. Het ontbreekt de ploeg volgens hen (en ik deel die mening) aan een topguard, een 'floorleader'. Een type Lance Jeter. Als ik dan kijk naar Nederlandse point-guards in de DBL dan is het spijtig dat Aron Royé geen prof meer is. Zou hij nog spelen bij een topploeg en daar twee keer per dag trainen dan zou hij een heel geschikte speler zijn. Stefan Mladenovic is de afgelopen jaren 1x ernstig geblesseerd geraakt. Hij ging (2015) revalideren (en op amateurbasis spelen) bij Donar. Dit leidde helaas destijds vervolgens niet tot een contract. Dit seizoen speelt hij opnieuw voor Donar. Inmiddels is Stefan 26 jaar. Met het oog op Eurobasket 2021 een mooie leeftijd. In hoeverre hij zich tot die tijd nog weet te ontwikkelen? Hij heeft de afgelopen jaren veel bij kleinere clubs gespeeld (Rotterdam (2015-2016), Wijchen (2013-214) en Den Helder (2012-2013)). Ondanks dat Den Helder destijds 3e werd in de reguliere competitie leidde het niet tot een goed contract bij een Nederlandse topclub.

Dát is jammer. Het is niet verkeerd dat Nederlandse spelers, afkomstig uit de jeugdopleiding van een topclub, zich vervolgens ontwikkelen bij een kleinere club. Maar het is dan wél jammer dat zij later in hun carrière zelden terugkeren naar die topclub. Op dit moment zijn Maarten Bouwknecht en Valentijn Lietmeijer basisspelers van Den Bosch. Van de nood een deugd maken. Echter, wanneer Antwan Scott speelgerechtigd is zullen zij minder minuten spelen. Hopelijk leidt hun ontwikkeling hier niet onder!

Over het Nederlands mannen A-team: er moet beleid komen dat gericht is op kwalificatie voor het EK 2021 en het wk 2023. (Want we hebben ons helaas niet geplaatst voor het EK 2017.) Welke spelers? Welke coach? De hosts van iBasketball vragen zich terecht af of Toon van Helfteren zo lang door wil/kan. En of Sam Jones (contract getekend in de USA bij de D-league afdeling van de Cleveland Cavaliers) terugkeert. Ik zeg: stel nu een bondscoach aan die tot en met 2025 het A-team kan en wil coachen. Hoewel belangenverstrengeling op de loer ligt ben ik dan toch voor een clubcoach (die heeft dan genoeg aan een behoorlijke vergoeding in plaats van een volwaardig salaris). Braal met Faydherbe als assistent?

Donar, met veel internationals, in Europa? Apollo met hun jeugdopleiding als satelliet van CBA (Canarías basketballacademie) als een soort CTO?

Nog twee artikelen over spelers van andere clubs. Spelers die dit weekend spelen tegen hun vorige club.
Van Oostrum familie supporters van mij (Landstede vs Aris)
Kasper Averink: ik weet niet hoe de fans gaan reageren (Leiden vs Weert)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten