Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

woensdag 19 oktober 2016

Donar vs Gravelines [VERSLAG]

Let op: dit verslag wordt morgen (donderdag 20 oktober) na het terugkijken van de wedstrijd nog aangepast/aangevuld.

Net niet, dat is op dit moment het gevoel wat ik heb overgehouden van de wedstrijd.

Kwartstanden:

  1. 16 - 17 
  2. 35 - 38 (19 - 21) 
  3. 53 - 60 (18 - 22) 
  4. 70 - 79 (17 - 19) 
In mijn ogen hebben wij de kansen wél gehad maar is het spijtig genoeg niet gelukt om deze voldoende te benutten. Aan de andere kant gaven wij te veel en te makkelijk kansen weg.

Gevoelsmatig (ik heb de cijfers nog niet gezien) was ons schotpercentage lager (zie verder in dit artikel) dan dat van de ploeg van Gravelines. Daarbij opgeteld hadden wij denk ik meer turnovers (dat bleek niet zo te zijn: 12 turnovers Donar vs 17 turnovers Gravelines) c.q. zij hadden meer steals dan wij én reboundend hadden wij geen overwicht (helaas, dit blijkt juist: 28 (18 defensief) vs 39 (29 defensief).

De Fransen mogen dan weliswaar nog geen ingespeeld team zijn, in deze wedstrijd hadden zij een selectie die in de diepte meer individuele klasse heeft. Ondanks de verdienstelijke inbreng van Sjoerd Koopmans. De jonge forward profiteert van de blessure van Jason Dourisseau.

Dourisseau en Slagter (dat laatst genoemde het begin van het seizoen moet missen is al lange tijd bekend) werden node gemist. Als als als ... je hebt er niks aan. Je weet ook niet hoe de wedstrijd zou zijn verlopen indien zij wel hadden gespeeld. Deze nederlaag hoeft ook helemaal niet fataal te zijn als het gaat om plaatsing voor de tweede ronde. Winst zou de kans op de tweede ronde alleen wat groter gemaakt hebben.

Update 20 oktober vanaf 14:35 uur: zoals beloofd aanpassingen/aanvullingen!

De aanvallen van Donar werden goed opgebouwd. Coach Braal heeft het regelmatig over het profiteren van wat de tegenstander weggeeft c.q. de tegenstander dwingen iets weg te geven. Donar weet met haar 'passing-game' rotaties te forceren. Dit gaf 'mismatches' onder de ring (Drago Pasalic kwam tegen iemand te spelen die kleiner en/of minder "goed" is dan hij). Wanneer Pasalic niet tot een schot kwam (vaak uit passes van Jeter) dan werd de bal afgespeeld (vaak naar buiten). Dit vervolg (pass van Pasalic of de pass daarna) verliep spijtig genoeg niet altijd goed.

Tjoe de Paula draaide van zijn tegenstander weg (spin dribble) maar zijn schotje resulteerde helaas niet in een score. De beweging was goed, de afronding niet succesvol. Maar zonder die beweging krijg je die kans niet.

In de time-out geeft Braal opdracht om een 'backdoor' te creëren. De inbreng van de diverse spelers vind ik positief! Er ontstond regelmatig een 'backdoor-situatie'.

Jeter kwam regelmatig in 1 tegen 1 situaties. En daarin deed onze point-guard het niet slecht. Ja, hij leed ook wel een paar keer balverlies. Maar hij versloeg zijn tegenstanders ook regelmatig (er langs dribbelen en scoren). Lance is sneller dan men hem wellicht inschat, en hij is zeer balvaardig.

We kregen diverse open schoten (goed gecreëerd) maar deze resulteerden lang niet altijd in scores (8 op 27 driepunters en 20 op 36 tweepunters). Ter vergelijking: Gravelines schoot 19 op 32 tweepunters en 7 op 19 driepunters.

Nuttige score in de laatste seconden van het eerste kwart door Drew Smith. Hij mocht een bonus vrije worp nemen. Deze ging mis, hij pakte zijn eigen rebound, helaas ... ook dit leverde geen score op. Wel goed gewerkt. Wat meer geluk en ... Zijn percentage vrije worpen laat iets te wensen over.

Braal weer dat de bal rond gaat in plaats van rennen en te schieten. Het tempo van de balrotatie moet wél sneller om ruimte te kunnen krijgen. De aanvallen verlopen ook niet altijd soepel. Het stokt te vaak waardoor wij in 24 seconden eigenlijk 2 (of zelfs meer) aanvallen spelen.

Defensief is het positiespel / voetenwerk zeker voor verbetering vatbaar. We maken te veel P's omdat wij niet de juiste positie innemen maar naar de bal reiken. We kwamen in deze wedstrijd 1 tegen 1 ook wel eens snelheid tekort (De Paula (3 situaties (totaal 5 P's)) en Mladenovic (1 situatie (totaal 2 P's))). Voor Stefan Mladenovic geldt als excuus dat hij, vanwege griep, niet fit was. Hij is weliswaar hersteld maar nog niet in de juiste conditie.

Een 32 - 30 voorsprong ... dus de kansen waren er wel.

Ook in de tweede helft laten wij leuke combinaties en goed teamspel zien. Maar het is niet voldoende. We mogen wél verheugd zijn dat Sjoerd Koopmans naar behoren meedoet.

Erik Braal werd vorig seizoen (ongeveer tot de komst van Jeter) flink bekritiseerd. Maar ik vind hem, ook in de time-outs, goed coachen. Duidelijke ideeën. Wel snap ik de verbazing van Geert Hammink dat hij niet zegt 'spelletje ...' in plaats van de aanval uit te tekenen. De spelers hebben die 'plays' toch geoefend?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten